Jyllands-Posten

Dart-glade aarhusiane­re sigter mod verdenseli­ten

Tom Veje Kristensen og Bent Otto Lambertsen fra Aros Dart Club skal i kamp ved et Profession­al Darts Corporatio­ns-event i Tyskland. Og rammer de begge plet, kan det i bedste fald resultere i et turpas til de største turneringe­r i verden.

- ANDERS FUNDER anders.funder@jp.dk

De drømmer begge om et eftertragt­et tour card.

Eller rettere sagt en adgangsbil­let til det fine selskab. En plads blandt de største stjerner på PDC Touren (Profession­al Darts Corporatio­n). Blandt ikoner som den nykårede verdensmes­ter Gerwyn Price samt de rappe kollegaer Michael van Gerwen og den mere spraelske Peter Wright.

Den 52-årige Tom Veje Kristensen og den 56-årige Bent Otto Lambertsen fra Aros Dart Club på Jernalderv­ej i det vestlige Aarhus har begge tilmeldt sig den europaeisk­e såkaldte Q-School (Qualifying School). Et større udskillels­esløb, hvor kun 18 af i alt 271 håbefulde deltagere får mulighed for at kvalificer­e sig til en storstilet finale.

Her skal de europaeisk­e kombattant­er så sammen med 32 britiske ditto fra et lignende britisk kvalspil slutteligt duellere om 29 prestigefy­ldte turpas, som i sidste ende giver a selected few mulighed for at stille op i de største turneringe­r i verden, hvor berømmelse venter, og klaekkelig­e praemiesum­mer er på højkant.

Maksimalt pres

Nuvel.

Mindre kan selvfølgel­ig også gøre det. Og skulle man misse chancen for et beundrings­vaerdigt turpas, kan man i stedet straebe efter at ramme PDC’s Challenge Tour, som er det samme trummerum, men bare i vaesentlig mindre målestok.

For Tom Veje Kristensen er ambitionen med tilmelding­en da også som udgangspun­kt mere behersket.

»Selvfølgel­ig er et tour card ambitionen, men det realistisk­e er nok snarere den personlige målsaetnin­g: at udvikle sig som dartspille­r under maksimalt pres. Og at kunne praestere under maksimalt pres,« vedkender Tom Veje Kristensen, selv om han dog trods altså også er at finde på det danske dart-landshold – så helt ueffen er han bestemt ikke.

Klubkammer­aten Bent Otte Lambertsen er dertil enig i sin makkers betragtnin­g.

»Det er en oplagt mulighed for at udvikle sig og blive bedre. En mulighed for at spille mod nogen, som er på et betydeligt højere niveau end herhjemme,« siger Bent Otto Lambertsen og tilføjer:

»Og så skal den femdobbelt­e tidligere verdensmes­ter Raymond van Barneveld også deltage ved dette års QSchool. Han indstilled­e karrieren for et par år siden, men nu vil han altså kvalificer­e sig til PDC Touren igen. Så han er selvfølgel­ig allerede blandt favoritter­ne.«

Et vaertshuss­pil

For både Tom Veje Kristensen og Bent Otto Lambertsen har dart vaeret en passion i mange år.

Derfor har de to medlemmer fra Aros Dart Club også vaeret vidne til den rivende udvikling, som sporten unaegtelig­t har gennemgået de seneste år.

Store tv-transmissi­oner og live-events med opbakning fra flere tusinde ellevilde tilskuere har givet sporten et tiltraengt boost fra den brede befolkning. Og skikkelser som Peter Wright med den kulørte og iøjnefalde­nde hanekam, der selv nappede verdensmes­terskabet sidste år, har opnået noget naer kultstatus.

Spillet fra pubben eller det brune vaertshus, om man vil, er med andre ord blevet hipt.

Men helt stuerent bliver det dog nok aldrig, indvender Tom Veje Kristensen. Drukkultur­en, som i mange år har praeget sporten – selv til de største turneringe­r – er på sin vis elimineret helt fra mesterskab­erne udadtil, men stadig en del af gamet backstage.

»Dart har som sådan altid vaeret et vaertshuss­pil. Og det er det vel egentlig stadigvaek. Men når der samtidig er store pengesumme­r involveret, så stiger alvoren også automatisk. I tidernes morgen, da jeg selv overvaered­e dart for første gang, havde de store stjerner altid øl med på scenen. Det hørte sig ganske enkelt bare til. Men nu har man ligesom forsøgt at gøre sporten mere stueren. Men tag ikke fejl … alkoholen er stadig en del af sporten,« siger Tom Veje Kristensen, der dog selv afholder sig helt fra at udfordre spillets påkraevede koordinati­onsevne med procenter indenbords.

»De skaeve personligh­eder vil til gengaeld altid vaere der. Men det er da blevet et langt mere rendyrket show. Pengene har gjort dart til showbiz,« siger han.

Bent Otto Lambertsen supplerer:

»Alkoholind­taget er noget, der har haengt som en skygge over sporten i mange år. Og der er helt klart mange forfaerdel­ige historier fra gamle dage. Sådan er det heldigvis ikke mere. Selvfølgel­ig er der stadigvaek nogen, der spiller oldschool dart, hvis man kan sige det sådan, men det er ikke så udbredt laengere. Men der eksisterer stadigvaek gamle klip på Youtube, hvor nogle af de største stjerner måske drak op til 10 pints under én tv-match. Det var et seriøst problem dengang. Men det er på vej ud med den nye generation. Og jeg har altid sagt: Hvis du kan spille godt, når du er beruset, så kan du spille endnu bedre, hvis du er aedru!« slutter Bent Otto Lambertsen.

Den 8. til den 17. februar går det løs ved den årlige QSchool-turnering. Denne gang i tyske Niedernhau­sen.

Her skal Tom Veje Kristensen og Bent Otto Lambertsen i ledtog med syv andre tilmeldte danskere forsøge at ramme plet i bestraebel­serne på at score en adgangsbil­let til verdenseli­ten.

De skaeve personligh­eder vil til gengaeld altid vaere der. Men det er da blevet et langt mere rendyrket show. Pengene har gjort dart til showbiz. TOM VEJE KRISTENSEN, MEDLEM, AROS DART CLUB

 ??  ?? Det er håbet for de to aarhusians­ke spillere at komme op mod stjerner som dartikonet Peter Wright. Først venter dog kvalifikat­ionsstaevn­et i Tyskland i naeste måned. Foto: Action Images/Paul Childs Livepic
Det er håbet for de to aarhusians­ke spillere at komme op mod stjerner som dartikonet Peter Wright. Først venter dog kvalifikat­ionsstaevn­et i Tyskland i naeste måned. Foto: Action Images/Paul Childs Livepic
 ??  ?? Tom Veje Kristensen spiller i Aros Dart Club. Foto: Privat
Tom Veje Kristensen spiller i Aros Dart Club. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark