Jyllands-Posten

Flere danskere er klar til at saelge boligen, men der er stadig ikke nok

Det ser ikke ud til, at ubalancen på boligmarke­det bliver vendt foreløbigt, lyder det fra Home.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Ubalancen på det danske boligmarke­d, hvor der bliver revet mere ned fra hylderne, end der kommer til salg, ser ud til at fortsaette. For selv om flere danskere ser ud til at vaere klar til at saelge, er det ikke nok til at skabe balance.

Sådan lyder det fra ejendomsma­eglerkaede­n Home på baggrund af et kvartalsma­essigt køber- og saelgerbar­ometer, som analyseins­tituttet Yougov laver for Home.

Home: »Opløftende«

Ved årsskiftet havde 13 pct. af de adspurgte boligejere planer om at saette deres bolig til salg. Det er en stigning i forhold til oktober, hvor tallet lå på 10 pct. I Home kalder man stigningen »opløftende«, men det vil formentlig ikke kunne rette op på ubalancen.

»Der er kommet flere saelgere til, men salget går bare hurtigere. Der er et ekstremt fokus på boliger lige nu,« siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarke­dsanalytik­er i Home.

Han peger på, at der i årets første to uger blev sat 3.800 nye boliger til salg. Salget i de samme uger nåede dog op over 4.000, og i den tredje uge af året tegnede der sig en lignende tendens, hvilket betyder at udbuddet af boliger falder.

»Det er svaert at sige, hvornår noget stopper. Men markedet har overrasket flere gange – f.eks. i november, som var én af de bedste måneder i 2020. Det er en vanvittig atypisk tid, vi lever i,« siger Henrik Hauthorn Jensen.

Ifølge boligmarke­dsanalytik­eren betyder det lave udbud både, at pilen på priserne peger opad, og omvendt betyder det også, at der bliver lagt en lille daemper på markedet.

»Boligmarke­det får ikke lov til at accelerere fuldt ud, da det lavere udbud traekker en lille smule i bremsen, og det er måske meget godt. Men der er også mulighed for prisstigni­nger, men her gaelder reglerne om 5 pct. i udbetaling, så det er ikke en fri lånebar,« siger Henrik Hauthorn Jensen.

I sig selv kan det lave udbud afholde flere boligejere fra at saelge.

»Anden- og tredjegang­skøberne har den udfordring, at det, de godt kunne taenke sig, ikke er på markedet. De er sikre på, at de nok skal få solgt, men er der så den bolig, de godt kunne taenke sig? Det er en lille ond cirkel,« siger Henrik Hauthorn Jensen.

 ??  ?? Der er kommet flere saelgere til på det danske boligmarke­d, men der er samtidig også flere interesser­ede købere, og det skaber en ubalance. Foto: Jens Dresling
Der er kommet flere saelgere til på det danske boligmarke­d, men der er samtidig også flere interesser­ede købere, og det skaber en ubalance. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark