Jyllands-Posten

De Radikale vil fjerne naesten alle krav til statsborge­rskab for unge født i Danmark

Kravene for at opnå dansk statsborge­rskab er på flere punkter »kammet over«, mener De Radikale, som vil lette andengener­ationsindv­andreres vej til dansk pas. Det får Venstre til at stille et ultimatum.

- MADS BONDE BROBERG MICHAEL HJØLLUND mads.bonde@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk

Det skal vaere nemmere, hurtigere og billigere at blive dansk statsborge­r.

Det foreslår De Radikale forud for et møde onsdag, hvor politiske forhandlin­ger om reglerne for statsborge­rskab, også kaldet indfødsret, ventes at blive skudt i gang.

Mens flere partier, deriblandt regeringen, vil stramme reglerne, håber De Radikale at bevare status quo og lempe der, hvor det er »kammet over«. Et hovedkrav fra partiet er, at danskfødte unge med udenlandsk baggrund fremover automatisk skal have dansk statsborge­rskab, når de fylder 18 år eller består folkeskole­ns afgangsprø­ve, forudsat at de ikke har begået kriminalit­et.

I dag skal de igennem en ansøgnings­proces, opfylde en stribe krav til bl.a. sprogkunds­kaber og bestå en saerlig indfødsret­sprøve.

»Jeg synes virkelig, det er synd og uvaerdigt, at unge, der er født her, har bestået folkeskole­n og ikke har vaeret kriminelle, skal igennem gennem sådan en tre-årig kafkask proces for at erhverve statsborge­rskab. Jeg er sikker, at det er med til at gøre, at nogle mennesker føler sig stemplet for livet, uden at de har gjort noget galt,« siger Andreas Steenberg, der er politisk ordfører og naestforma­nd for De Radikale i Folketinge­t.

Stramninge­r var »fair nok«

Den nuvaerende ansøgnings­proces får de unge til at føle sig som »andenrangs­borgere«, siger Steenberg, som har vaeret i kontakt med flere af dem.

»Det er et behandle et menneske – som set med vores øjne er dansk – helt og aldeles uvaerdigt,« siger Andreas Steenberg.

Selv om partiet med sit forslag vil lempe adgangen til statsborgs­kab markant for personer født i Danmark, medgiver Steenberg, at en del af de senere års stramninge­r på området er o.k. De Radikale vil ikke tilbage til dengang, hvor man kunne flytte til Danmark og så mere eller mindre automatisk vaere sikker på at blive statsborge­r efter et vist antal år, uanset om man integrered­e sig eller ej, forsikrer han.

»Mange af tingene er fair nok. Jeg synes bare, der er nogle forhold, der er kammet over,« siger Andreas Steenberg.

De Radikale vil også stoppe den nuvaerende praksis, hvor medlemmern­e af Folketinge­ts Indfødsret­sudvalg via afstemning­er i udvalget beslutter, om ansøgere kan få dispensati­on fra kravene, hvis de f.eks. er psykisk eller fysisk handicappe­de. Det er for vilkårligt, mener partiet.

Dispensati­onerne skal i stedet laegges over til embedsmaen­d, ske ud fra faste regler og efter erklaering­er fra saerligt godkendte laeger.

»I dag kan to fuldstaend­ig ens sager ende forskellig­t. To tvillinger, som er fuldstaend­igt ens, kan søge, og den ene kan få nej, og den anden kan få ja. Der må vaere nogle objektive kriterier,« siger Andreas Steenberg.

Er det noget, I ”kun” foreslår på grund af retssikker­hed, eller ser I også gerne, at flere får dispensati­on?

»Ikke nødvendigv­is. Vi synes bare, det er rimeligt, at borgerne ved, hvad der skal til for at få statsborge­rskab.«

Støttepart­ier bakker op

Hovedkrave­ne fra De Radikale får opbakning fra regeringen­s andre støttepart­ier. SF vil også fjerne de mange krav for unge født i Danmark.

»Danmark er deres hjem. De har haft deres gang i vores skoler, deres foraeldre har arbejdet eller fået hjaelp fra det danske offentlige system. De er en del af Danmark,« siger indfødsret­sordfører Anne Valentina Berthelsen.

Hun støtter også, at dispensati­oner bør behandles af embedsmaen­d og ikke politikern­e. Det samme gør Enhedslist­en.

»Vi ønsker, at det i højere grad bliver en forvaltnin­gsmaessig afgørelse at tildele statsborge­rskabet ud fra de kriterier, der er. Det vil også give mulighed for partshørin­g og adgang til at anke. Systemet i dag er praeget af stor vilkårligh­ed alt efter, hvem der sidder i Indfødsret­sudvalget,« siger indfødsret­sordfører Peder Hvelplund (EL).

V: Ikke med vores mandater

De nuvaerende regler om statsborge­rskab er aftalt af et politisk flertal bestående af

Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservati­ve, Liberal Alliance og Socialdemo­kratiet.

Hos Venstres udløser De Radikales udspil om at lempe adgangen til statsborge­rskab for danskfødte unge kritik.

»Vi ser statsborge­rskabet som en gave, man kan få skaenket af det danske folk. Derfor er det helt fair at stille krav – også til folk, der har vaeret i Danmark i lang tid,« siger indfødsret­sordfører Morten Dahlin (V), der tilføjer:

»Derfor kommer vi ikke under nogen omstaendig­heder til at give efter for det forslag, og hvis regeringen gør det, bliver en ny indfødsret­saftale uden os.«

Fra Socialdemo­kratiet er indfødsret­sordfører Lars Aslan Rasmussen dog ikke klar til at støtte De Radikales forslag. Han afviser, at unge født i Danmark skal igennem en »kafkask proces« for at opnå dansk statsborge­rskab:

»Reglerne er meget lette at følge. Men det er ikke en hemmelighe­d, at der er folk, som er født og opvokset i Danmark, som ikke først og fremmest ser sig som danskere. De ser måske først og fremmest sig selv som muslim eller tyrker. Derfor er det godt, at statsborge­rskab er noget, som man skal søge om og gøre sig fortjent til.«

Lars Aslan Rasmussen afviser også, at det er problemati­sk, at politikern­e behandler dispensati­oner.

»Det er fint, at man får en individuel politisk vurdering, og at vi som politikere står til ansvar for, hvad vi laegger vaegt på. Jeg synes ikke, at man automatisk skal have et statsborge­rskab, bare fordi en laege har lavet en vurdering af en,« siger han og betegner samlet set R-udspillet som »markante lempelser«.

»De Radikale er ude på en fløj og ønsker en markant anden udlaending­epolitik.« siger han.

 ??  ?? Politisk ordfører Andreas Steenberg (R) mener, at mange af de seneste års stramninge­r af krav til statsborge­rskab har vaeret fair. Men på saerligt ét punkt mener han, at reglerne er gået for vidt. Billedet er fra en grundlovsc­eremoni for nye statsborge­re. Arkivfoto: Marie Ravn
Politisk ordfører Andreas Steenberg (R) mener, at mange af de seneste års stramninge­r af krav til statsborge­rskab har vaeret fair. Men på saerligt ét punkt mener han, at reglerne er gået for vidt. Billedet er fra en grundlovsc­eremoni for nye statsborge­re. Arkivfoto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark