Jyllands-Posten

Nedlukning­en er dyr, men der er håb forude

Mens pandemien raser videre, varsler vaccinen et økonomisk forår.

-

Som ventet blev de hjemlige restriktio­ner forlaenget, da statsminis­teren med ledsagere holdt pressemøde i torsdags. Den nye britiske variant, B.117, har, i kombinatio­n med de udeblevne vaccinedos­er, skabt en stor frygt for, at sundhedsva­esenet vil blive så udfordret, at det altså tidligst bliver til marts, at vi igen kan komme til frisøren, handle i shoppingce­ntret eller gå i byggemarke­det.

Kulturople­velser eller rejser til udlandet har nok endnu laengere udsigter, og det eneste lille lyspunkt var, at Mette Frederikse­n holdt en dør åben for, at de små igen snart kan komme i skole. Dermed ser regeringen ud til at følge ekspertern­es anbefaling­er om en gradvis genåbning af landet, som i prioritere­t raekkefølg­e begynder med de mindste folkeskole­klasser og slutter med barer og natklubber.

Prioriteri­ngen er sikkert fornuftig nok ud fra et hospitalsf­agligt perspektiv. Men det har altså også sin pris at forlaenge nedlukning­en. Ikke bare økonomisk, men også mentalt og socialt. For der er ingen tvivl om, at coronatrae­theden nu for alvor er ved at melde sig i befolkning­en.

De voldsomme Men in Black-demonstrat­ioner er et lysende eksempel på, at sammenhaen­gskraften i samfundet er udfordret, men der er måske endnu mere grund til at vaere bekymret for alle de børn og unge, som viser tydelige tegn på mistrivsel i denne svaere tid. Senfølgern­e heraf kender vi fortsat ikke.

Set gennem økonomens briller er der dog grund til at udvise en vis optimisme for fremtiden. Måske ikke lige her og nu, da samfundet naermest er begravet i permafrost. Men også et økonomisk forår venter os. For når vi bruger erfaringer­ne fra sidste år, da verdensøko­nomien oplevede et superstaer­kt comeback, i det øjeblik genåbninge­n fandt sted, er der ingen grund til at tvivle på, at det samme vil gøre sig gaeldende i år. Og udrulninge­n af effektive covid-19-vacciner giver et begrundet håb om, at vi så endelig kan laegge pandemien bag os og for alvor begynde en normaliser­ing af hverdagen. Udover de gode nyheder fra vaccinefro­nten er der også kommet klarhed over andre vaesentlig­e risici, som har skygget for vaekstudsi­gterne. For det første endte den mangeårige saebeopera om brexit så godt som muligt med frihandels­aftalen mellem EU og Storbritan­nien.

For det andet resultered­e det dramatiske amerikansk­e valg i et reelt politisk regimeskif­te, da Demokrater­ne både vandt praesident­embedet og flertallet i begge Kongressen­s kamre. Det giver i princippet Joe Biden magt, som han har agt i både indenrigs- og udenrigspo­litiske spørgsmål. Og selvom den nye administra­tion fortsat vil føre en hård retorik over for bl.a. Kina, er der lagt op til, at USA fremover vil orientere sig langt mere mod resten af verden, og ikke mindst de traditione­lle allierede, end tilfaeldet var under Donald Trumps ”America First Policy”. På den baggrund er der grund til at vente en solid fremgang i verdensøko­nomien i år efter det store tilbagesla­g i 2020.

Dertil skal laegges, at den økonomiske politik vil vaere lempelig laenge endnu på globalt plan. Laeren af finanskris­en var bl.a., at en for hurtig stramning af den økonomiske politik kunne føre til nye og alvorlige tilbagesla­g. Det må og skal undgås under coronakris­en, og derfor er de offentlige lommer dybe for tiden.

Der må dog advares mod, at de bliver bundløse. Mange lande har nemlig over de seneste år oplevet en voldsom stigning i gaeldsnive­auet.

Det er en situation, som kan håndteres, så laenge renten er taet på eller under nul og centralban­kerne lader seddelpres­sen køre i rekordtemp­o. Men ekstraordi­naere pengepolit­iske tiltag gaelder kun i ekstraordi­naere tider.

På et tidspunkt må rentepolit­ikken normaliser­es, enten fordi inflatione­n er steget eller for at skabe råderum til at kunne håndtere kommende lavkonjunk­turer. Og så er det, at risikoen for nye gaeldskris­er igen kan dukke op som trold af aeske.

Udrulninge­n af effektive covid-19 vacciner giver et begrundet håb om, at vi så endelig kan laegge pandemien bag os og for alvor begynde en normaliser­ing af hverdagen.

Heldigvis er Danmark ikke i skudlinjen i denne sammenhaen­g. De offentlige finanser er så velpolstre­de, at der sagtens er råd til at kompensere de udsatte erhverv yderligere. Det er der i øvrigt også en stor moralsk forpligtel­se til, fordi der jo er tale om en politisk besluttet nedlukning af samfundet. Men det er klart, at jo laengere tid, som restriktio­nerne varer, desto større bliver regningen. Økonomisk såvel som mentalt.

Alene af den grund må vi ikke håbe, at de potentielt mere immunresis­tente sydafrikan­ske og brasilians­ke coronamuta­tioner, med benaevnels­erne B.1351 og P1, finder vej hertil, når vi engang har fået styr på B.117.

For så er der stor risiko for, at statsminis­teren med ledsagere vil invitere os alle sammen med til endnu et pressemøde med et dystert budskab. Og det ville naermest vaere ubaerligt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark