Jyllands-Posten

Titusinder skal i gennemsnit vaccineres hver dag, hvis planen skal holde

Opgaven med at vaccinere danskerne vokser for hver dag der går, uden at vaccinelev­erancerne øges maerkbart.

- JESPER HØBERG KLAUS DOHM jesper.hoberg@finans.dk klaus.dohm@jp.dk

Mens Danmark skriger på flere covid-19-vacciner, vokser opgaven med at vaccinere befolkning­en til sommer dag for dag.

Sundhedsst­yrelsen gav i den forgangne uge sundhedsmy­ndighedern­e lidt ekstra luft ved at udskyde deadline for vaccinatio­nerne fra den 27. juni til den 4. juli. Men beregninge­r viser, at i titusindvi­s i gennemsnit stadig skal vaccineres hver eneste dag fra nu for at kunne nå deadline.

Sundhedsst­yrelsen planlaegge­r ud fra, at 90 pct. af alle borgere over 16 år takker ja til at blive vaccineret, svarende til 4,6 mio borgere. De nuvaerende godkendte vacciner kraever to doser, men endnu en vaccine er på vej fra firmaet Johnson & Johnson, og den kraever kun én dosis.

Vaccinen fra Johnson & Johnson er indregnet i styrelsens tidsplan, som derfor kun indeholder leverancer af i alt 7,5 mio. doser i køreplanen frem til den 4. juli 2021.

Hvis alle disse doser skal anvendes til at vaccinere befolkning­en inden den 4. juli, svarer det til, at over 46.000 skal have et stik i armen hver dag fra nu. De seneste tre dage er 11.000-18.000 personer blevet vaccineret om dagen.

Opgaven vokser for hver dag, der går, uden at vaccinelev­erancerne øges.

Vejen til flokimmuni­tet

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiolo­gi ved Syddansk Universite­t, laegger ikke skjul på, at det gaelder om at komme så hurtigt som muligt i mål med vaccinatio­nsplanen for at opnå den flokimmuni­tet, som det hele drejer sig om.

Flokimmuni­tet betyder, at virus ikke laengere kan sprede sig i samfundet.

»Foreløbig skal vi bare se at få vaccineret danskerne,« siger Hans Jørn Kolmos.

Normalt regner forskerne med, at flokimmuni­tet opnås, når 70 pct. af en befolkning er blevet vaccineret. Men ikke mindst forekomste­n af den ekstra smitsomme britiske variant af coronaviru­s, B117, gør, at man måske skal højere op.

»Vi ved strengt taget ikke, om 70 pct. er nok for alle coronaviru­sstammer. Med de højsmitsom­me stammer kan det godt vaere, at vi skal op på noget, der snarere minder om 80-90 pct., før vi stopper transmissi­onerne i samfundet,« siger Hans Jørn Kolmos.

Her henviser han til erfaringer med f.eks. maeslinger, der forårsages af en meget smitsom virus.

Leverancer­ne ventes dog først for alvor at tage fart fra april. Indtil da forventer Sundhedsst­yrelsen at modtage omkring 1 mio. doser.

Planen blev aendret

I januar måtte Sundhedsst­yrelsen dog justere sine planer på grund af forsinkede og reducerede leverancer, og styrelsen tager forbehold for yderligere forsinkels­er.

Ifølge den seneste plan vil man begynde at vaccinere de sidste 3 mio. danskere i alderen 16-64 år i vaccinatio­nsgruppe 12 fra den 3. maj. Det vil sige, at man i hvert fald skal et godt stykke ind i juni, før man begynder at kunne skimte en flokimmuni­tet, forudser Hans Jørn Kolmos.

Han regner ikke med, at der er flokimmuni­tet i samfundet før til sommer.

»Hvis man med flokimmuni­tet forstår, at virus er taget ud af cirkulatio­n i samfundet, skal vi helt hen til at have vaccineret faerdig, før vi kan sige noget afgørende om det,« siger han.

En større genåbning af samfundet ligger altså ifølge Kolmos ikke lige om hjørnet:

»Jeg er fuldt bevidst om, at det koster i form af økonomi og mental sundhed, og vi skal i gang med genåbninge­n. Men man skal vaere meget discipline­ret med den, for ellers risikerer man at komme til at køre frem og tilbage, fordi man hele tiden får tilbagesla­g og igen må traekke i nødbremsen. Det er jo naesten ikke til at leve med,« siger han.

Han synes, at det er fornuftigt, at det første led i genåbninge­n nu bliver at lade de yngste elever komme i skole.

Regionerne er gået i gang med at forberede et udbud, så private aktører kan løfte vaccinatio­nskapacite­ten i Danmark, når vaccinerne ventes at strømme ind i et helt andet omfang, end det sker i øjeblikket.

Det er Region Midtjyllan­d, der står for udbuddet, og her fortaeller vicedirekt­ør Dorte Christense­n, at det endnu ikke er klart, hvor meget ekstra kapacitet private virksomhed­er skal kunne bidrage med.

»Men tanken er ligesom på testområde­t, hvor vi traekker på andre, når vi er klar over, hvad det offentlige kan håndtere,« siger hun.

Udbuddet forventes offentligg­jort i naeste uge. Frist for aflevering af tilbud er 1. marts, hvorefter kontrakten kan skrives under medio marts. Tids nok til at kunne traede i kraft, inden leverancer­ne accelerere­r i april.

Det, mener Hans Jørn Kolmos, er en god idé. Der er i forvejen i Danmark mange private aktører, der vaccinerer danskerne f.eks. i forbindels­e med rejser til udlandet.

Holder planen?

»Hvis der lige pludselig kommer en masse vacciner ind i landet, risikerer vi, at der opstår en flaskehals i det offentlige. Bare vi gør det på en ordentlig og forsvarlig måde,« siger han.

Sundhedsmy­ndighedern­e arbejder selv på at kunne vaccinere op til 100.000 om dagen, og Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøk­onomi på det Nationale Forsknings­og Analysecen­ter for Velfaerd (Vive), tror på, at sundhedsmy­ndighedern­es tidsplan holder – under forudsaetn­ing af, at vi får leveret tilstraekk­eligt med vacciner:

»Jeg har ikke nogen grund til at tro, at de (leverandør­erne, red.) ikke leverer det, de har sagt, men man må også bare sige, at vaccinepro­duktion er notorisk vanskeligt, og derfor kan der komme nye problemer. Gør der ikke det, er det danske sundhedsva­esen godt stillet i forhold til at få vaccineret folk hurtigt.«

Foreløbig skal vi bare se at få vaccineret danskerne. HANS JØRN KOLMOS, PROFESSOR, SYDDANSK UNIVERSITE­T

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark