Jyllands-Posten

Ensidigt fokus på børn: Hvad med foraeldren­e?

-

Kaere Astrid Krag, du var kaldt i samråd den 28. januar om at sikre bedre retssikker­hed for familier i sager om underretni­nger, tvangsanbr­ingelser og tvangsadop­tioner. Du har ikke lyttet til kritikken, men gentager de samme formulerin­ger om, at mere tvang bare er godt, selvom der ingen dokumentat­ion er herfor.

I 2011 fik vi også aendringer, der skulle forbedre barnets vilkår, ”Barnets Reform”. Naesten alle jeres tiltag er indeholdt i nuvaerende lovgivning og vejledning.

Den overordned­e målsaetnin­g var i 2011 at støtte børn og unges muligheder for trivsel og udvikling. Der var fokus på: tryghed i opvaeksten, børn og unges rettighede­r, tidlig indsats, kvalitet i indsatsen. Det er det samme, I og vi stadigvaek ønsker.

”Barnets Reform” beskrev også, at »problemer skal forebygges og afhjaelpes i hjemmet, hvis muligt. Indsatsen skal vaere tidlig og helhedsori­enteret«. ”Barnets Reform” praecisere­de også forpligtel­se til at støtte foraeldre, og at vanskeligh­eder skal løses i samarbejde med foraeldre.

Her 10 år efter vaelger I så at frakoble foraeldres betydning og retssikker­hed. Jeres udspil rummer et ensidigt fokus på barnet og ingen konkrete forslag til hjaelp til foraeldre. Vi har ikke svaret på, hvad der er bedst for barnet, men vi har evidens for betydninge­n af, at hvis barnet skal trives og udvikle sig i en anbringels­e, så er det for barnet afgørende, at andre voksne tager hånd om dets foraeldre. Foraeldren­es betydning overser I fuldstaend­ig. Man kan godt vaere på barnets side uden at frakoble foraeldren­e. Man kan ikke tage barnets parti ved at underminer­e foraeldres betydning.

Tidlig forebyggel­se blev også vaegtet i ”Barnets Reform”. Jeg ser ikke udspillet har forslag til styrkelse heraf. I stedet taler I om foraeldre, der har fået alt for mange chancer. Måske – men vi ved det ikke. Vi har ikke viden om, om den hjaelp – der gives forebyggen­de – er givet rettidigt og relevant. Vi ved ikke, om hjaelpen er givet i tilstraekk­eligt omfang. Vi har ikke viden om kvaliteten i forebyggel­sen.

Det handler ikke om foraeldre, der ikke griber chancer. Foraeldre og børn er ikke hinandens modsaetnin­ger. Lad os bevare fokus på at se familien samlet, i centrum, og saette helhedsfok­useret ind for barnet som for foraeldre. Med tilstraekk­elige, relevante og kvalificer­ede indsatser. Med retssikker­hed for såvel barn som foraeldre.

Når de gode intentione­r i ”Barnets Reform” ikke er omsat som ønsket, skulle vi så ikke se på rammerne, organiseri­ngen, økonomien og socialrådg­ivernes muligheder for at løfte opgaven?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark