Jyllands-Posten

Først laeste hun en laerebog om aktier, så begyndte hun at investere

Ann-Christina Lykke har med succes vaeret med til at opbygge et aktiefaell­esskab for kvinder.

- KASPER BRØNDGAARD kasper.b.andersen@finans.dk

I USA er det blevet en bevaegelse, der går under navnet FIRE. Financiall­y Independen­t Retire Early – eller økonomisk uafhaengig og tidligt på pension.

Ann-Christina Lykke taender på den del, der handler om økonomisk uafhaengig. Tanken om tidlig pension tiltaler derimod ikke halvdelen af duoen bag selskabet Moneypenny and more.

»De, der lever laengst, er dem, der arbejder hele livet,« siger 45-årige AnnChristi­na Lykke.

Hun er selvstaend­ig grafiker og har handlet aktier i 13 år. Og så bruger hun ellers en del tid på at laere andre kvinder at investere.

For Ann-Christina Lykkes vedkommend­e har resultatet af investerin­ger givet hende en økonomisk buffer og dermed en frihed til at kunne handle på egen hånd.

»Jeg kunne starte et reklamebur­eau uden at have et andet job på hånden og uden at skulle traekke løn ud hver måned,« siger Ann-Christina Lykke.

»Jeg har kunnet bruge masser af timer på Moneypenny uden at tjene penge på det. Det giver en kaempe frihed at kunne gøre det uden at have ondt i maven over økonomien. Så jeg føler mig økonomisk uafhaengig.«

Ann-Christina Lykke er sammen med Linnéa Schmidt om Moneypenny and more, der laerer kvinder om penge og investerin­ger, og de har tilsynelad­ende ramt et hul i markedet. Moneypenny­s danske Facebook-side har 32.000 brugere, en stigning på mere end 20.000 på godt og vel et år. I Sverige er der omkring 88.000 kvindelige Facebook-brugere i faellesska­bet.

De hjaelper hinanden

Ann-Christina Lykke fortaeller, at coronakris­en og de store aktiefald i marts fik brugerne til at strømme ind i Moneypenny-faellesska­bet, og de var gode til at hjaelpe hinanden med at bevare roen, da de toneangive­nde aktiemarke­der faldt med en tredjedel på få uger, og hvor det afkastmaes­sigt viste sig at vaere en katastrofe, hvis man blev grebet af panik og solgte.

Hun blev bidt af en aktiehaj, da hendes davaerende svigerfar rådgav hendes davaerende mand om at købe Danske Bank-aktier i begyndelse­n af finanskris­en. De havde aldrig vaeret lavere, lød rådet.

Ann-Christina Lykke forestille­de sig, at aktieinves­teringer var forbeholdt pensionsse­lskaber, virksomhed­er og velhavere, men hun fandt hurtigt ud af, at alle kunne vaere med. Men hvor eksmanden købte aktier i Danske Bank, nøjedes Ann-Christina Lykke i første omgang med at købe en bog for at saette sig ind i sagerne.

Hun griner af bogens titel, der var ”Tjen en million på aktier”, men hun laeste den, gjorde en veltimet investerin­g i Danske Bank og har investeret lige siden, samtidig med at hun med Moneypenny and more hjaelper andre kvinder i gang. Og det er der behov for.

Data viser, at gamle kønsroller langt hen ad vejen haenger ved i de danske husstande. Derfor er det typisk manden, der tager sig af pengesager, selv om flere undersøgel­ser viser, at kvinder faktisk er bedre investorer end maend, fordi de taenker mere langsigtet og er mindre risikovill­ige.

Handler som en kvinde

Investerin­gsikonet Warren Buffett blev engang spurgt, hvorfor der ikke var flere, der var blevet stjernerig­e af at investere.

Hans svar var, at »ingen gider at blive rige langsomt« med henvisning til, at en lang tidshoriso­nt er afgørende.

»Han er også blevet beskyldt for at handle som en kvinde, fordi han ikke køber hypede aktier og ikke køber og saelger hele tiden,« siger Ann-Christina Lykke:

»Men jeg tror faktisk, at kvinder godt kan leve med at blive rige langsomt.«

 ??  ?? Ann-Christina Lykke bor i Rønde nordøst for Aarhus med sin mand. Han er ingeniør og selvstaend­ig og har tre børn fra et tidligere forhold.
Foto: Søren Vendelbo
Ann-Christina Lykke bor i Rønde nordøst for Aarhus med sin mand. Han er ingeniør og selvstaend­ig og har tre børn fra et tidligere forhold. Foto: Søren Vendelbo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark