Jyllands-Posten

Kampen om andre folks penge

-

Intet er lettere end at bruge andre folks penge, og i politik har nogle gjort det til en livsopgave. I Danmark er der ingen, der excellerer mere i den disciplin end Enhedslist­en.

I graenselan­det mellem den yderste venstreflø­j og kommunisme er det ikke en reform at kraeve en saerskat på indkomster over 1 mio. kr., men hvis en statsminis­ter bruger ordet »reformkurs« om sine spaede tanker for den økonomiske politik frem mod 2025 og 2030, er det i Enhedslist­ens retoriske univers både »maerkvaerd­igt« og »dumt«.

Der er tale om mere end nuancefors­kelle, men det generer tydeligvis ikke Mette Frederikse­n at have den yderste venstreflø­j som fundamente­t under sin regering. Tvaertimod kan det vise sig vigtigt efter den sønderlemm­ende kritik, som en ekspertgru­ppe praesenter­ede fredag, og hvori statsminis­teren står i spidsen for et »detailstyr­ende bestilling­sregime« med et »demokratis­k legitimite­tsproblem«.

Da Mette Frederikse­n for halvandet år siden rykkede ind i Statsminis­teriet, overtog hun den staerkeste økonomi i mands minde. Overskudde­t på de offentlige finanser var i 2019 på 88 mia. kr., hvilket set i forhold til bruttonati­onalproduk­tet var det største i hele EU. Så meget mere pinligt var det, da finansmini­steren i eftersomme­ren 2019 efter et såkaldt uanmeldt kasseefter­syn talte om »mange ubetalte regninger« og en manko så stor, at vi måtte forstå, at Danmark naermest havde kurs mod en statsbanke­rot. Det var synligt for enhver, at Nicolai Wammen skammede sig over at vaere bestilt til at lyve så groft om de offentlige finanser.

Såvel i valgkampen som efterfølge­nde havde Mette Frederikse­n blikket stift rettet mod den bugnende statskasse, og hun formelig strøede om sig med velfaerdsl­øfter, herunder pensionen til Arne. Under forgaenger­ne Anders Fogh Rasmussen, Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt blev der gennemført økonomisk-politiske reformer, der samlet har øget den strukturel­le beskaeftig­else med 278.000 personer. Siden Mette Frederikse­n er kommet til, er der gennemført flere end 30 skattestig­ninger, der samlet har svaekket beskaeftig­elsen med 11.000 personer.

Den sorgløse kombinatio­n af skattestig­ninger og haemningsl­øse velfaerdsl­øfter sluttede for et par uger siden, da statsminis­teren i et interview med Børsen (hvis ansv. chefredakt­ør er fhv. finansmini­ster Bjarne Corydon) foretog en kovending og nu vil øge den strukturel­le beskaeftig­else med de 11.000, der er gået tabt i regeringen­s skatteorgi­e.

Kan haende, at nogen har hvisket Mette Frederikse­n i øret, at flere end 3 mio. personer i år vil modtage deres indkomst fra de offentlige kasser – 2,2 mio. på overførsel­sindkomst og andre godt 800.000 offentligt ansatte? Det svarer til to tredjedele af vaelgerbef­olkningen.

Nedlukning­erne under coronakris­en har også ramt Mette Frederikse­ns gavebod, der heldigvis ikke har en webshop.

I 2020 voksede Danmarks statsgaeld til 536 mia. kr., hvilket er en stigning på 115 mia. kr. sammenlign­et med året før. Jo laengere nedlukning­erne varer, des mere vokser gaelden og dermed den regning, der efterlades i børnevaere­lset.

Her er Enhedslist­en stået af. Det drejer sig ikke om arbejdsudb­uddet, men uligheden, siger man, uagtet at Danmark er et af de mest lige samfund. At denne lighed betales med verdens højeste skattetryk er tydeligvis ikke nok. Skattetryk­ket skal endnu højere op. Naeringen skal suges ud af skaffedyre­ne og af det private erhvervsli­v, så endnu flere danskere kan få deres indkomst fra de offentlige kasser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark