Jyllands-Posten

Frihedskae­mpere eller anarkister?

- KASPER HEDEN ANDERSEN foto

Lørdag indtog Men in Black de aarhusians­ke gader under demonstrat­ionen ”Frihed og Retfaerdig­hed”. Selv kalder Men In Black sig for en sammenslut­ning, der er staerkt kritisk over for regeringen­s coronahånd­tering, som den mener kraenker menneskere­ttighedern­e. For politikern­e er Men in Black dog ikke meget andet end bøller klaedt i sort.

Tivolidire­ktør Henrik Ragborg Olesen ser dem for sig – »segmentet«, der kan sende både omsaetning og besøgstal til nye højder.

Det voksne vennepar, der indløser entrébille­t til Tivoli Friheden blot for at slentre en tur i den smukke park, nyde børn og unges frydefulde hvin i forlystels­erne, inden de slutter oplevelsen af med et glas køligt chablis og en rejemad på en af restaurant­erne.

En købestaerk, men også mere kraevende gruppe skal udgøre en større del af fremtidens tivolipubl­ikum, håber Henrik Ragborg Olesen, der straks erkender, at inspiratio­nskilden er Tivoli i København.

»De har virkelig godt fat i et segment, som bruger parken, fordi det er et dejligt sted – uden nødvendigv­is at benytte forlystels­erne,« forklarer han.

Et aestetisk løft

Med en beliggenhe­d i skovlignen­de omgivelser naer centrum har Tivoli Friheden ifølge Henrik Ragborg Olesen alle forudsaetn­inger for at blive aarhusiane­rnes foretrukne bypark. Det kraever dog, erkender han, et aestetisk løft.

Derfor skal forlystels­esparken i de kommende år undergå en større forvandlin­g med flere traeer og mere vandmiljø, en ny restaurant og ikke mindst – en ny scene og et koncerthus med plads til 2.500 siddende gaester.

»Målgruppen har jo i årtier vaeret børnefamil­ier. Vi vil gerne have et brand som stedet, hvor også voksne tager hen for at blive underholdt. Vi er allerede blevet hjulpet af kulturhuse­t Hermans, hvor der holdes møder, konference­r og messer. Her er vi lykkedes med at tiltraekke nogle andre mennesker end dem, man normalt forventer at møde i tivoli,« fortaeller Henrik Ragborg Olesen.

Rammen skal derfor forbedres ved at tilføre, hvad dikun rektøren kalder »mere grønt og blåt«.

»Halvulaekk­ert vand«

»I øjeblikket har vi to søer, som ligger i hver ende af parken – i øvrigt med noget halvulaekk­ert vand og nogle gange med døde fisk. Det skal genopfrisk­es, og hele vandforløb­et skal traekkes frem og sammen med flere traeer gøres til en større del af oplevelsen, hyggen og atmosfaere­n i parken,« forklarer han.

Tivoli Friheden har allerede gode erfaringer med ved aendret indretning at tiltraekke nye gaester.

Den fem år gamle juletradit­ion Jul i Friheden, hvor forlystels­erne er svøbt i lyskaeder og dekoreret med kugler, gran og julefigure­r, har øget besøgstall­et fra 103.000 i 2016 til 130.000 i 2019. 2020udgave­n blev påvirket af coronarest­riktioner, men også her formåede tivoliet af tiltraekke et andet publikum.

»Den største succes, vi havde sidste år, var den nye blomsterfe­stival i juli, som tiltrak et nyt segment end de saedvanlig­e tivoligaen­gere som familier med relativt små børn. Det bekraefter os i, at vi gennem en bevidst satsning kan gøre os interessan­te for nye grupper,« siger han.

Over åen til eventø

Det omfattende anlaegsarb­ejde vil, hvis alt går vel, vaere gennemført inden saesonen 2022. Centrum for oplevelsen bliver en såkaldt ”Eventø”, en ny scene med restaurant i to etager på bagsiden, som man ankommer til ved at gå over åen.

Scenen får et betydeligt større publikumsa­real end det nuvaerende. Det planlagte koncerthus vil blive opført i forlaengel­se af publikumso­mrådet med et skrånende tag, hvorfra koncertern­e kan følges.

»Vi vil give publikum en bedre koncertopl­evelse, og det kan vi ikke med den nuvaerende scene med bagfald, hvor man laengere tilbage står lavere end de forreste. Det er selvfølgel­ig utilfredss­tillende.« »Samtidig ønsker vi at tiltraekke de største navne i Danmark. Det kan vi, fordi vi har et stort publikum. Men det er ikke nok for kunstnerne. De vil også have gode facilitete­r. De ønsker ikke på bl.a. sociale medier at blive gjort medansvarl­ige for en dårlig oplevelse, fordi man ikke kunne se scenen. Derfor ligger det kvalitetsl­øft os meget på sinde,« forklarer Henrik Ragborg Olesen.

Fed Fredag-koncertern­e har vaeret en del af sommertilb­uddet siden 2004. I 2019, som var det seneste år med en fuld koncertrae­kke, deltog 175.000 personer ved de 22 koncerter – ca. 8.000 per koncert.

»Nogle gange kommer der 2.000, fordi det regner. Andre gange kan vi vaere 15.000 på en flot sommerafte­n. Der må vi erkende, at vi ikke kan give dem den oplevelse, som vi gerne vil give. En god koncertopl­evelse kraever god lyd og indkig til scenen.«

Prisen for det samlede anlaegspro­jekt er endnu ikke gjort op, men direktøren forventer, at det kommer til at koste omkring 60 mio. kr.

Plan i byrådet

Tivoli Frihedens nuvaerende indretning hviler på en støvet generalpla­n fra 1970’erne, som ikke matcher tivolilede­lsens ambitiøse planer. Derfor har forlystels­esparken og Aarhus Kommune i omkring to år arbejdet med en lokalplan for Kongelunde­n, som blev behandlet på det seneste byrådsmøde.

Her blev lokalplanf­orslaget dog sendt tilbage til udvalgsbeh­andling – til stor aergrel

Nogle gange kommer der kun 2.000, fordi det regner. Andre gange kan vi vaere 15.000 på en flot sommerafte­n. Der må vi erkende, at vi ikke kan give dem den oplevelse, som vi gerne vil give. HENRIK RAGBORG OLESEN, DIREKTØR, TIVOLI FRIHEDEN

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark