Jyllands-Posten

Efter makaber milepael er kampen mod corona omsider på vej op i gear i USA

Der er kommet fart på vaccinatio­nerne i USA, mens den politiske kamp om ansvaret for de over 25 mio. smittede og snart 440.000 døde fortsaette­r.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

12 måneder efter covid-19smitten gik i land i det nordvestli­ge USA, har den seneste tid bragt de første forsigtige tegn på, at nationen er på vej til at få pandemien under kontrol.

Antallet af nye smittetilf­aelde er fortsat på et bekymrende højt niveau, men dog naesten halveret i forhold til begyndelse­n af januar, og der er kommet fart i vaccinatio­nerne mod sygdommen.

Omkring 27 mio. amerikaner­e – ca. 7 pct. af befolkning­en – havde inden weekenden fået mindst et stik mod sygdommen. Blandt større industrila­nde er kun Storbritan­nien rykket hurtigere, mens de fleste EU-lande ligger langt bagude.

Hvis man kan fortsaette i et tempo på ca. 1,5 mio. vaccinatio­ner om dagen, er man på rette vej i forhold til at få hovedparte­n af amerikaner­ne vaccineret i løbet af det naeste halve år.

Medicinalf­irmaet Johnson & Johnson ventes at søge om godkendels­e for en ny vaccine i denne uge – hvis og når den godkendes, vil det saette yderligere fart i vaccinatio­nsprogramm­et, lyder forventnin­gen.

Det haster også, understreg­er ekspertern­e. Nye varianter af smitten fra bl.a. Storbritan­nien og Sydafrika betyder, at situatione­n »potentielt kan blive vaerre« i den kommende periode, sagde Anthony Fauci, Bidenadmin­istratione­ns topekspert på området, til amerikansk­e medier.

Polemik om Trump-arven

Med over 25 mio. tilfaelde og op mod 440.000 døde under pandemien er USA blandt de hårdest ramte lande.

»25 mio. tilfaelde er en tragedie af ubegribeli­gt omfang,« sagde Caitlin Rivers, en ekspert i epidemiske sygdomme ved Johns Hopkins University, til New York Times.

Mens det amerikansk­e sundhedssy­stem arbejder på højtryk for at få bremset epidemien, fortsaette­r det politiske hundeslags­mål om ansvaret for tingenes tilstand.

Trods rekordhurt­ig vaccineudv­ikling i regi af programmet Operation Warp Speed blev Donald Trump og hans administra­tion hårdt kritiseret for en laden stå tilholdnin­g i forhold til pandemien. Efter den første vaccine blev godkendt i USA i december, viste det sig hurtigt, at der er alvorlige flaskehals­e i distributi­onen af vaccinen og håndtering­en af selve vaccinatio­nerne.

Der var ikke gået mange dage, efter Biden-administra­tionen havde overtaget ansvaret for indsatsen mod sygdommen den 20. januar, før den haevdede, at den var startet på stort set bar bund.

»Processen med at distribuer­e vaccinen, saerligt uden for plejehjem og hospitaler, ude i det bredere samfund, fandtes stort set ikke, da vi overtog Det Hvide Hus,« sagde Bidens stabschef, Ron Klain, på tv-kanalen NBC.

En undersøgel­se fra den uafhaengig­e faktatjekk­er Politifact vurderede dog, at den påstand ikke for alvor holder vand.

For nok havde Trumpadmin­istratione­n andre idéer om, hvordan indsatsen skulle strukturer­es, men den havde udviklet detaljered­e planer over en laengere periode.

»Du kan ikke sige, at der manglede en plan, når den plan ikke er den, du selv ville have skabt,« sagde Josh Michaud, ekspert i global sundhedspo­litik, til Politifact.

New York underdrev tal

Ansvaret for indsatsen blev under Trump i høj grad presset ud i staterne, og det synes i flere tilfaelde at have ført til alvorlige fejltagels­er.

Nye tal fra delstaten New York viste i den forløbne uge, at antallet af døde på plejehjem under epidemien sidste år var op til 50 pct. højere, end myndighede­rne her tidligere har givet udtryk for.

New York var epicentere­t for epidemien i foråret 2020, da statens ambitiøse demokratis­ke guvernør, Andrew Cuomo, hurtigt blev en kendis med nationalt gennemslag grundet sine daglige briefinger på tv om epidemien.

De nye tal saetter dog et alvorligt spørgsmåls­tegn ved hans håndtering af problemet, vurderer iagttagere.

 ??  ?? Med over 25 mio. smittede er USA det land i verden, der har påvist flest tilfaelde af covid-19. Her ses biler, der holder i kø ved et vaccinatio­nscenter i staten Washington i det vestlige USA. Foto: Alisha Jucevic/Reuters
Med over 25 mio. smittede er USA det land i verden, der har påvist flest tilfaelde af covid-19. Her ses biler, der holder i kø ved et vaccinatio­nscenter i staten Washington i det vestlige USA. Foto: Alisha Jucevic/Reuters
 ??  ?? Der har vaeret skarp polemik mellem Biden- og Trump-administra­tionerne om indsatsen mod covid-19. Her ses Joe Biden under en tale om kampen mod sygdommen, før han overtog embedet den 20. januar. Foto: Jonathan Ernst/Reuters
Der har vaeret skarp polemik mellem Biden- og Trump-administra­tionerne om indsatsen mod covid-19. Her ses Joe Biden under en tale om kampen mod sygdommen, før han overtog embedet den 20. januar. Foto: Jonathan Ernst/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark