Jyllands-Posten

EU’s femte vaccinefej­l er von der Leyens – og den varsler en sjette udfordring

EU-Kommission­ens formand måtte opgive kontrovers­ielt våben efter få timer. Det udløser nyt kritisk lys på Bruxelles-håndtering­en af et forløb, der slet ikke er slut endnu.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Håndtering­en af covid-19vacciner har udløst en bølge af kritik af EU-Kommission­en. Her er fem nedslag i forløbet, der varsler mere uvejr forude.

For langsom

Der gik tre måneder, fra den britiske regering i maj 2020 annoncered­e en aftale med Astrazenec­a, til EU-Kommission­en den 27. august havde sin på plads. Briterne og USA var også hurtigere med andre selskaber.

Ifølge Astrazenec­as direktør, Pascal Soriot, er de tre måneder en vigtig del af forklaring­en på, at EU-landene får doser langsommer­e end ventet. Det britiske forspring har nemlig gjort det muligt i tide at rette mange fejl i produktion­en på de fabrikker, der leverer til Storbritan­nien.

Til EU-Kommission­ens forsvar skal anføres, at der står i kontrakten, at Astrazenec­a skal levere fra alle sine fabrikker og ikke kun dem i EU, samt at EU’s kontrakter – måske – har bedre ansvarskla­usuler end Storbritan­niens. Desuden har de 27 hovedstaed­er selv forlangt den inddragels­e undervejs, der kan have gjort processen tung.

For små indkøb

EU har indgået forhåndsaf­taler med seks selskaber om retten til at få leveret mere end 2,3 mia. doser.

Men hvis EU i stedet havde reserveret endnu flere doser – f.eks. 1 mia. fra hvert selskab – kunne EU-landene måske have fået en større andel af de første produktion­er, i stedet for at de ryger til Storbritan­nien, USA og Israel, lyder kritikken.

At der blev købt faerre doser, skyldes, at midlerne blev spredt på flere heste, for at man var sikker på at ramme dem, der ville virke. Og både den strategi samt den økonomiske ramme er ikke kommission­ens beslutning – den er vedtaget af regeringer­ne i de 27 hovedstaed­er.

Dr.dk har f.eks. tidligere fortalt, at »Danmark var et af de lande, som insistered­e på, at pengene til indkøb af vacciner skulle findes inden for EU’s eksisteren­de budget«.

Bevillinge­n herudover blev begraenset til 750 mio. euro, hvilket er småpenge i coronaregn­skaberne.

Foraerede doser vaek

Fra begyndelse­n var der officielt fem skud i hvert haetteglas fra Pfizer/Biontech. Men der kan traekkes seks doser ud, og det fik selskabet godkendt af EU’s laegemidde­lagentur (EMA).

Dermed fik Pfizer med et pennestrøg haevet sin produktion med 20 pct. Det gav bare ikke EU-landene 20 pct. flere doser. Derimod kunne selskabet begynde at fakturere for seks doser pr. glas og taelle ”de sjette doser” med i sine lovede leveringer til EU-landene, selv om de modtog samme maengde vaccine i liter som hidtil.

Selv om godkendels­en af de 20 pct. var EU’s egen beslutning, var der ingen vej udenom. EMA er et uafhaengig­t fagligt agentur. Der er faktuelt seks doser i glassene. Og det var i landenes egen interesse officielt at få skrevet seks doser på produktres­umeet, når de trak seks doser ud. Den slags er vigtigt, hvis der kommer forsikring­ssager senere.

For få leveringer

Januar bød på flere nedslående meldinger om faerre leverancer, og efter frustratio­ner fra hungrende regeringsc­hefer har EUKommissi­onen øget presset på selskabern­e. Senest med et utradition­elt slagsmål i fuld offentligh­ed med Astrazenec­a.

Er det klogt at klage over kokken efter forretten, inden man har fået hovedrette­n serveret? Nej, hvis det får ham til at spytte i sovsen. Ja, hvis det får ham til at stramme sig an.

Kommission­en har vaeret taet ved magtesløs over for selskabern­e, der sidder alene med både overblik og fordeling af deres efterspurg­te stof til hele verden.

Søndag aften kunne von der Leyen dog annoncere yderligere 9 mio. doser fra Astrazenec­a i dette kvartal. Ikke meget i det store billede, men dog en fremgang, der kom oven i et positivt budskab fra Pfizer/Biontech, der nu bebuder 75 mio. doser ekstra til EU inden den 1. juli.

Januars nedtur ser altså ud til at blive vendt til optur fra begyndelse­n af februar.

Den vilde graenseluk­ning

Optur kan von der Leyen godt bruge efter en politisk øretaeve i fredags.

Et forsøg på at vise handlekraf­t ved at indføre mulighed for et eksportfor­bud for covid 19-vacciner blev pludselig suppleret med EUKommissi­onens aktivering af en paragraf i brexitafta­len, der gør det muligt at lukke graensen mellem Irland og Nordirland under helt saerlige omstaendig­heder.

Års brexitforh­andlinger for at holde den graense åben, trods Nordirland og resten af Storbritan­niens farvel til EU, blev kastet på det flammende vaccinatio­nsbål.

Von der Leyen traf beslutning­en i stor hast uden den store rådføring og uden at have varslet premiermin­isteren i Irland, hvor den åbne graense er helt afgørende.

Lige så staerk handlekraf­ten var taenkt, lige så ydmygende blev tilbagetog­et få timer senere. Efter staerke protester fra London, Dublin og Belfast måtte kommission­en korrigere kort før midnat fredag aften: Brexitafta­lens

”atomknap” forblev uberørt.

Da von der Leyens talsmand mandag blev spurgt, hvorfor det fortrudte indgreb ikke var blevet afvaerget i tide, lød det, at »kun paven er ufejlbarli­g«.

Pave er von der Leyen ikke. Og så er sagen vel officielt ”en fejl.” Den er von der Leyens. Og signalet er alvorligt.

Den naeste udfordring

For når EU-Kommission­ens øverste chef er villig til at bryde selve den aftale, der skal holde freden på den irske ø, for at sikre vacciner til EU, så bliver resten af verden bekymret. Isaer fordi EU fastholder muligheden for at blokere eksport. Canada og Japan har luftet bekymring allerede.

Kravet til von der Leyen fra EU-landene er at sikre så mange doser til EU som muligt.

Kravet fra resten af verden er, at EU ikke udnytter sin staerke økonomi til at tryne de fattige. Ifølge videnskabe­n er det i øvrigt i EU’s egen interesse, at pandemien kommer under kontrol i resten af verden.

I den balancegan­g kan von der Leyen få brug for både paven og dennes chef, hvis hun skal undgå at havne i den sjette fejl inden laenge.

Hvorfor samler EU på fiaskoer?

 ??  ?? Da en talsmand blev spurgt, hvorfor en fejl fra Ursula von der Leyen ikke var blevet afvaerget, svarede han: »Kun paven er ufejlbarli­g«. Forude truer nye udfordring­er for kommission­sformanden i den intense kamp mod pandemien. Foto: Johanna Geron
Da en talsmand blev spurgt, hvorfor en fejl fra Ursula von der Leyen ikke var blevet afvaerget, svarede han: »Kun paven er ufejlbarli­g«. Forude truer nye udfordring­er for kommission­sformanden i den intense kamp mod pandemien. Foto: Johanna Geron
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark