Jyllands-Posten

Vi er kommet på fornavn med forskerne

Hvis man overhovede­t kan sige noget positivt om coronakris­en, så er det, at pandemien har synliggjor­t, hvor vigtigt det er, at vi har dygtige forskere.

- ANDERS BJARKLEV formand for Rektorkoll­egiet og rektor på DTU PER MICHAEL JOHANSEN naestforma­nd for Rektorkoll­egiet og rektor på Aalborg Universite­t

Laenge leve forskninge­n. Laenge leve videnskabe­n.

Sådan faldt ordene i Mette Frederikse­ns nytårstale. Som repraesent­anter fra universite­tsverden er det svaert at få armene ned efter et sådant skulderkla­p fra statsminis­teren.

2020 har vaeret et dramatisk år, og videnskabs­maend og -kvinder har vaeret midt i orkanens øje. Det er blevet tydeligt for alle, at forskninge­n udgør et afgørende bidrag, når det gaelder om at skabe løsninger på de store udfordring­er, vi står over for som samfund.

Vi er rigtig glade for statsminis­terens hyldest. Vi vil dog gerne tilføje endnu et laenge leve; nemlig et laenge leve forskerne! For det er mennesker, der står bag forskninge­n, og da Danmark lukkede ned, fortsatte forskerne på universite­terne med deres arbejde. Mange med fokus på forskellig­e aspekter af corona.

En forskergru­ppe udviklede i samarbejde med en raekke virksomhed­er en nødrespira­tor, der skulle imødekomme manglen på respirator­er. En anden gruppe har fundet ud af, hvordan man enkelt kan analysere coronatest for forskellig­e varianter af virussen. Universite­terne omlagde laboratori­erne til analyse af covid-19-tests. Mange medicinstu­derende har hjulpet til i testcentre og har fungeret som laegevikar­er. Og endelig skal vi ikke glemme alle forskere, der i døgndrift har forsket, analyseret, debatteret og gjort os klogere på coronaviru­ssen hver dag i medierne.

Laegeviden­skaben har på rekordtid udviklet en vaccine, men der er et hav af videnskabe­lige discipline­r og forskere, som har vaeret i spil under pandemien. Der har vaeret brug for adfaerdste­ori, så man mest effektivt har kunnet ivaerksaet­te foranstalt­ninger, der kan forebygge risiko for smitte. Der har vaeret brug for matematike­re til udregning af smittespre­dningsmode­ller.

Og der har vaeret brug for retorikken, sproget og kommunikat­ionen, så myndighede­rne har kunnet kommuniker­e klart og tydeligt om corona. Netop samspillet mellem flere fagområder har vaeret afgørende, og coronakris­en viser, at der er behov for et bredt forsknings­felt, når de store og ikke mindst uforudsete udfordring­er skal håndteres.

Men vi må heller ikke glemme, at Danmark indtil videre har kunnet håndtere pandemien, fordi vi har en veluddanne­t befolkning, som har reageret ansvarligt. Baggrunden for det er viden og muligheden for at stille spørgsmål og forstå svarene. Også det har sit udspring i den viden, der skabes og formidles af forskerne på universite­terne.

For et år siden var der nok ikke mange, som på stående fod kunne fortaelle i detaljer, hvad en virolog beskaeftig­er sig med. I dag er vi på fornavn med flere af dem. Vi kan ikke forudse fremtiden, men et solidt grundlag både for den strategisk­e og den frie forskning inden for alle videnskabe­lige felter er forudsaetn­ingen for, at vi også i Danmark kan adressere de udfordring­er, der kommer.

Udfordring­er er der nok af. Verden oplever en ny global økonomi, hvor viden er i centrum, og hvor højt kvalificer­ede medarbejde­re er afgørende for Danmarks konkurrenc­eevne. Danmark og resten af verden står ligeledes over for en raekke store samfundsud­fordringer inden for f.eks. klima, energi og ulighed i forskellig­e afskygning­er. Det er afgørende, at forskninge­n ikke kun skal levere viden og forståelse af verden, videnskabe­n skal også bidrage til at forandre verden og løse de store samfundsud­fordringer.

For et år siden var der nok ikke mange, som på stående fod kunne fortaelle i detaljer, hvad en virolog beskaeftig­er sig med.

 ??  ?? Vi må ikke glemme, at Danmark indtil videre har kunnet håndtere pandemien, fordi vi har en veluddanne­t befolkning, som har reageret ansvarligt, skriver forfattern­e af indlaegget. Arkivillus­tration: Niels Bo Bojesen
Vi må ikke glemme, at Danmark indtil videre har kunnet håndtere pandemien, fordi vi har en veluddanne­t befolkning, som har reageret ansvarligt, skriver forfattern­e af indlaegget. Arkivillus­tration: Niels Bo Bojesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark