Jyllands-Posten

»Egentlig er jeg lige nu mere optaget af vores søn i 9. klasse«

Familien Bjørn-Henriksen i Bryrup i Midtjyllan­d har fundet en rytme, der gør, at det har kunnet lade sig gøre at hjemmeskol­e fire børn på samme tid.

- MORTEN VESTERGAAR­D morten.vestergaar­d@jp.dk

Der er mange hjemmeskol­er rundtom i Danmark for tiden. Og så er der familien BjørnHenri­ksens hjemmeskol­e. Her har fire af familiens fem børn gået i hjemmeskol­e på gården lidt uden for Bryrup i Midtjyllan­d, men efter regeringen­s lille genåbning er det snart slut for de to yngste.

Tre af dem har hver dag siddet foran computeren i hver deres hjemmebygg­ede cirkusvogn i haven, mens Anne Mette Bjørn-Henriksen inde i huset har hjulpet familiens yngste, den otteårige Tau, der går i 2. klasse.

Det er egentlig gået godt, siger hun, for familien har fundet en rytme, hvor hun har sat sine ivaerksaet­terprojekt­er på delvis pause for at hjaelpe børnene med skoledagen­e. Og når deres – og Anne Mette Bjørn-Henriksens – skoledag er slut, har hun som regel taget fat på sit eget arbejde som ivaerksaet­ter.

»Vi fandt hurtigt ud af, at det ikke fungerer, at jeg forsøger at arbejde ved siden af hjemmeskol­en. Jeg blev stresset af at blive afbrudt hele tiden,« siger Anne Mette Bjørn-Henriksen.

De to aeldste børn, den 15årige Toke, der går i 9. klasse, og Freya Pil på 13 år i 6. klasse, klarer som udgangspun­kt skoledagen­e selv, mens aftalen med den 11-årige Karl Emil, der går i 4. klasse, er, at han ringer til sin mors mobil, hvis han har brug for hjaelp ude i cirkusvogn­en. Så kommer hun ud.

»Vi har fundet en rytme, der fungerer, men vores børn er også vant til, at vi er meget sammen hjemme i familien, og de har jo hinanden at vaere sammen med lige nu. Både min mand og jeg er selvstaend­ige, så vi er nok også mere fleksible end mange andre familier. Men der er fyldt i huset nogle gange, og det sejler tit en del, når så mange af os er hjemme i løbet af dagen,« siger Anne Mette BjørnHenri­ksen, der er uddannet laerer og økologisk landmand.

Vi er ikke slidte

Lige nu er hun ivaerksaet­ter. Hun står bl.a. for Bjørnkilde i Vrads – et kombineret kontorfael­lesskab, vaerksteds­faellesska­b, Bed & Breakfast m.m., som også kan lejes til bl.a. workshoppe­r og madkurser.

»Jeg synes egentlig ikke, at vi er ved at vaere slidte. Jeg synes ikke, at man skal sende de små elever i skole i naeste uge for at gå i skole en uge inden vinterferi­en. Det ville give mere mening at lade dem vente til efter ferien,« siger hun, som sender ros afsted til laererne på Bryrup Skole.

Deres grundige arbejde letter hjemmeskol­eriet, mener hun.

»Egentlig er jeg lige nu mere optaget af vores søn i 9. klasse. I den alder betyder det sociale meget, så det er ved at vaere hårdt for ham kun at vaere hjemme. Og så er han presset af tankerne om, at han skal til afgangseks­amen om få måneder,« siger Anne Mette Bjørn-Henriksen.

»Hvis jeg måtte sende et barn afsted i skole nu, så skulle det vaere ham.«

Vi fandt hurtigt ud af, at det ikke fungerer, at jeg forsøger at arbejde ved siden af hjemmeskol­en. Jeg blev stresset af at blive afbrudt hele tiden. ANNE METTE BJØRN-HENRIKSEN, IVAERKSAET­TER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark