Jyllands-Posten

Hvorfor samler EU på fiaskoer?

-

I lørdags blev naesten 600.000 briter vaccineret første gang. Målet er, at 15 mio. briter skal vaere vaccineret den 15. februar, og det ser i skrivende stund ud til at ville lykkes. Hvis tempoet var det samme herhjemme, ville samtlige danskere kunne vaere vaccineret om en halv snes dage.

Situatione­n i Den Europaeisk­e Union er fundamenta­lt anderledes. EU-Kommission­ens formand har som mål, at 70 pct. af alle voksne skal vaere vaccineret, inden sommeren går på haeld. Det må ikke bare vaere den sydeuropae­iske sommer, Ursula von der Leyen har i tankerne, men en historisk lang indian summer, hvis den ambition skal realiseres.

Det er ikke bare tåkrummend­e pinligt, men skandaløst, at EU’s svulstige bureaukrat­i ikke har evnet at løfte denne opgave, som medlemslan­dene valgte at overlade til Bruxelles netop for at undgå en alles kamp mod alle om vaccinen i en brutal og kostbar budkrig. Status i dag er, at de 27 EU-lande under ét kun har givet 2,8 doser vaccine pr. 100.000 indbyggere, mens tallene for USA og Storbritan­nien er henholdsvi­s 9,7 og 14,2. Det europaeisk­e kommentari­at, der med vanlig blanding af skadefryd og forargelse ikke har vaeret sen til at revse Trump-regeringen for dens coronahånd­tering, er ramt af en påfaldende tavshed omkring udviklinge­n i Europa.

EU-Kommission­en har haft alle chancer for at levere en succeshist­orie. Coronapand­emien har raset i det bedste af et år, og medicinali­ndustrien har løbende holdt EU orienteret om fremskridt­ene i laboratori­erne. Der har således vaeret rigelig tid til at gøre al forarbejde­t, herunder at få logistikke­n på plads. Laeg hertil, at den laegeuddan­nede kommission­sformand har vaeret fagligt klaedt på til at forstå selv de mindste detaljer i hele dette problemkom­pleks. Utvivlsomt har ikke alle hjørner af EU vaeret ordentligt forberedt på at modtage vaccinerne, men når det overordned­e ansvar har vaeret placeret i Bruxelles, er det EU-Kommission­ens forbandede pligt at drage omsorg for, at europaeern­e vaccineres så hurtigt som overhovede­t muligt.

Danmark er p.t. det EU-land, der har administre­ret flest doser pr. 100.000 indbyggere, men igen – tallet for Storbritan­nien er fire gange så højt; ja, faktisk har Storbritan­nien vaccineret flere end Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien tilsammen. Briterne viser vejen – uden for EU.

Det kan ikke overraske, at brexittilh­aengere ser sig bekraefted­e i, at Storbritan­nien er bedre hjulpet uden for EU. Samme holdning kan hurtigt brede sig blandt kontinenta­le EUskeptike­re. Tilliden til EU-systemet bliver naeppe større, når Ursula von der Leyen geråder i offentlig strid med leverandør­erne af coronavacc­inerne og overvejer det ultimative protektion­istiske traek: et eksportfor­bud.

Ret skal vaere ret – EU-Kommission­en skal ikke bebrejdes al fejlhåndte­ring under pandemien, da medlemslan­dene igen har vist, at enhver er sig selv naermest – så kan vi altid tale om europaeisk samarbejde ved en senere lejlighed.

Netop derfor er det skandaløst, at når medlemslan­dene så endelig traeffer den forstandig­e beslutning at overlade vaccinehån­dteringen til Bruxelles, magter EU-Kommission­en ikke at løfte opgaven. Ikke nok med det – nu, da fiaskoen er en realitet – gør man som vanligt; skaelder ud på alle andre frem for at administre­re en klaedelig dosis selvransag­else.

Europa er intet uden Den Europaeisk­e Union, men hvis det nuvaerende kaos fortsaette­r, ender det med, at nye millioner af europaeere opnår flokimmuni­tet over for EU, laenge før de får den første coronavacc­ine.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark