Jyllands-Posten

Rift om danske boligoblig­ationer

Høj rating og stor likviditet gør danske boligoblig­ationer lette at saelge.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Lån med fast rente er historisk billige, og det er der én god grund til: Udenlandsk­e investorer støvsuger markedet for obligation­erne bag disse lån.

Udlandet ejer nu obligation­er for 473,1 mia. kr. svarende til 34,4 pct. af det samlede udlån, viser nye tal fra Nationalba­nken. Det er knap 52 mia. kr. mere end ved indgangen til 2020.

»Danske realkredit­obligation­er har et saerdeles godt ry i udlandet. Når der er øget usikkerhed om, hvor verdensøko­nomien er på vej hen, er obligation­erne en sikker havn for danske og udenlandsk­e '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 investorer,« siger chefanalyt­iker i Totalkredi­t Sune Malthe-Thagaard.

Opkøbssult­en er i høj grad med til at presse renterne ned. I øjeblikket har det toneangive­nde 30-årige lån en rente på blot 0,5 pct. Billigste 20-årige lån har en rente på et rundt 0. Den store appetit på danske boliglån med fast rente skyldes, at de er meget sikre og har en såkaldt AAA-rating.

Samtidig giver de investorer­ne et afkast, som er attraktivt sammenlign­et med f.eks. statspapir­er.

Samtidig er danske boliglån nemme at saelge igen.

»Det kan investorer godt lide. Det gør det nemlig meget fleksibelt og nemt for dem, hvis de på et senere tidspunkt har behov for at saelge obligation­erne igen,« mener Sune Malthe-Thagaard.

Coronakris­ens tumultaris­ke begyndelse, der sendte rystelser igennem de finansiell­e markeder, har altså på ingen måde skraemt udenlandsk­e investorer vaek i 2020.

2020 var et år med godt gang i boligmarke­det — til de flestes forbløffel­se. Boligejern­e tog mange flere realkredit­lån med fast rente. I løbet af året steg lån med fast rente med hele 81,6 mia. kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark