Jyllands-Posten

Pensionsse­lskaberne investerer mere end hver

For første gang giver pensionsse­ktoren et kig ned i maskinrumm­et og viser praecis, hvor god branchen egentlig er til at investere, og hvor pengene går hen.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Mens mange private investorer fortsat placerer deres penge i investerin­gsforening­ernes dyrere aktive fonde, går pensionsbr­anchen i stigende grad efter de billigere passive fonde, når den skal placere danskernes opsparing i børsnotere­de aktier.

Samtidig placerer den stadig en stor del af den samlede opsparing i Danmark.

Tallene fremgår af en ny statistik over pensionsse­ktorens investerin­ger, der giver større indsigt i, hvordan selskabern­e investerer danskernes pensionsfo­rmue på mere end 2.883 mia. kr, og hvad de får ud af det.

Passive fonde

Private investorer har øget deres investerin­ger i de passive fonde, der ikke vaelger saerligt gode aktier ud, men prøver at opnå omtrent samme afkast som det indeks, fonden følger.

Ved udgangen af november var ca. 15 pct. af de private investorer­s penge i aktiefonde anbragt i en passiv fond ifølge en statistik fra Nationalba­nken. Pensionsse­ktoren ligger noget højere.

»Pensionsse­ktoren har nu mere end 26,5 pct. af investerin­gerne i globale aktier placeret i passive investerin­gsfonde og ETF’er. Det giver god mening, eftersom den ene analyse efter den anden viser, at de fleste aktive forvaltere ikke kan slå de passive fonde over tid,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen, uafhaengig investerin­gsrådgiver.

Ud over i de globale aktier har pensionsse­lskaberne investeret meget lidt passivt. Ud af den samlede formue på 2.883 mia. kr. er blot 9 pct. passivt forvaltet.

Ifølge det internatio­nale analysehus Morningsta­r udgør de passive investerin­gsfonde og børsnotere­de indeksfond­e ETF’erne nu godt 20 pct. af det europaeisk­e fondsunive­rs. Også her er

 ??  ?? Nikolaj Holdt Mikkelsen indehaver af Investerin­gs- & Analysehus. Foto: Stine Bidstrup
Nikolaj Holdt Mikkelsen indehaver af Investerin­gs- & Analysehus. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark