Jyllands-Posten

Kunst i det offentlige rum tages alvorligt i ny bog

Med en gedigen publikatio­n beskriver kunsthisto­rikeren Tom Hermansen grundigt et halvt hundrede udsmykning­er i regi af Ny Carlsbergf­ondet. Forfattere­n kommer vidt omkring i Danmark.

- HVOR FOLK FAERDES kultur@jp.dk

KUNSTBOG

TOM HERMANSEN 384 sider, 349,95 kr. Standberg Publishing i samarbejde med Ny Carlsbergf­ondet

Kunstudsmy­kning i det offentlige rum har altid vaeret genstand for diskussion­er. I de seneste år har der vaeret et vist fokus på skulpturen som et historisk tema, der hylder magt og undertrykk­else, men bogen ”Hvor folk faerdes. 50 kunstudsmy­kninger fra Ny Carlsbergf­ondets historie” af mag.art. i kunsthisto­rie Tom Hermansen har ikke til hensigt at udskamme eller retfaerdig­gøre et antal offentlige udsmykning­er udført de seneste naesten 100 år med støtte fra fondet.

På rejse i kongeriget

Bogen tager laeseren med på en rejse rundt i kongeriget, hvor udsmykning­er kan opleves mere eller mindre offentligt. Hele ledemotive­t bag vaerket saetter fokus på, hvilken slags institutio­ner der har nydt godt af Ny Carlsbergf­ondets generøse donationer, og så er der de mest diskutered­e, som er de vaerker, der optraeder, hvor folk faerdes i hverdagen.

Når udsmykning­er er blevet skabt over en periode på naesten et århundrede, er det klart, at billedkuns­tens mange tidsfunder­ede udtryk skaber et mangfoldig­t billede i de danske byrum. Den stilistisk­e distance fra Hugo Liisbergs symbolisti­ske havhest i bronze i Odense via Gottfred Eickhoffs solide roepiger i Sakskøbing til Jeppe Heins fantasirig­e baenke på Amager kan forekomme astronomis­k, men de skiftende epoker pointeres her eksemplari­sk.

Til historien om Ny Carlsbergf­ondet hører i høj grad fortaellin­gen om brygger Carl Jacobsen, der allerede i

LARS SVANHOLM

1879 stiftede legatet Albertina, hvis opgave det var at støtte placeringe­n af kunst i det offentlige rum. Dette legat fungerede i en årraekke parallelt med Ny Carlsbergf­ondet, da dette blev oprettet i 1902. Legatet Albertina var så vigtig en del af den overordned­e fonds virke, at det først endeligt blev nedlagt i 2002.

Lundstrøms nøgne figurer

Det er dog umiddelbar­t den aktuelle publikatio­ns mål at foretage nogle kompetente nedslag blandt de udsmykning­er, som fondet har støttet eller ivaerksat.

Her glemmer forfattere­n på ingen måde, at der er tale om visuelle forhold, da bogen er massivt illustrere­t.

Kapitlet ”Udvalgte vaerker” indledes således med Vilhelm Lundstrøms mosaikudsm­ykning i Frederiksb­erg Svømmehal fra 1938. Man oplever her et udtryk, der fremhaever den vitalistis­ke livsstil, og figurerne er alle nøgne, hvilket dengang, og i dag, ville vaere aldeles utaenkelig­t blandt gaester i en svømmehal.

Et andet vaesentlig­t vaerk, der optraeder som eksempel på et kunstvaerk, der forbinder de modernisti­ske strømninge­r fra begyndelse­n af 1900-tallet med samtiden, er skulpturen ”Ulisse” af billedhugg­eren Morten Straede. Den er placeret i paedagogis­k naerhed af Institut for AEstetiske Fag ved Aarhus Universite­t.

Således fremhaever jeg helt inopportun­t blot nogle få af de vaerker, som Tom Hermansen beskriver i bogen. Disponerin­gen kan iagttages som et signalemen­t af en udgivelse, der glimrende kan bruges som en guide til udsmykning­er fra Ny Carlsbergf­ondet, men den bør først og fremmest ses som et fagkyndigt vidnesbyrd på, at kunstneris­ke udsmykning­er i det offentlige rum er et alvorligt anliggende.

 ??  ?? I 1940 blev billedhugg­eren Gottfred Eickhoffs skulptur "Roepigerne" opstillet i Sakskøbing på Lolland til minde om de polske indvandrer­e, som på det tidspunkt var blevet respektere­de og fuldt integrered­e medlemmer af samfundet. Foto: Anders Sune Berg
I 1940 blev billedhugg­eren Gottfred Eickhoffs skulptur "Roepigerne" opstillet i Sakskøbing på Lolland til minde om de polske indvandrer­e, som på det tidspunkt var blevet respektere­de og fuldt integrered­e medlemmer af samfundet. Foto: Anders Sune Berg
 ??  ?? Morten Straedes skulptur "Ulisse" står ved Aarhus Universite­t. Vaerket blev skabt i 2008 af granit, bronze og med LED-lys. Foto: Anders Sune Berg
Morten Straedes skulptur "Ulisse" står ved Aarhus Universite­t. Vaerket blev skabt i 2008 af granit, bronze og med LED-lys. Foto: Anders Sune Berg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark