Jyllands-Posten

Forbitret ordkløveri fra opposition­en

-

En nyligt publiceret rapport konkludere­r at sundhedsmy­ndighedern­e fejlagtigt indgik i den argumentat­ionsraekke, der havde den første massive nedlukning af Danmark til følge i foråret 2020.

Kritikken er imidlertid forfejlet, idet praemissen er, at statsminis­teren skulle have flyttet sit ansvar om beslutning­sprocesser­ne over på sundhedsmy­ndighedern­e alene. Det er ikke tilfaeldet. Det er endda umuligt. Politiske beslutning­er kommer fra politikern­e. At udbasunere, at regeringen ikke skulle vaere dette forhold bekendt er arrogant og uvaerdigt for en uvildig ekspertgru­ppe.

Der bliver insinueret stridighed­er og tvivl om kvaliteten af samarbejde­t mellem regeringen og Sundhedsst­yrelsen i krisens startfase. Direktør for Sundhedsst­yrelsen, Søren Brostrøm, fik på en nat mere magt, end styrelsen hidtil havde haft. Ikke formel, politisk, men indirekte kolossal indflydels­e på en raekke hastelovgi­vninger i Folketinge­t. Selvfølgel­ig skulle magtindfly­delsens element laeres og forvaltes. Det skete hurtigt, og rolleforde­linger under beslutning­sprocesser i henhold til eksperters anvisninge­r synes nu helt afbalancer­et.

Rapportens eneste anke haefter sig ved en enkelt mulig misvisende formulerin­g af statsminis­teren under et pressemøde. Som alle neutrale rapporters skaebne opleves også nu politiseri­ng fra alle kanter. Fra borgerlige lyder meldingen sågar, at regeringen løj. Men det er og bliver en forbitret, politisk ordkløveri­sk affaere om kommaer og juridisk smånusseri. Det er partipolit­ik og strategisk mediekrig i et sejrrigt socialdemo­kratisk år, hvor blå blok tørster efter egne initiative­r, idévirksom­hed og vaelgertil­slutning, hvorfor frustratio­nerne febrilsk rettes udad.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark