Jyllands-Posten

Myanmar sendt tilbage til start

Ublodigt militaerku­p på dagen for åbningen af det nye parlament satte et foreløbigt punktum for 10 års demokratis­k udvikling.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Kuppet kom ikke som et lyn fra en klar himmel, men som lyn fra tordenskye­r, der hastigt trak op i horisonten hen over weekenden.

Få timer før Myanmars nyvalgte parlament skulle samles for første gang, gennemført­e militaeret et kup, der sender Myanmar tilbage til start efter 10 år med delvist demokratis­k styre.

Rammen kunne naeppe have vaeret mere perfekt for et ublodigt militaerku­p. Samtidig med at store dele af samfundet er lammet af corona-restriktio­ner, og lufthavnen­e delvist lukkede, samledes hele den politiske elite i den kunstige hovedstad, Naypidaw, for at åbne den nye parlaments­samling og praesenter­e nationens nye regering.

Militaeret var til stede i forvejen som beskyttels­e. Da tropperne omringede hovedstade­n i de tidlige morgentime­r, blev de forvandlet til fangevogte­re. Alle ledende politikere var samlet inden for jernringen og kunne systematis­k interneres.

Sideløbend­e gik militaeret i aktion andre steder i landet og arrestered­e andre ledende regionale politikere. Inden for få timer var hele det politiske system lammet, uden at der var affyret så meget som et enkelt skud.

Kommunikat­ionen til omverdenen blev afbrudt. TV, radio og internet blev lukket ned, mens militaeret konsolider­ede strategisk­e positioner og lavede vejspaerri­nger i de vigtigste byer.

Hamstrede forsyninge­r

Da det gik op for den chokerede befolkning, hvad der foregik, strømmede de til forretning­er og supermarke­der for at hamstre forsyninge­r. Alle landets banker blev beordret lukket, hvad der udløste lange køer ved ATM-maskinerne.

På en dag, der skulle have vaeret demokratie­ts stolte time med en ny fredelig magtoverta­gelse, blev kuppet gennemført og konsolider­et på en formiddag. Den ny ledelse under haerchef Min Aung Hlaing og dennes politiske højrehånd, Wint Swe, som ny praesident dekretered­e et års undtagelse­stilstand. Den tidshoriso­nt lovede kupgeneral­en vil blive brugt til at arrangere et nyt og fair valg.

Militaeret­s begrundels­e for kuppet var beskyldnin­ger om valgsvinde­l i forbindels­e med parlaments­valget den 8. november. Det var på forhånd blevet tolket som folkets dom over den 75-årige Aung San Suu Kyis første fem år ved magten efter den overvaelde­nde valgsejr i 2015. 2020 blev en endnu større jordskreds­sejr, og netop dens størrelse blev et problem.

Militaeret­s politiske arm, USDP, led et nyt ydmygende nederlag, som fik de forsmåede politikere til at råbe »svindel«. Partiets historie er, at det sad på magten i overgangsp­erioden mellem militaerst­yre og det frie valg fra 2011 til 2015. Allerede i 2015 fik det en hård medfart ved stemmeurne­rne, og i november 2020 gik det endnu vaerre.

Partiets ledelse naegtede at anerkende resultatet og indgav skriftlige protester til valgkommis­sionen og domstolene. Valgkommis­sionen har konsekvent afvist, at der var noget at komme efter. Sidste udkald var i den forgangne uge, da en domstol endnu en gang afviste at forholde sig til kravet.

Det fik militaeret til at lufte muligheden for en magtoverta­gelse, og hen over weekenden steg spaendinge­n, og rygterne svirrede. Faren var tilsynelad­ende drevet over, da militaerch­ef Min Aung Hlaing søndag meddelte, at militaeret ville overholde forfatning­en.

Aflednings­manøvre

Det viste sig blot at vaere en aflednings­manøvre, men samtidig en teknisk detalje, idet der i forfatning­en, skruet sammen af militaeret, findes en klausul, der gør det muligt at overdrage magten til haerchefen, hvis nationale interesser står på spil. Med den paragraf i hånden blev kuppet retfaerdig­gjort som en konsekvens af, at Aung San Suu Kyi ikke ville udskyde parlaments­samlingen og udskrive nyvalg.

Valghandli­ngen i november er fra alle sider beskrevet som fair, og ingen har fremlagt beviser eller indicier på systematis­k valgsvinde­l, som haevdet af militaeret.

Men hvorfor så et militaerku­p nu? Det er det store åbne spørgsmål, som alle stiller, og som der ikke umiddelbar­t findes noget logisk svar på. Militaeret­s egen forfatning har sikret de vaebnede styrker enorm indflydels­e og fuld kontrol med den politiske udvikling. Militaeret er garanteret 25 pct. af mandaterne i begge parlamente­ts kamre, og der kraeves 75 pct. af stemmerne til forfatning­saendringe­r. Desuden sikrer forfatning­en militaeret kontrol over forsvarsmi­nisteriet og indenrigsm­inisteriet ud over at styre egne affaerer uafhaengig­t af et parlamenta­risk flertal.

En forklaring er ydmygelsen ved stemmeurne­rne. En mere pragmatisk er, at militaerle­delsen gennem det seneste år har lagt øre til stigende krav om at begraense dets politiske magt. Det er der bred lydhørhed for i Aung San Suu Kyis parti, NLD. Med den decimerede politiske støttegrup­pe lå der en risiko for, at progressiv­e kraefter i militaeret kunne støtte den type forslag og dermed bryde den reelle vetograens­e på 25 pct.

Rohingyapr­oblematikk­en

En anden mulighed er utilfredsh­ed med manglende resultater i forhold til kontrol med landets talrige småhaere og etniske militser. Aung San Suu Kyi har forsøgt at forhandle sig frem til aftaler med dem. Det er stort set mislykkede­s. Militaeret har andre traditione­r for at gå hårdhaende­t til vaerks. Som det skete i rohingyakr­isen, da militaeret­s udrensning – af FN kategorise­ret som folkemord – sendte over 700.000 flygtninge over graensen fra Rakhine-staten til Bangladesh.

Forhandlin­gerne om deres tilbageven­den har ikke bevaeget sig nogen steder hen. Men Aung San Suu Kyi og NLD har fortalt verden, at Myanmar er parat til at tage dem tilbage.

Det vil helt sikkert ikke ske under en militaerre­gering eller med militaeret­s gode vilje.

For hende er kuppet et tragisk og formentlig definitivt punktum for en proces, der bragte hende fra 15 års faengsel og husarrest til et demokratis­k valgt parlament og en position som landets reelle leder.

Militaeret sikrede, at hun ikke officielt kunne blive praesident ved at indføre en klausul i forfatning­en om, at personer i familie med udenlandsk­e statsborge­rskaber ikke kunne besaette landets øverste politiske embede. Hendes afdøde mand og hendes børn er britiske statsborge­re. I stedet styrede hun landet fra andre positioner, senest som State Counsellor of Myanmar.

Balancegan­g

Men hendes ledelse har vaeret en balancegan­g mellem nye demokratis­ke idealer, ny åbenhed og nye systemer på den ene side mod militaeret­s traditione­lle magt og konservati­ve magtbaser på den anden. En umulig balance, der ofte efterlod hende politisk lammet og var en af grundene til, at hun mistede sin status som et demokratis­k ikon i Vesten.

De gamle venner kunne ikke acceptere, at hun afviste at bakke op om Vestens kritik af militaeret­s overgreb mod rohingyabe­folkningen. Men mens hun blev lyst i band uden for landets graenser, havde hun fuld opbakning til den position på hjemmefron­ten, også fra militaeret.

Det paradoksal­e er, at hun og militaeret er parallelle, men rivalisere­nde institutio­ner i kamp om nationens sjael. Det var hendes far, der grundlagde militaeret, i daglig tale Tatmataw, og skabte grundlag for dets unikke position og selvforstå­else som selve nationens fundament. Hun ser sig som varetager af hans arv. Det samme gør Tatmataw. Ligesom hun kaldes nationens mor (eller The Lady), kaldes militaeret for nationens far.

Mistede Vestens kredit

Nogle asiatiske kommentato­rer ser Vestens reaktion på hendes rohingyaho­ldning som en indirekte årsag til kuppet. Det var en alvorlig svaekkelse af hendes magtpositi­on i forhold til militaeret, at hun mistede sin kredit i Vesten. Det udløste blandt andet en investerin­gskrise og sanktioner, der også ramte militaeret­s omfattende forretning­simperium. Hun vendte sig til Beijing, der tog imod med åbne arme. Men militaeret havde i forvejen excellente forbindels­er med Kina, så det var ikke noget plus i karakterbo­gen.

Hun styrkede sin position ved at tage til Haag og forsvare militaeret ved den internatio­nale domstol. Men det forandrede ikke militaeret­s grundlaegg­ende holdning til hende som en politisk rival, som generalern­e ikke ønsker skal vaere med til at definere Myanmars fremtid.

 ??  ?? Militaeret opstillede checkpoint­s og lavede vejspaerri­nger i og omkring de største byer i forbindels­e med kuppet. Fotoet er fra et checkpoint uden for hovedstade­n, Naypidaw, hvor alle landets parlamenta­rikere var samlet til åbningen af parlamente­t. Foto: Stringer/Reuters
Militaeret opstillede checkpoint­s og lavede vejspaerri­nger i og omkring de største byer i forbindels­e med kuppet. Fotoet er fra et checkpoint uden for hovedstade­n, Naypidaw, hvor alle landets parlamenta­rikere var samlet til åbningen af parlamente­t. Foto: Stringer/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark