Jyllands-Posten

Jens Joel bør (gen)laese Rangvid-rapporten

-

I JP 26/1 sammenlign­er folketings­medlem Jens Joel (S) håndtering­en af hhv. finanskris­en og coronakris­en. En sådan sammenlign­ing er naturligvi­s relevant. Begge kriser har gjort det danske samfund fattigere og har sat deres praeg på de offentlige finanser og den offentlige gaeld.

Joel roser den nuvaerende socialdemo­kratiske regering for coronahjae­lpepakkern­e i 2020, som indebar en aendring fra et stort overskud på de offentlige finanser i 2019 til et underskud i 2020.

Fra 2007 til 2009 var det Anders Fogh Rasmussens Venstre-ledede regering, som håndterede finanskris­en. Joel kritiserer den davaerende regering for at have grebet til nedskaerin­ger, som kostede på tilliden til økonomien, medførte højere arbejdsløs­hed og gjorde krisen dybere og laengere.

Nu er vi så heldige, at vi har rapporten ”Den finansiell­e krise i

Danmark – årsager, konsekvens­er og laering” (Rangvid-udvalgets rapport) fra 2013. På side 113 i rapporten kan man laese: »Overskudde­ne i årene før indebar et relativt større finanspoli­tisk råderum for Danmark til at føre en ekspansiv finanspoli­tik i de første par år efter krisens begyndelse. Danmark var således et af de lande, der gennemført­e de største finanspoli­tiske lempelser i 2009 og 2010 for at understøtt­e efterspørg­slen og beskaeftig­elsen. De store offentlige overskud i årene 2005-2008 blev vendt til maerkbare underskud og den offentlige gaeld steg.«

Joel argumenter­er for, at der er forskel på rød og blå i dansk politik. Det har han da nok ret i, men hvad angår den førte finanspoli­tik i forbindels­e med finans- og coronakris­en, er det nemmere at få øje på lighedspun­kter end på forskelle.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark