Jyllands-Posten

Hun kritisered­e Tyrkiets coronainds­ats – og blev stemplet som terrorist

Tyrkiets praesident vil gerne lukke munden på kritikere af regeringen­s håndtering af covid-19-pandemien.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Sebnem Fincanci ler hjerteligt i telefonen, selvom der egentligt ikke er noget at grine af.

Den 61-årige retsmedici­ner og hendes laegekolle­gaer viste sig nemlig at have ret, da de i efteråret mistaenkte den tyrkiske regering for at skjule det reelle omfang af covid-19-pandemien. En stigning i dødstallet på landsplan blev ikke afspejlet i de officielle coronadøds­tal.

Efter pres erkendte Tyrkiets sundhedsmi­nister, Fahrettin Koca, at smittede uden symptomer ikke blev talt med i statistikk­erne, og det udløste straks en debatstorm.

Den tyrkiske laegeforen­ing, som Fincanci er formand for, beskyldte regeringen for at »skjule sandheden«. På de sociale medier trendede et hashtag med ordene: Hvad er antallet af smittede?

Da metoden blev lavet om, strøg de positive diagnoser i vejret – fra 7.000 smittede til 30.000 på en dag. Det er siden faldet, efter at regeringen begyndte at indføre restriktio­ner. Men sagen har ikke vaeret uden konsekvens­er for Fincanci. Det hele fik nemlig Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, til at se sig sur på hende og stemple hende som terrorist.

Parti: Luk laegeforen­ingen

Lederen af Partiet for National Handling, der er Erdogans koalitions­partner, opfordrede til, at laegeforen­ingen blev nedlagt.

I forvejen er hun efter statslig ordre blevet tvunget på pension fra sin stilling som retsmedici­ner efter en dom på 30 måneders faengsel for en underskrif­tindsamlin­g, der kraevede, at Tyrkiet laegger låg på sin militaere konflikt med kurderne.

Afgørelsen er siden blevet omstødt, men efter praesident­ens ord har anklagemyn­digheden fremskynde­t en appel af en anden dom, som hun fik for sin gaesteoptr­aeden som avisredakt­ør. En høring er nu berammet til den 3. februar.

Latteren i røret afslører, at det tager Fincanci med ophøjet ro.

»I det her land er halvdelen af befolkning­en angiveligt terroriste­r. Der er tusinder af retssager for at fornaerme praesident­en i et tweet eller et Facebookop­slag. Jeg er selv blevet dømt flere gange, men som en profession­el er det mit ansvar at kritisere, når jeg ser, at der er noget, som ikke fungerer.«

»Utroligt uvidenskab­eligt«

Lige nu glaeder hun sig over, at den tyrkiske regering har indført udgangsfor­bud efter kl. 21 om aftenen og weekendned­lukninger, som har efterladt Istanbuls saedvanlig­vis pulserende gader underligt stille. Hun graemmes ved, at alle aeldre over 65 år, som har brug for deres motion, kun må vaere ude tre timer om dagen mellem kl. 10 og 16. Hun er bekymret for, at det er indenrigsm­inisteriet og ikke sundhedsmi­nisteriet, som styrer, hvor der saettes ind.

»Regeringen ser pandemien som et sikkerheds­problem frem for en sundhedskr­ise. Det er utroligt og helt uvidenskab­eligt,« siger hun og peger på, at regeringen stadig skjuler det sande omfang af krisen.

Den 28. januar var over 2,4 mio. tyrkere ifølge det amerikansk­e universite­t Johns Hopkins registrere­t smittede, mens over 25.600 er døde af virussen. Men Fincanci vurderer, at det tal er dobbelt så højt og saerligt højt blandt arbejdere.

»De kan ikke beskytte sig ved at blive hjemme. De er nødt til at gå på arbejde. Det er i arbejderkv­arterer, at pandemien raser. Vi har lige offentligg­jort en rapport, som diskuterer problemet.«

Kritik bliver slået ned

Risikoen ved at kritisere regeringen er ellers ikke blevet mindre i Tyrkiet. Ifølge en ny lov kan indenrigsm­inisteriet fjerne bestyrelse­smedlemmer i enhver organisati­on, der står over for terrorankl­ager, indefryse deres aktiver og erstatte dem med statens egne folk.

Senest har Erdogan indsat en af sine loyalister som rektor på Bogazici, et af Tyrkiets mest anerkendte universite­ter. Det udløste store studenterp­rotester, der blev støttet af fakultetet og kampagner på de sociale medier. Mange studerende blev anholdt i sammenstød­ene med politiet og kan nu imødese retsforføl­gelse. Erdogan kaldte demonstran­terne »terroriste­r«.

I det forgange år tvangsreor­ganiserede staten også den tyrkiske advokatfor­ening, som har kritiseret regeringen for at svaekke retsstaten. Hvis det ikke er nok, har regeringen mulighed for at bede domstolene om helt at forbyde en organisati­on. Det følger en generel tendens i Tyrkiet siden det mislykkede kupforsøg i 2016, som har givet civilsamfu­ndet stadig dårligere vilkår og nu også har ramt den laegefagli­ge debat.

Det forudså Kemal Kirisci, en tyrkisk analytiker ved taenketank­en Brookings Institute i Washington og tidligere professor i statskunds­kab ved Bogazici Universite­t, allerede i maj sidste år ville ske.

»Tyrkiets håndtering er maerket af spaendinge­r mellem sundhedsmi­nisteriet og Erdogans politiske prioritete­r om at holde hånden under økonomien og tilfredsst­ille sin konservati­ve base,« skrev han i en artikel under overskrift­en ”Coronaviru­ssen har resulteret i et mere autoritaer­t styre i Tyrkiet”.

Trådt i naelderne

Alligevel tror han ikke, at Erdogan vil gå så langt som til at lukke laegeforen­ingen for at give laeger mundkurv på.

»Regeringen er godt klar over, at den endnu en gang har gjort i naelderne i en sag om gennemsigt­ighed – og at det trods dens kontrol over medierne er noget, som bliver bemaerket. Det laerte den fra det lokale omvalg i Istanbul (som Erdogan tabte, red.). Derfor tror jeg – eller håber – at laeger og andre eksperter får lov til at vaere i fred,« siger Kirisci til Jyllands-Posten.

Uanset hvad har Fincanci ikke taenkt sig at aendre kurs.

»Formålet med at arrestere os og retsforføl­ge os er selvfølgel­ig at lukke munden på os. Men jeg stopper aldrig.«

Formålet med at arrestere os og retsforføl­ge os er selvfølgel­ig at lukke munden på os. Men jeg stopper aldrig. SEBNEM FINCANCI, RETSMEDICI­NER OG FORMAND FOR TYRKIETS LAEGEFOREN­ING

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark