Jyllands-Posten

De yngste skolebørn går forrest i den »forsigtige« genåbning

Selv om det ifølge beregninge­r vil koste en fordobling i antallet af coronasmit­tede og indlagte, vaelger regeringen at genåbne skolerne for 0.-4. klasse på mandag. Begrundels­en er, at smittetall­et er på vej ned, og at sundhedsva­esenet kan klare presset –

- MORTEN VESTERGAAR­D TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN morten.vestergaar­d@jp.dk tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

nye smittede hver dag i stedet for 300, og 40 indlagte hver dag i stedet for 20.

Det er konsekvens­en i slutningen af marts af regeringen­s beslutning om at sende eleverne i 0.-4. klasse tilbage i skole fra mandag den 8. februar, mens resten af coronarest­riktionern­e fortsaette­r som planlagt til den 28. februar.

En fordobling i antal smittede og indlagte er den beregning, som Statens Serum Instituts regnemaski­ner er kommet frem til, og sundhedsmi­nister Magnus Heunicke lagde på et pressemøde mandag aften vaegt på, at beslutning­en ikke må opfattes som en opfordring til at slaekke på adfaerden.

»Det er en meget lille og meget kontroller­et nålestikso­peration. Det er en forsigtig og afgraenset genåbning. Resten af Danmark er fortsat lukket ned. Alle os, der ikke har børn og ikke arbejder på skolerne, skal opføre os praecist, som vi har gjort indtil nu. Det er forudsaetn­ingen for, at vi fortsat kan kon600 trollere epidemien,« sagde sundhedsmi­nisteren, som samtidig lancerede et skaerpet krav til foraeldre og andre besøgende i daginstitu­tioner og skoler om brug af mundbind.

Med den delvise genåbning af skolerne følger også intensiv testning af bl.a. medarbejde­re, og så glaedede sundhedsmi­nisteren sig over en ny aftale mellem EU og Pfizer om levering af 75 mio. ekstra vaccinedos­er.

Sundhedsmi­nisteren understreg­ede, at den lille genåbning vurderes som sundhedsma­essigt forsvarlig, og det bekraefted­e direktør Henrik Ullum fra Statens Serum Institut. Ikke mindst bekymringe­n for den britiske og mere smitsomme virusvaria­nt,

B117, gaelder stadig, understreg­ede han.

»Vi vurderer, at B177 er 1,55 gange mere smitsom end de andre varianter, og det er stadig vores forventnin­g, at den bliver dominerend­e her i Danmark. Men det er vores vurdering, at der på nuvaerende tidspunkt er plads til en lille genåbning, fordi børn bliver mindre syge og ikke i saerligt stort omfang er smittebaer­ere,« sagde direktøren.

Nødundervi­sning og god plads

Børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil glaedede sig på børn og foraeldres vegne, og hun understreg­ede, at der i forbindels­e med genstart af skolen

Kilde: Statens Serum Institut

Note: Tallene inkluderer ikke personer, der har fået foretaget lyntest. Søndag testede Falck, SOS Internatio­nal, Copenhagen Medical og Carelink 23.035 personer – heraf var 102 smittet med coronaviru­s.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark