Jyllands-Posten

Danmark og de andre nordiske lande kan tage førertrøje­n for hjemmearbe­jde

Op mod hver tredje ansatte i de nordiske lande forventes at arbejde hjemme mindst en gang om ugen efter afslutning­en af pandemien, viser en ny undersøgel­se.

- ANDERS MØRKBAK BRUUN anders.m.bruun@finans.dk

Efter coronakris­en ventes op mod hver tredje ansatte i et af de nordiske lande at udføre sine arbejdsopg­aver fra hjemmet, sommerhuse­t eller et andet sted mindst en gang om ugen.

Danske virksomhed­er som Codan og ISS har allerede praesenter­et hhv. nye regler for faste ugentlige hjemmearbe­jdsdage og en forventnin­g om, at omfanget af kontorarea­ler vil falde.

Nu viser en internatio­nal undersøgel­se fra analyseins­tituttet IDC, at de nordiske lande formentlig vil vaere helt i front med hjemmearbe­jde i Europa – eller såkaldt hybride arbejdspla­dser, når den igangvaere­nde pandemi klinger af. Undersøgel­sen deler ikke Norden op i enkelte lande.

Allerede før coronakris­en var Nordens virksomhed­er førende i at have medarbejde­re til at arbejde på distancen. Det gjorde hver fjerde (25 pct.) i de adspurgte lande mindst en gang ugentligt ifølge undersøgel­sen, som omfatter 700 større europaeisk­e selskaber. Når pandemien er overstået, forventer virksomhed­er i Norden, at andelen af hjemmearbe­jdende stiger til 32 pct. I resten af verdens virksomhed­er ses i gennemsnit et spring fra 14 til 22 pct. med fleksible arbejdspla­dser.

»Kultur er en hovedårsag til, at de nordiske virksomhed­er ligger så højt med hjemmearbe­jdspladser. Mange har et sommerhus, en hytte eller lignende at arbejde fra. Samtidig har man i de nordiske lande vaeret hurtige til at omfavne nye teknologie­r og benytte videoopkob­linger, headset med videre tidligt,« siger Paul Clark, som er Europa-chef for det californis­ke itselskab Poly. Han har i de seneste 30 år rejst Europa tyndt i sit virke i it-industrien og kender forskellen­e fra land til land. Han vurderer, at en imødekomme­nde lovgivning i Norden også har medvirket til, at Sverige, Norge, Finland, Island og Danmark samlet ligger i top med hjemmearbe­jde.

ISS: Flere vil arbejde hjemme

I den danske servicekon­cern ISS forbereder den nye topchef, Jacob Aarup-Andersen, organisati­onen på, at flere medarbejde­re vil arbejde hjemme, og at virksomhed­erne har vaennet sig til virtuelle møder.

»Vi forventer, at kontorarea­lerne vil falde med 10-15 pct., men heller ikke mere

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark