Jyllands-Posten

Huawei-direktør gik i protest over »uighur-alarmer«

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Sidste år blev Tommy Zwicky ansat som vicedirekt­ør for kommunikat­ion i det kinesiske teleselska­b Huawei i Danmark. Efter flere negative pressesage­r skulle den tidligere redaktør på Børneavise­n vaere Huaweis ansigt udadtil.

Men nu er han stoppet, fordi Huawei udviklede og testede såkaldte uighur-alarmer – og ikke ville sige sandheden om det. Teknologie­n kan ud fra ansigtsgen­kendelse og racemaessi­ge kendetegn give besked, når kameraer opdager en person fra det undertrykt­e, muslimske mindretal uighurerne.

Først troede han, at det var løgn, men spurgte internt.

»Jeg får ikke rigtigt noget svar, hvilket dybest set bekraefter mig i, at vi har gjort det. Normalt er vi hurtige til at sige ”Det passer ikke”, fordi der bliver sagt så meget løgn om Huawei,« siger han.

»Jeg vil ikke forbindes med uighur-alarmer og brud på menneskere­ttigheder,« lyder det fra Zwinky, som stoppede i december, men pga. kontrakten først kan udtale sig nu.

Til Politiken har Huawei nu bekraeftet uighur-alarmerne.

Udover sager om overvågnin­g har Huawei bl.a. vaeret i pressen pga. amerikansk­e beskyldnin­ger om ”bagdøre” i systemerne, og fordi selskabet har forsøgt at laegge pres på Danmark og Faerøerne.

Tommy Zwicky fortaeller, at han forud for ansaettels­en fik en god forklaring på de kritiske sager og fik en garanti for, at han ikke skulle lyve, ligesom Huawei ifølge ham sagde: »Vi kommer ikke til at bede dig om at gøre noget, som du ikke kan stå inde for«.

»Og det var dét, der blev afgørende,« siger han om sin opsigelse.

Han aergrer sig over, at Huawei ikke dengang tog offentlig afstand fra ”uighur-alarmerne”.

»Hvis man siger, at det er en fejl, så siger man også at den måde, som det kinesiske styre bruger overvågnin­g på, er en fejl. Og det er man ikke parat til. Det er min udregning af det,« siger han.

Huawei er ikke vendt tilbage på JP’s henvendels­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark