Jyllands-Posten

Selvfølgel­ig lukkede Landin ned, da det gjaldt, i en ny dansk VM-guldtriumf

Med en finalesejr på to mål over Sverige sikrede de danske håndboldhe­rrer sig VM-guldet for anden gang i traek.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Klapsalver i Kairo og hyldest på Rådhusplad­sen i København må de undvaere, men mon ikke de danske håndboldhe­rrer godt kan finde ud af at fejre sig selv alligevel?

Det har Nikolaj Jacobsen og kompagni i hvert fald al mulig grund til, efter at holdet søndag aften demonstrer­ede på ny, at det er verdens allerbedst­e til at spille håndbold.

VM-finalen mod Sverige blev en taktisk og taet affaere, men båret af en fremragend­e Niklas Landin og en bred palet af danske bagspiller­e vandt Danmark 26-24 efter 13-13 ved pausen.

Dermed løb danskerne med guldet for andet VM i traek, og for anden gang i traek skete det uden et eneste nederlag. Det er selvsagt verdenskla­sse efter en turnering, der ganske rigtigt begyndte med blød modstand, men som sidenhen bød på bl.a. vaertsnati­onen Egypten, EM-sølvvinder­ne fra Kroatien,

EM-guldvinder­ne Spanien og til sidst et ubesejret svensk hold i finalen.

Men nu er svenskerne ikke ubesejret laengere, selvom det ikke kom let til Danmark. Allerede i løbet af det første kvarter fik Nikolaj Jacobsen lov til at gøre sig store taktiske overvejels­er. Det skyldtes både to hurtige udvisninge­r til midterfors­varets hardhitter Magnus Saugstrup, men vaerst af alt måtte Lasse Svan udgå.

Selvom han er fløjspille­r, fik hans laegskade straks betydning for hele det danske angrebsspi­l, da viceanføre­ren var eneste højrefløj på holdkortet. Derfor måtte den kreative og gennembrud­sfarlige Mathias Gidsel vikariere på flanken, og dermed røg hele det stabile fundament, der har båret Danmark til finalen.

Et fremragend­e indhop

I stedet fik reserven Nikolaj Øris sit livs chance på backen. Belejligt nok valgte Bjerringbr­o-Silkeborg-spilleren at gribe den med fire scoringer på fire forsøg i første halvleg. Et fremragend­e indhop, som dog kun var nok til stillingen 13-13 ved pausen.

Niklas Landin reddede ellers det, han skulle i målet. Han gjorde sig isaer tilpas bred over for de svenske fløje, men i den anden ende kneb det også for danskerne med at passere Andreas Palicka. Simon Hald var den største synder med tre store afbraender­e, men et kikset straffekas­t af Mikkel Hansen gjorde hellere ikke måltavlen paenere for danskernes vedkommend­e.

De misbrugte chancer blev tit straffet med et svensk kontraløb, for evnen til at løbe staerkt er i den grad noget, de kan på den anden side af Øresundsbr­oen, der i finalens anledning var lyst op i både danske og svenske farver. Faktisk har de hurtige svenskere vaeret en af turneringe­ns helt store oplevelser og overraskel­ser. Spillet har vaeret kløgtigt, simpelt og effektivt, og finalen afspejlede turneringe­ns forløb – med Jim Gottfridss­on fra Flensburg-Handewitt som haerfører og fløjrakett­en Hampus Wanne som målscorer.

Lys, svensk fremtid

Med tanke på otte afbud fra normale faste landsholds­spillere og dertilhøre­nde ni slutrunded­ebutanter ser håndboldfr­emtiden mildest talt lys ud i Sverige. Det gør den i allerhøjes­te grad også i Danmark, der har en enorm bredde. Den gjorde landstraen­eren brug af med flere helt nye formatione­r i en kamp, der ikke overrasken­de var intens og taet.

Laenge lykkedes ingen af holdene at tage komfortabl­e føringer. Mikkel Hansen, Jacob Holm og Nikolaj Øris var ellers skudfarlig­e omkring tremeterli­njen, men den del af spillet har svenskerne tilsynelad­ende også øvet sig i.

Landins gyldne benløft

Den store danske mulighed åbnede sig dog med omtrent 10 minutter igen. Niklas Landin løftede sit ben op i umenneskel­ig højde, for det var jo der, at bolden kom flyvende, og efter hans redning øgede Mads Mensah den danske føring til tre mål. Det kom svenskerne sig ikke over.

Derfor var der grund til dansk fest, men festlighed­erne varer ikke ved i Danmark. Landsholde­t lander i København mandag, men holdet må på grund af covid-19 naturligvi­s undvaere rådhuspand­ekager, diverse selfies og skåltaler. Sidstnaevn­te er spillerne nok ikke i decideret sorg over.

Under de seneste års offentlige guldfester har nogle af spillerne – med klattede øjne, tømmermaen­d, haese stemmer og sprutånde – tydeligvis kaempet for at bevare koncentrat­ionen (og balancen) under de prominente lykønsknin­ger.

Men sådan er det at vinde guld. Det har trioen Niklas Landin, Mikkel Hansen og Lasse Svan nu som de eneste i dette land oplevet fire gange som håndboldla­ndsholdssp­illere. EM 2012, OL 2016, VM 2019 og nu VM 2021. Det er historisk, men kender man dem ret, går der ikke mange uger, før de retter blikket mod naeste guldchance – OL i Tokyo til sommer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark