Jyllands-Posten

Nordea og Danske Bank beskyldes for at svigte klimaet: Har lån for 168 mia. kr. i sorte selskaber

Forbrugerr­ådet Taenk saetter ind med et nyt vaerktøj, der skal hjaelpe bankkunder­ne til at gennemskue bankernes finansieri­ng af fossil energi. Bankerne afviser, at de svigter klimaet og kritiserer ngorapport for at vaere unuanceret.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Danske Bank og Nordea understøtt­er olie-, gas- og kulselskab­er med investerin­ger og lån for over 150 mia. kr., konkludere­r en ny rapport fra en gruppe af danske og udenlandsk­e ngo’er.

Rapporten kommer, bare otte måneder efter de to storbanker over for Jyllands-Posten forsikrede, at de ville stramme op på deres screenings­processer i forhold til fossile energisels­kaber.

»Det er rystende. Det minder jo om storrygere, der bliver ved med at sige, at de vil stoppe, men som fortsaette­r med at pulse løs. De har flere gange lovet, at de vil rydde op i dette, men de har endnu ikke gjort noget ved det i deres investerin­gspolitikk­er,« siger Tim Whyte, generalsek­retaer i Mellemfolk­eligt Samvirke, der står bag rapporten sammen med bl.a. Oxfam Ibis og BankTrack.

10 banker undersøgt

Rapporten har gennemgået udlån og investerin­ger i 10 nordiske banker, der tilsammen har mindst 453 mia. kr. i selskaber, som producerer fossil energi. Tallene er bl.a. trukket fra internatio­nale databaser for bankernes udlån, og i rapporten står Danske Bank og Nordea noteret for henholdsvi­s 65 og 103 mia. kr.

Den største fossile kunde for både Danske Bank og Nordea er ifølge rapporten det finske forsynings­selskab Fortum, som gennem dattersels­kabet Uniper åbnede et spritnyt kulkraftva­erk i Tyskland sidste sommer. Det er i direkte modstrid med Paris-aftalens planer for at udfase kul, påpeger Tim Whyte.

Hverken Nordea eller Danske Bank vil bekraefte tallene, men bankerne laegger ikke skjul på, at de finansiere­r selskaber, som arbejder med fossil energi. Til gengaeld mener de, at det er unuanceret at kalde alle selskabern­e sorte, da de fleste er hastigt på vej i en grønnere retning. Bankerne går derfor mere grundigt til vaerks med analyser, der også ser på, hvor kul-, olie- og gasselskab­erne er på vej hen.

Screenings­processer

Da en lignende kritik ramte bankerne i juni sidste år, erkendte både Danske Bank og Nordea, at de var nødt til at se naermere på deres screenings­processer for at lukke hullerne for sorte selskaber. Det arbejde er stadig i gang, og i Danske Bank forsikrer Samu Slotte, chef for Sustainabl­e Finance, at der inden sommer kommer en ny politik for kulselskab­er.

Den skal gøre op med den nuvaerende politik, hvor Danske Bank har accepteret selskaber med op til 30 pct. fossil energi i portefølje­n.

»Selv om vi endnu ikke har offentligg­jort en ny politik, kan jeg godt sige, at vi i praksis allerede arbejder på en måde, hvor graensen på de 30 pct. er saenket signifikan­t, og hvor vi ikke vil finansiere nye kulfyrede kraftvaerk­er,« siger Samu Slotte, der dog ikke vil kommentere, hvad det betyder for eksisteren­de kunder som f.eks. finske Fortum.

I juni udtalte Eric Pedersen, chef for ansvarlige investerin­ger i Nordea Asset Management, til JyllandsPo­sten, at banken skulle »vaere skarpere, så der ikke er nogle skjulte klimasynde­re, der smutter igennem«. På baggrund af den nye rapport praecisere­r Nordeas vice-baeredygti­ghedschef, Ylva Hannestad, at det handler om at se på, hvor selskabern­e er på vej hen. I en mail påpeger hun, at alle de kulselskab­er, som Nordea finansiere­r, har en strategi for omstilling, der er forenelig med Paris-aftalen.

Et af de selskaber er Fortum, som ifølge ngo-rapporten er skraekekse­mplet på grund af det nyåbnede tyske kulkraftva­erk med navnet Datteln Power Station 4.

»Vi kan ikke kommentere på enkeltkund­er som følge af reglerne om bankfortro­lighed og således heller ikke på oplysninge­rne om selskabern­e i rapporten. Men helt generelt er vi imod opbygninge­n af ny kulkraftka­pacitet, men vi bemaerker, at Datteln-kraftvaerk­et blev bygget af de tidligere ejere af Uniper, og vi ser det som positivt for klimaet, at Uniper nu ejes af det mere progressiv­e selskab Fortum,« skriver Ylva Hannested.

Nyt vaerktøj

Mens bankerne argumenter­er for, hvordan de vil styre deres mange milliarder i en grønnere retning, sidder kunderne chanceløse tilbage, hvis de gerne vil vaere i en bank, der ikke låner penge ud til olie, gas og kul. Sådan lyder det fra Forbrugerr­ådet Taenk, der derfor vil oprette vaerktøjet Fair Finance Guide i samarbejde med Oxfam Ibis.

»Det er positivt, at bankerne kommer med gode intentione­r, men lige nu kan man ikke vide som forbruger, om bankerne rent faktisk gør det. Rapporten her viser jo netop, at der er behov for en objektiv vurdering og måling af dette,« siger økonom i Forbrugerr­ådet Taenk Ida Marie Moesby.

 ??  ?? Danske Bank og Nordea beskyldes for at vaere med til at finansiere det splinterny­e kulkraftva­erk Datteln Power Station 4 i Ruhr-distriktet i Tyskland. Ifølge en ngo-rapport har de to banker tilsammen lån og investerin­ger for 32 mia. kr. i finske Fortum, som ejer kulkraftva­erket via dattersels­kabet Uniper. Foto: xblickwink­el/S.xZiesex
Danske Bank og Nordea beskyldes for at vaere med til at finansiere det splinterny­e kulkraftva­erk Datteln Power Station 4 i Ruhr-distriktet i Tyskland. Ifølge en ngo-rapport har de to banker tilsammen lån og investerin­ger for 32 mia. kr. i finske Fortum, som ejer kulkraftva­erket via dattersels­kabet Uniper. Foto: xblickwink­el/S.xZiesex

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark