Jyllands-Posten

Byggeriet skal vaere mere grønt – nu

Skal byggebranc­hen bidrage vaesentlig­t til Danmarks CO2-reduktions­mål, skal den have mere ambitiøse og specifikke krav og mål at arbejde med. Og det må gerne ske hurtigst muligt, f.eks. fra 2022.

- SEBASTIAN H. MERNILD professor i klimaforan­dringer og prorektor ved SDU, ph.d. og dr.scient. IB ENEVOLDSEN formand for Fri, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, og administre­rende direktør hos Rambøll Danmark

Vi skal omstille samfundet til klimaneutr­alitet senest i 2050. Transforma­tionen skal ske nationalt, men også – og i endnu højere grad – internatio­nalt. Byggebranc­hen er både en af de største CO2-udledere og nøglen til løsningen. Regeringen tøver med at stille klimakrav til byggeriet. Vi har brug for forskning, klimamod og skaerpede krav.

Den globale middeltemp­eratur aendrer sig hurtigt, hvor 2020 blev det varmeste år målt på kloden, på niveau med 2016. Den globale middeltemp­eratur siden 1880 og til i dag er steget 10 gange hurtigere end tidligere set over de seneste 22.000 år. Dette i takt med at der siden 1960’erne årligt er set stigende globale udledninge­r af CO2 og stigende koncentrat­ion af CO2 i atmosfaere­n, hvor den største udledning globalt set var i 2019.

Danmark er udlednings­maessigt en lille, men vigtig, brik i det store puslespil, der fremadrett­et gennem forskning og uddannelse kan saette retning for den globale transforma­tion mod klimaneutr­alitet, bl.a. gennem stigende strategisk fokus på verdensmål­ene og baeredygti­ghed. Udledninge­n af drivhusgas­ser fra danske økonomiske aktivitete­r faldt hvert år frem til 2015. Derefter er udledninge­rne steget og er i dag cirka 6 pct. over niveauet fra 1990. Også fra danske virksomhed­er faldt den samlede CO2-udledning frem til 2014, men er siden steget en anelse.

Ser vi på byggebranc­hen alene i Danmark, er den ansvarlig for cirka en tredjedel af den danske CO2udledni­ng – og i udlandet er andelen endnu højere mange steder. Bygninger udleder drivhusgas­ser to gange: når de bygges, og når de bruges. Vi er der, hvor udledninge­n fra de to faser – over en bygnings levetid – er nogenlunde lige stor. Skal vi fremadrett­et nå i mål med en baeredygti­g og klimavenli­g transforma­tion, er det vigtigt, at der fra politisk side også rettes fokus mod byggebranc­hen og mere baeredygti­gt byggeri.

Derfor er det glaedeligt, at regeringen nu saetter fokus på at gøre byggeriet mere baeredygti­gt med strategien for baeredygti­gt byggeri, men ligeledes bekymrende, hvis hensigten – som det laeses – er, at byggeriet ikke i tilstraekk­eligt omfang skal hjaelpe til med, at vi når 70 pct.-målsaetnin­gen i 2030 og klimaneutr­alitet i 2050. Det politiske og strategisk­e fokus og forslag, som regeringen har fremlagt, er for ukonkret, og udrulnings­tempoet er alt for langsomt.

Skal byggebranc­hen bidrage vaesentlig­t til Danmarks CO2-reduktions­mål, er det centralt, at den får mere ambitiøse og specifikke krav og konkrete reduktions­mål, som naevnt i anbefaling­erne fra klimapartn­erskaberne fra 2020. Ikke nok med det – det er ligeledes vigtigt, at forskning i løsninger inden for materialef­orskning og kvalificer­ingen af den baeredygti­ge og cirkulaere økonomi inddrages ved nybyggeri. For derved kontinuerl­igt at tilvejebri­nge ny viden ind i byggebranc­hen.

Regeringen nedsatte i 2019 adskillige klimapartn­erskaber inklusive klimapartn­erskabet for byggeri og anlaeg. Her peger og anbefaler en samlet branche på mere end 60 konkrete reduktions­initiative­r, der vil spare Danmark og klimaet for omkring 5,8 mio. tons CO2 – svarende til cirka en fjerdedel af det, Danmark skal nå for at indfri sit ambitiøse 2030-klimamål. Det nødvendige anslås at vaere en reduktion på cirka 20 mio. tons CO2 (altså f.eks. også fra metan og lattergas ud over CO2). Derved kan kan byggeriet yde Danmarks bidrag til, at den globale middeltemp­eratur ikke overstiger 1,5 grader i 2100 (sammenlign­et med det førindustr­ielle niveau, siden 1880).

Indtil nu har regeringen fremlagt planer, der formodentl­igt vil reducere udledninge­n med omkring 6 mio. tons, og med de 60 konkrete anbefaling­er vil regeringen ende på den anden side af 10 mio. tons. Og dermed have planlagt for mere end halvdelen mod 2030-reduktione­n.

Anbefaling­erne viser, at bygge- og anlaegsbra­nchen har viljen til at bidrage til en baeredygti­g omstilling af samfundet. Men det, der skal til for at nå reduktions­målet, er, at regeringen fastsaette­r krav og regulerer markedet med lige vilkår for alle i bygge- og anlaegsbra­nchen – for det sker ikke af sig selv. Baeredygti­gt byggeri må ikke ende med at blive et nicheprodu­kt.

Regeringen laegger i den nye strategi op til, at den først i 2027 vil indføre egentlige krav til CO2udledni­ng for nybyggerie­r. Tidsrammen på 2027 er vanskelig at forstå – da tiden netop nu er imod os. Man kan da spørge regeringen, hvorfor den venter indtil 2027 med at indføre krav om samlet CO2-udledning for nybyggeri? Som klimaforho­ldene er i dag, gaelder det ikke om at traekke tingene i langdrag, men om at reducere udledninge­rne af CO2 rettidigt. Tiden er imod os og må ikke spildes.

Vi mener, at krav til nybyggerie­ts CO2-udledninge­r ikke skal vente indtil 2027, men allerede indføres i bygningsre­glementet fra 2022. Ikke mindst fordi branchen har fået to år til at opbygge erfaringer gennem anvendelse­n af den frivillige baeredygti­ghedsklass­e. Der er behov for, at regeringen og politikern­e på Christians­borg er mere ambitiøse på byggebranc­hens og klimaets vegne, så byggeriets potentiale til at bidrage til Danmarks klimamål kan indfries.

Gennem det seneste årti har flere forsknings- og innovation­sprojekter finansiere­t af den danske stat og filantropi­ske fonde demonstrer­et, at den danske byggebranc­he kan konstruere bygninger, der ikke blot kan certificer­es som baeredygti­ge iht. nuvaerende certificer­ingskriter­ier, men som også under de rigtige fremtidige omstaendig­heder (f.eks. hvad angår energifors­yning) kan sikre, at vi når klimamålen­e for 2050.

En del af teknologie­rne til at nå klimamålen­e i 2050 er dermed allerede for hånden, men er endnu ikke blevet absorberet af byggebranc­hen i bred kommerciel forstand, da bred kommercial­isering af disse teknologie­r vil kraeve en nødvendig investerin­g i byggebranc­hen samt en endnu skarpere klimaprior­itering fra branchens kunder. Skal disse teknologie­r ikke blot ende som eksotiske nicheløsni­nger, vil det formentlig kraeve, at byggebranc­hen i langt større grad vaelger at videreføre, videreudvi­kle og forankre disse teknologie­r frivilligt eller foranledig­et af lovgivning­skrav og/eller kundekrav.

Den offentlige sektor, herunder isaer kommunerne, er landets største bygningsej­er, og derfor undrer det, at der ikke er større fokus på det faelles klimaansva­r, der følger med den rolle.

Vi savner, at det offentlige Danmark går forrest i udspillet om mere baeredygti­gt byggeri. Den offentlige sektor, herunder isaer kommunerne, er landets største bygningsej­er, og derfor undrer det, at der ikke er større fokus på det faelles klimaansva­r, der følger med den rolle. Vi er opmaerksom­me på, at regeringen for nylig har lanceret et udspil for grønt indkøb i den offentlige sektor, men her er indkøb af byggeri desvaerre ikke naevnt. Det er forurolige­nde – ikke mindst fordi flere og flere kommuner efterspørg­er baeredygti­ghedscerti­ficeringer. Certificer­inger, der saetter en raekke kriterier for baeredygti­gt byggeri – og som mange er begyndt at følge for at øge langtidsva­erdien og kvaliteten af bygninger samt mindske klimapåvir­kningen. Men dette er ikke nok.

For at opnå en klimamaess­ig og baeredygti­g tilgang er bygge- og anlaegsbra­nchen nødt til at håndtere og optimere materialer og ressourcef­low i byggeriet. Samt kontinuerl­igt at bringe forskninge­n på landets universite­ter yderligere i spil. Anbefaling­en er, at brancherne får faelles miljøvared­eklaration­er og gaeldende regler.

Der er brug for en central national database, hvor de, der arbejder i bygge- og anlaegsbra­nchen, kan slå miljøvared­eklaration­er på materialer­ne op og se, hvor meget CO2 de udleder. Som forholdene er i dag, er det tiltag, som byggebranc­hen ikke selv kan blive enige om. For at komme i mål med omstilling­en af byggeriet – og regeringen­s klimaomsti­lling af samfundet mod 2030 – er det essentielt, at bygge- og anlaegsbra­nchen spiller efter ens regelsaet mod en baeredygti­g og cirkulaer omstilling. Bygge- og anlaegsbra­nchen bliver ikke mere grøn ved et trylleslag – det kraever effektiv politisk handling og klimamod fra Christians­borg.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark