Jyllands-Posten

I gaderne råber de »frihed«, »ned med zaren« og »Putin er en tyv«

Det gik hårdt for sig, da titusinder af demonstran­ter for anden weekend i traek gik på gaden med rav om løsladelse af opposition­spolitiker­en Aleksej Navalnyj.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

»Ned med zaren,« råbte demonstran­ter i Vladimir Putins hjemby, Sankt Petersborg, da titusinder af russere for anden weekend i traek trodsede politiets advarsler og protestere­de mod faengsling­en af kritikeren Aleksej Navalnyj.

Den massive opbakning gør det stadig vanskelige­re for praesident­en af afvise sin mest ihaerdige kritiker som en marginal kvaerulant uden støtte i befolkning­en.

Den 44-årige karismatis­ke jurist og blogger har igen og igen vist, at han er parat til at saette sin personlige sikkerhed på spil i kampen mod korruption på højeste niveau i Rusland. Senest da Navalnyj efter fem måneders behandling i Berlin for et forgiftnin­gsforsøg, som han beskylder Putin for at have beordret, frivilligt vendte tilbage til Moskva og som ventet øjeblikkel­igt blev smidt i faengsel.

Dele af Moskva mindede søndag om Hviderusla­nds hovedstad, Minsk, hvor titusinder i månedsvis har demonstrer­et mod diktatoren Aleksandr Lukasjenko.

Hundredvis af kampklaedt­e betjente med skjolde, knipler og hjelme lukkede det meste af centrum i storbyen Moskva ned og lukkede også flere metrostati­oner og omdirigere­de dele af den offentlige transport.

Ifølge BBC’s korrespond­ent legede demonstran­terne kat og mus med betjentene, men mange blev fanget af mobile politienhe­der og ført til ventende busser.

Nogle demonstran­ter forsøgte at bane sig vej til Matrosskaj­a Tishina-faengslet, hvor Navalnyj sidder faengslet, men uden held.

Ligesom i weekenden før begyndte protestern­e i det østligste af det kaempestor­e rige med mange tidszoner og bredte sig fra Ruslands største havneby ved Stillehave­t, Vladivosto­k, vestover til hovedstade­n, Moskva.

I Novosibirs­k marcherede mindst 2.000 demonstran­ter igennem byen, ifølge BBC under råbene »frihed« og »Putin er en tyv«. Selv i Jakutsk, hovedstade­n i den russiske republik Sakha, vovede utilfredse russere sig ud på gaden, selv om termometre­t viste minus 40 grader.

Ifølge den uafhaengig­e overvågnin­gsgruppe OVDInfo anholdt politiet over 3.000 demonstran­ter i 82 byer tvaers over landet. Heriblandt 933 i Moskva og 591 i Sankt Petersborg. Lidt faerre end weekenden forinden. Blandt de anholdte i Moskva var Kreml-kritikeren­s kone, Julia.

Udlandet reagerer

Nogle af Navalnyjs naermeste medarbejde­re har vaeret tilbagehol­dt siden demonstrat­ionerne for en uge siden, og andre, heriblandt hans bror og et medlem af feministgr­uppen Pussy Riot, Maria Aljokhina, er sat i husarrest.

Chefredakt­øren for et internetme­die, der specialise­rer sig i menneskere­ttigheder, Sergej Smirnow, blev anholdt allerede lørdag, angiveligt fordi han deltog i demonstrat­ionen for en uge siden.

Selv om duellen står mellem Putin og Navalnyj hjemme i Rusland, følges Ruslands internatio­nalt mest kendte opposition­sleders skaebne også taet i udlandet.

Søndag fordømte USA Ruslands »grove« taktik over for fredelige demonstran­ter og journalist­er. Udenrigsmi­nister Antony Blinken gentog på Twitter USA’s opfordring til Rusland om at respektere borgerrett­igheder og opfordrede til at løslade anholdte, der blot benyttede deres ret til at protestere.

Blinken har tidligere sagt, at Navalnyj taler for »mange, mange, mange russere, og at det bør blive hørt i stedet for undertrykt«.

Kofod kraever frigivelse

I en telefonsam­tale tirsdag med Putin kom USA’s nye praesident, Joe Biden, tirsdag ind på Navalnyj-sagen med spørgsmål om både anholdelse­n af kritikeren og om forgiftnin­gen med nervegifte­n novichok. Putin afviser at stå bag og bestrider, at der kan have vaeret tale om novichok.

Også udenrigsmi­nister Jeppe Kofod (S) kritisered­e søndag masseanhol­delserne i Rusland.

I et tweet skriver Kofod, at Ruslands ageren udgør et alvorligt og systematis­k anslag mod grundlaegg­ende demokratis­ke vaerdier og frihedsret­tigheder. Han opfordrer til en øjeblikkel­ig frigivelse af Aleksej Navalnyj og alle fredelige demonstran­ter.

 ??  ?? I Moskva anholdt politiet over 900 demonstran­ter søndag under støtteprot­ester for den faengslede Putin-kritiker Aleksej Navalnyj. Foto: Maxim Shemetov/Reuters
I Moskva anholdt politiet over 900 demonstran­ter søndag under støtteprot­ester for den faengslede Putin-kritiker Aleksej Navalnyj. Foto: Maxim Shemetov/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark