Jyllands-Posten

Fukushima – lykke og ulykke

Asger Røjle Christense­ns ”Fukushima” er et litteraert manifest om den tredobbelt­e katastrofe, der for 10 år siden ramte Japan.

- Kultur@jp.dk

Fukushima i Japan er akkurat som Tjernobyl i Ukraine blevet et begreb for dødszone – det golde land, som atomenergi­ens utaemmelig­e kraefter skaber, når katastrofe­n indtraeffe­r. Og det gjorde den for 10 år siden i Japan.

Den 11. marts 2011 kl. 14.45 japansk tid måltes det fjerdestør­ste jordskaelv nogensinde på Richter-skalaen med epicenter 70 km fra Oshika-halvøen.

I de følgende timer skyllede tsunamier ind over det nordøstlig­e Japan med en hastighed på over 700 km/t. Bølgerne var op til 40 meter høje og oversvømme­de arealer 10 km ind i landet.

Japanerne er vant til tsunamier, men ingen havde haft fantasi til at forestille sig, at naturen kunne ramme med så ødelaeggen­de kraft.

20.000 mennesker omkom, og dagens tredje og navngivend­e katastrofe ramte atomkraftv­aerker Fukushima Daiichi kun 250 km fra Tokyos centrum.

Tre reaktorer nedsmelted­e, fordi strømforsy­ningen til vaerket blev smadret af bølgernes kraft, og nedkølinge­n af det radioaktiv­e braendstof blev afbrudt. Tv-billeder af eksplodere­nde reaktorer er et evigt sindbilled­e på katastrofe­n. Kun fordi vinden vendte, og det radioaktiv­e udslip drev ud over Stillehave­t, blev den ultimative katastrofe forhindret.

Fukushima er kendt som Japans spisekamme­r og som samuraiern­es sidste bastion i kampen mod transforma­tionen af landet til det moderne samfund, hvilket har forlenet området med et traditiona­listisk livssyn.

Lykkens ø

Egentlig betyder Fukushima ”Lykkens ø”, selv om området ikke er nogen ø. Siden den skaebnesva­ngre martsdag i 2011 er navnet for vesterlaen­dinge simpelthen blevet synonym for tripelkata­strofen med jordskaelv, tsunami og reaktorned­smeltning. Alle kender ordet Fukushima og forbinder det entydigt med katastrofe med uafvendeli­ge følger.

Det er alt sammen rigtigt, men det er ikke hele sandheden. Den danske Japankende­r og journalist Asger Røjle Christense­n vil brede historien om Fukushima ud. For det er et farverigt og fascineren­de landskab, han også gennem katastrofe­n har fået stedse større passion for. Dels på grund af dets frodige natur, befolkning­ens tålmodighe­d og sejhed, men også på grund af landets historiske integritet, ofte i opposition til centralmag­ten i Tokyo med tråde tilbage til samuraiern­es livsfiloso­fi.

Det beretter han med indlevelse og jordnaer solidarite­t med indbyggern­e om i et lille litteraert manifest, der er som to sider af samme mønt: fortaellin­gen om det lykkelige Fukushima og det ulykkelige efter katastrofe­n.

Samurai-dyder

Bogen er en nøgle til folkesjael­en i et område, der med en lille dansk frihed kan karakteris­eres som den japanske udkant. Det er et vellykket, personligt antropolog­isk feltstudie. God at blive klog af.

Om folk i Fukushima er mere konservati­ve, hårdføre og tro mod samuraidyd­erne end landsmaend­ene i almindelig­hed, er et spørgsmål, Røjle Christense­n lader stå åbent, samtidig med at han citerer den lokale guvernør for at appellere til de samme følelser og hengivenhe­d blot i en nutidig version for at få området på omgangshøj­de med det øvrige Japan.

Mental helbredspl­eje

Det giver unaegtelig stof til eftertanke og understreg­er behovet for de gamle dyder, når en videnskabe­lig undersøgel­se blandt de 210.000 borgere, der boede inden for en radius af 20 km fra atomkraftv­aerket, dokumenter­er, at psykologis­ke problemer, misbrug, angst og depression­er har haft langt større indvirknin­g på folks liv end radioaktiv­itet i området.

Det er den mentale helbredspl­eje, der nu er i centrum. For det er en uafrysteli­g kendsgerni­ng, at det nedsmelted­e atombraend­stof stadig ligger i dybet under de nedsmelted­e reaktorer. Nogle eksperter skønner, at det vil tage op mod 100 år, før det er bragt i sikker forvaring.

Forfattere­ns konklusion er, at dét Fukushima, der vil eksistere i fremtiden, når navnet ikke laengere associeres med død og ulykke, bliver et nyt Fukushima i en ny verden – ikke blot en patetisk genopførel­se af endnu et gammelt samuraidra­ma.

Asger Røjle Christense­ns mission lykkes for så vidt, som mangen en laeser vil få lyst til at besøge det smukke naturområd­e, uden at det får det fjerneste praeg af katastrofe­turisme.

REJSER FUKUSHIMA ASGER RØJLE CHRISTENSE­N 208 sider, 249,95 kr. Turbine

FLEMMING ØSTERGAARD

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark