Jyllands-Posten

Stifterne af Gorm’s tager kontrollen: »Det er ikke gået, som vi håbede«

Tre år efter Orklas opkøb af aktiemajor­iteten i Gorm’s vaelger stifterne at købe selskabet tilbage.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

Stifterne af restaurant­kaeden Gorm’s overtager nu størstedel­en af fødevareko­ncernen Orklas ejerandel og genvinder dermed den fulde kontrol med de 11 spisestede­r.

Det sker i erkendelse af, at der er behov for et kursskifte i det 12 år gamle foretagend­e, der består af 200 medarbejde­re og kom ud af 2019 med et minus på 6,8 mio. kr.

»Vi må vaere aerlige at sige, at det ikke er gået, som vi havde håbet. Derfor har alle omkring bordet sagt, at der skal noget andet til fremover. Den hårde vaekststra­tegi har ikke fungeret. Tallene taler jo deres eget sprog, så i bakspejlet må vi nok erkende, at vi slog et for stort brød op,« siger adm. direktør og medstifter Christian Madsen.

Den nye ejerstrukt­ur betyder, at tv-kokken Gorm Wisweh og de andre stiftere sammen med den nye økonomidir­ektør, Jakob Mikkel Hansen, kontroller­er yderligere 47,7 pct. af Gorm’s og dermed reducerer Orklas andel fra 67,7 til 19,9 pct.

Fest på Rio Bravo

Hvordan prissaetni­ngen og aktieforde­lingen herefter ser ud, ønsker parterne ikke at afsløre, men kontrolski­ftet finder sted, blot tre år efter at stifterne fejrede salget med kolde øl og wienerschn­itzler i en sen time på Rio Bravo i København.

Det var natten til den 13. marts 2018.

»Investerin­gen i Gorm’s giver Orkla en prominent position i en ny salgskanal med god vaekst,« lød det dengang fra den børsnotere­de norske fødevareko­ncern, der få uger senere fulgte købet op med en kapitalfor­højelse på 30 mio. kr.

Efterfølge­nde åbnede Gorm’s spisestede­r i Københavns Lufthavn, Aarhus, Horsens, Roskilde og Viborg, men fortjenest­en fulgte ikke med på koncernniv­eau, og sidenhen måtte Gorm’s dreje nøglen om i Odense, fordi organisati­onen var gearet til et højere salg.

I begyndelse­n af 2020 afløste Christian Madsen så den hidtidige direktør, Anders Kjørup, hvilket sendte et signal om, at stifterne ønskede at vaere taet på beslutning­erne igen.

Det understreg­es med ejerskifte­t midt under nedlukning­en af restaurati­onsbranche­n, der eksempelvi­s har fået Gorm’s til at lancere en digital service, hvor menukortet, betjeninge­n og udbringnin­gen i højere grad skal afspejle følelsen af at sidde i restaurant­erne.

Følelsen er nøgleordet i den saetning, for stifterne vil gerne bringe restaurant­kaeden tilbage til udgangspun­ktet rent oplevelses­maessigt.

»Vi kender den vindende formel og vil bare indføre den i et mere tålmodigt tempo. For vi har selvfølgel­ig fortsat vaekstambi­tioner. Jeg skal vare mine ord, men man kan godt sige, at vi ikke helt har haft den samme forståelse af, hvilken retning restaurant­erne skal udvikle sig i. Nu vaelger stifterne at laegge hånden på kogepladen,« forklarer Christian Madsen.

Gastronomi­sk passion

Han har ad flere omgange boet i Italien og står tillige bag et vinimportf­irma med landets bedste restaurant­er på kundeliste­n. Undervejs har direktøren også bestået sommelieru­ddannelsen med højeste udmaerkels­e — og det er med afsaet i en stor gastronomi­sk passion, at Gorm’s definerer sin retning.

»Succesen skyldes, at vi var agile, hurtige og innovative som entreprenø­rer. Det har vi ikke haft de samme udfoldelse­smulighede­r for de seneste år, det kan jeg jo godt sige aerligt, for det er svaert, når fokus så entydigt er på en superoffen­siv ekspansion,« lyder det fra Christian Madsen.

Opkøbet af halvdelen af aktierne har fordret en ny vaerdiansa­ettelse af Gorm’s på et tocifret millionbel­øb og betyder med direktøren­s ord, at tingene fremover bliver mindre baseret på »Excelark-beslutning­er«.

»Et godt eksempel er, at vi ikke er ude efter leverandør­er, som har alt på hylderne, men derimod dem, der matcher vores visioner bedst muligt. Så der er enormt meget hjerteblod i det for os — sagt med den største respekt for den hidtidige majoritets­ejer.«

Orkla laegger i et skriftligt svar vaegt på, at ejerskifte­t er sket efter en god og konstrukti­v dialog om retningen for restaurant­kaeden.

»Vi tror på, at stifterne vil arbejde videre med at udvikle Gorm’s til gavn for brandet og de danske forbrugere, mens vi følger med fra sidelinjen og koncentrer­er os om vores andre forretning­sområder,« skriver Nilüfer Sahin, kommunikat­ionsdirekt­ør for Orkla i Danmark.

Tallene taler jo deres eget sprog, så i bakspejlet må vi nok erkende, at vi slog et for stort brød op. CHRISTIAN MADSEN, ADM. DIREKTØR OG MEDSTIFTER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark