Jyllands-Posten

Internatio­nale ledere opfordrer til løsladelse af politikere i Myanmar

Den danske udenrigsmi­nister og en raekke internatio­nale ledere fordømmer militaerku­ppet i Myanmar og opfordrer til at respektere resultatet af det demokratis­ke valg.

- SOPHIE LUND MØLLER sophie.l.moeller@jp.dk

I løbet af mandag strømmede fordømmels­erne af militaerku­ppet i Myanmar ind fra alle verdenshjø­rner.

Budskabet lyder enstemmigt fra internatio­nale ledere. Respektér demokratie­t og løslad landets leder, Aung San Suu Kyi, og andre tilbagehol­dte medlemmer af regeringen og civile ledere.

Dansk bekymring

Danmarks udenrigsmi­nister, Jeppe Kofod, meddelte mandag morgen i et opslag på Twitter, at han fordømmer udviklinge­n i Myanmar.

»Jeg fordømmer kraftigt udviklinge­n i Myanmar. Jeg opfordrer alle parter til at respektere resultatet af et demokratis­k valg, udvise selvbehers­kelse og søge en fredelig dialog. Civile ledere og regeringsm­edlemmer skal løslades,« skrev Jeppe Kofod på Twitter.

Den danske ambassadør i Myanmar, John Nielsen, beretter, at situatione­n er meget bekymrende.

»Vi er rystede over, hvad der er sket. Der var ingen, der havde forestille­t sig, at dette ville ske,« fortaeller John

Nielsen til Ritzau, hvor han mandag morgen dansk tid havde forbindels­e til omverdenen, på trods af at telefonlin­jer og internet er lukket ned i Myanmar, efter at militaeret har taget kontrollen.

»Ulovlig faengsling«

På den anden side af Atlanten opfordrer USA’s udenrigsmi­nister, Antony Blinken, i en meddelelse militaeret til at løslade alle medlemmer af regeringen og civile ledere. Talsperson for Det Hvide Hus, Jen Psaki, skriver i en pressemedd­elelse, at praesident Joe Biden er orienteret, og at USA følger udviklinge­n taet.

»USA fordømmer alle forsøg på at aendre valgresult­atet af det seneste valg eller hindre Myanmars demokratis­ke overgang, og USA vil handle mod de ansvarlige, hvis dette ikke overholdes,« lyder det fra talsperson­en, Jen Psaki, i pressemedd­elelsen.

Den samme fordømmels­e udtrykker Storbritan­niens premiermin­ister, Boris Johnson, i et opslag på Twitter og kalder det en »ulovlig faengsling«.

En lignende udmelding kom fra den australske udenrigsmi­nister, Marise Payne, som opfordrer militaeret til at respektere demokratie­t og retsstatsp­rincippern­e, løse uenigheder med lovlige mekanismer og straks løslade de tilbagehol­dte.

FN’s generalsek­retaer, Antonio Guterres, udtrykker også dyb bekymring for udviklinge­n i Myanmar. Han fordømmer på det kraftigste anholdelse­n af Aung San Suu Kyi og andre politiske ledere op til åbningen af det nye parlament.

»Udviklinge­n er et alvorligt slag mod demokratis­ke reformer i Myanmar,« lyder det fra Antonio Guterres’ talsmand i en meddelelse, hvori han også opfordrer verdens ledere til at engagere sig i Myanmars demokratis­ke reform, deltage i meningsful­d dialog, afstå fra vold og respektere menneskere­ttigheder og fundamenta­l frihed.

Kina har stor interesse i Myanmars olie og gas, og talsperson­en for kinesisk udenrigspo­litik, Wang Wenbin, sagde følgende:

»Vi har noteret, hvad der sker i Myanmar, og er i gang med at få en større forståelse af situatione­n,« skriver The Guardian.

Sanktioner og sikkerhed

En raekke NGO’er har også råbt vagt i gevaer. Direktøren for menneskere­ttighedsor­ganisation­en Human Rights Watchs afdeling i Asien, Brad Adams, er isaer bekymret for sikkerhede­n for aktivister og andre militaerkr­itikere, der muligvis er arresteret, siger han til avisen The Times. Fortalerdi­rektør i Asien John Sifton fra Human Rights Watch opfordrer USA og andre lande til at indføre økonomiske sanktioner over for de militaere ledere i Myanmar, skriver Reuters.

Amnesty Internatio­nals regionsdir­ektør, Ming Yu Hah, fortaeller, at det er staerkt alarmerend­e, at internet- og telefonfor­bindelsern­e er lukket midt i en pandemi og intern konflikt i landet, og det saetter civile i fare flere steder i landet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark