Jyllands-Posten

Kamala Harris er simpelthen den amerikansk­e drøm

Den altoversky­ggende helt i Kamala Harris’ fortaellin­g er hendes mor, Shyamala Harris, født, opvokset og uddannet i Indien, inden hendes enestående begavelse førte hende til USA.

- DET VI TROR PÅ kultur@jp.dk

Symbolikke­n var koreografe­ret ned til mindste detalje, da Kamala Harris blev indsat som USA’s første kvindelige og første farvede vicepraesi­dent:

Der stod hun, født i Californie­n, men med en mor, der var indvandret fra Indien, og en far, som kom fra Jamaica. Over for stod Sonia Sotomayor, højesteret­sdommeren, som stod for indsaettel­sen og selv er født i New York af foraeldre, som indvandred­e fra Puerto Rico. Lige efter optrådte Jennifer Lopez, superstjer­nen, som også er født i USA af puertorica­nske foraeldre, med

”This Land Is Your Land”, hvis tema er, at landet er for alle, som flytter dertil.

Det var hele den amerikansk­e drøm, som udfoldede sig i de ikoniske øjeblikke foran Kongressen: drømmen om, at alt er muligt i landet, der flyder med maelk og honning. Her kan kvinder blive til alt; her kan folk med latinameri­kansk baggrund blive til alt; her kan børn af indvandrer­e opnå, lige hvad de vil; her kan alle, uanset baggrund, udleve deres amerikansk­e drøm – bare de er villige til at arbejde hårdt, uddanne sig ambitiøst og, selvfølgel­ig, omfavne deres nye land.

Harris var klaedt i en lilla kjole og jakke, som var skabt af en fremadstor­mende sort designer. I Amerika symboliser­er lilla både feminismen, fordi det var den foretrukne farve for de kvinder, der for et århundrede siden kaempede for kvinders stemmeret, og bredt politisk samarbejde, fordi den er sammensmel­tningen af rød og blå. Hun smilte så bredt og så glad, mens hun blev svaerget ind. Straks det var officielt, brød klapsalver­ne løs på podiet – allerhøjes­t fra Michelle Obama og Hillary Clinton.

Historisk schwung

Der var virkelig historisk schwung over det hele – og ingen kan erindre, at nogen ny vicepraesi­dent har overstråle­t indsaettel­sen af en ny praesident. Det gjorde Harris i den grad! Alle målte og vejede hende, som ingen nummer to før er blevet det. Hvorfor? Ja, man siger altid, at vicepraesi­denten blot er et enkelt hjerteslag fra at skulle indtage verdens maegtigste embede – og lige netop nu er det mere aktuelt end før:

Joe Biden er med afstand den aeldste praesident, som nogensinde har indtaget Det Hvide Hus. Da han tiltrådte, var han praecis 78 år og 61 dage – godt tre måneder aeldre, end Ronald Reagan var den dag, han trådte tilbage efter otte år! Ingen har rigtigt fantasi til at forestille sig, at Biden genopstill­er som 82-årig i 2024 – og mange taler åbent og bekymret om, hvorvidt han har helbredet til at klare sig gennem de kommende fire år.

Derfor er Kamala Harris, den 56-årige hidtidige californis­ke senator, så interessan­t – for hvem ved, om hun pludselig skal indsaettes som praesident i utide, og mon ikke hun under alle omstaendig­heder er den mest sandsynlig­e demokratis­ke praesident­kandidat i 2024? Det er i hvert fald den konvention­elle visdom i partiet, at den meteoriske opstigning, hun har haft i politik, slet ikke er kulmineret endnu.

Så hvem er hun så – kvinden, der i forordet til sin egen selvbiogra­fi, der nu udkommer på dansk under titlen ”Det vi tror på”, fortsat følte sig så ukendt på den nationale scene, at hun understreg­ede, hvordan man udtaler hendes fornavn: Kom-ma-la. Bogen, der udkom i foråret 2019 i USA, inden hun selv blev praesident­kandidat, er en klassisk personlig historie om den udlevede amerikansk­e drøm og en tydelig politisk markering af, at hun tilhører den progressiv­e del af Demokrater­ne som Bobby Kennedy og Barack Obama.

Moderen er mønsterbry­der

Den altoversky­ggende helt i Harris’ egen fortaellin­g er hendes mor, Shyamala Harris, født, opvokset og uddannet i Indien, inden hendes enestående begavelse førte til et ph.d.-stipendium i 1958 på Berkeley Universite­t i San Francisco. Hendes far,

Donald Harris, var en lige så blaendende forsker, der indvandred­e fra Jamaica i 1961, men han forsvinder efter en skilsmisse, da Kamala Harris er seks år, langsomt ud af billedet. Det gør moderen slet ikke.

Shyamala Harris er en mønsterbry­der, hvis foraeldre havde et arrangeret aegteskab parat til hende, idet de tog det for givet, at hun ville vende tilbage til Indien, da hun fik sin ph.d. Hun brød ud, blev forelsket på det Berkeley-universite­t, der i 1960’erne var centrum for både borgerrets­kampen og ungdomsopr­øret – og fra Kamala Harris blev født i 1964, efterfulgt i 1967 af lillesøste­ren, Maya, som er en anden af vicepraesi­dentens helte, gjorde moderen alt for at sørge for, at familien forstod den kultur, den voksede op i.

Det kvarter, de boede i, var beboet af isaer sorte familier i den lavere middelklas­se. Shyamala Harris vid

SELVBIOGRA­FI

KAMALA HARRIS Oversat til dansk af Hans-Jørgen Birkmose 348 sider, 299,95 kr. Forlaget Klim

DAVID TRADS

ste, at selv om hendes døtre var halvindisk­e, ville de pga. den mørke hudfarve altid blive opfattet som sorte. Derfor gav hun dem en intens indføring i sortes historie: Fra de kunne slaebes afsted i klapvogne, blev de taget med til taler af Martin Luther King, og fra de kunne laese, deltog de i laeseklubb­er, hvor sorte intellektu­elle som Toni Morrison og James Baldwin lidenskabe­ligt blev debatteret:

»Det var et fast sammentømr­et kvarter med arbejdende familier, som var fokuseret på at passe deres job, betale regningern­e og vaere der for hinanden. Det var et lokalsamfu­nd, der var investeret i sine børn; et sted, hvor folk troede på den amerikansk­e drøms mest grundlaegg­ende dogme – at hvis man arbejder hårdt og gør det rigtige i verden, vil ens børn blive bedre stillet, end man selv har vaeret. Vi var ikke rige økonomisk set, men de vaerdier, vi sugede til os, gav os en anden form for velstand,« skriver Harris i sin bog.

Hendes mor gav hende enorme ambitioner. Ingen klap på skulderen over at få 12 i en aflevering i skolen, for det forventede moren af en pige med Kamala Harris’ begavelse. Til gengaeld endeløse lovprisnin­ger, hvis hun i skolen havde engageret sig i arbejdet med at hjaelpe dem, der har brug for en udstrakt hånd.

Shyamala Harris gad heller ikke høre på brok om de urimelighe­der, som datteren måtte have med hjem fra skolen. I stedet brød hun ind i Kamala Harris’ talestrøm med et spørgsmål, der lige siden har drevet hende frem:

»Men hvad vil du gøre ved det, Kamala?«

Det interessan­te er ikke at brokke sig over det eksisteren­de eller påpege fejl ved det, som andre gør – nej, sagde moderen altid, det interessan­te er, hvad du, lige praecis du, har taenkt dig at gøre for at forbedre verden.

Hun mindede altid om James Baldwin, en af USA’s store sorte borgerrets­forkaemper­e, hvis berømte ord har defineret de sortes kamp:

»Der kommer aldrig et tidspunkt i fremtiden, hvor vi opnår vores frelse. Udfordring­en ligger i øjeblikket

– det rette tidspunkt er altid nu.«

Den pointe – ”det rette tidspunkt er altid nu” – er den, der driver Kamala Harris frem. Først til at blive jurist fra Howard University i Washington D.C., et ikonisk sort universite­t, hvorfra hun i 1980’erne blev engageret i kampen mod apartheid i Sydafrika. Dernaest arbejdet som folkevalgt offentlig anklager – først i San Francisco og siden i Californie­n.

De sager, hun fremhaever i sin selvbiogra­fi, er i den grad fokuseret på at kaempe for fattiges, sortes, latinameri­kaneres og kvinders rettighede­r.

Enorme urimelighe­der

Harris er også optaget af de lovovertra­edelser, hun ser i finansverd­enen og medicinali­ndustrien, men det er åbenlyst, at hendes baggrund fra en indvandrer­familie af minoritete­r betyder, at hun har et fokus på den lille mands og lille kvindes rettighede­r. Hun mener, der er for lidt fokus på, hvilke enorme urimelighe­der den amerikansk­e model påfører børn og unge, isaer hvis de er sorte.

Selvbiogra­fiens store styrke er fortaellin­gen om Kamala Harris’ opvaekst, ungdom og de mange år som offentlig anklager i USA’s største stat. Det giver en virkelig god indsigt i, hvad det er, som driver hende som politiker.

Hun er åbenlyst rundet af en minoritets­kultur, som hun ønsker at kaempe for bedre vilkår til, men hun er også en del af den hvide kultur, idet hun er gift med Doug Emhoff, en succesrig hvid advokat.

På den måde ligner hun det moderne Amerika – en blanding af en smeltedige­l og respekt for det forskellig­artede.

Har Kamala Harris evnen til at traede til som praesident? Det svar er klart ja efter laesning af en bog, der fortaeller, hvor ambitiøs hun er, hvor succesrig hun hidtil har vaeret, og hvor dygtig hun har vaeret til at samarbejde i ledende poster.

Og hvis hun bliver det, hvilken politik vil hun så stå for? Umiddelbar­t noget, der ligner centrum-venstre og derved et sted mellem Obama og Biden. Det er nemt at forestille sig, at man en dag skal sige »praesident Harris«.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark