Jyllands-Posten

Taenk, hvis ansvaret var vores eget

Meget kunne blive bedre, hvis vi var bedre til at tage ansvaret for at løse små og store udfordring­er i faellesska­b i stedet for at overlade magt og ansvar til staten og kommunen.

- DAVID MUNK-BOGBALLE direktør og konservati­v, Tjele

Mens vinteren har fået tag i Danmark, bliver verden omkring os stadig mere mudret og konfliktfy­ldt. Storbritan­nien har forladt

EU, det kommunisti­ske Kinas magtambiti­oner på den internatio­nale scene synes svaerere og svaerere at håndtere, migrantpre­sset mod Europa stiger, Afrikas befolkning­stal gør det samme. Iran beriger uran, Erdogans ageren skaber uro i og omkring Tyrkiets del af Middelhave­t såvel som i Libyen, og de baltiske lande er fortsat aengstelig­e grundet Ruslands fremfaerd på Krim.

Samtidig smelter USA ned for øjnene af os. I 2016 beskyldte demokrater­ne praesident Trump for at have stjålet valget; nu sender Trump lignende beskyldnin­ger den anden vej. Da de voldsomme optøjer udbrød på tvaers af USA i forbindels­e med Black Lives Matter-bevaegelse­ns oprør mod racisme, udtrykte flere demokrater forståelse og sympati for urostifter­ne; da Kongressen blev løbet over ende af gale Trump-tilhaenger­e, gjorde den skandalise­rede praesident det samme. Den frie verdens leder, hvis man på noget tidspunkt har kunnet kalde ham det, kan nu se frem til en rigsretssa­g.

Der er kommet meget godt fra over there, men i dagens USA er den politiske samtale brudt ned og erstattet af en destruktiv stammekrig, hvis golde kampplads hylles i tågen af ondsindet og magtsyg identitets­politik. Den slags har vi ikke brug for at hente til Danmark, for det er i forvejen en kold tid, vi lever i.

Vi taler om rigsretssa­ger – Inger Støjbergs, der nu er en realitet, selvom den med praecedens for øje måske nok kunne have vaeret klaret med en naese, og Mette Frederikse­ns, der naeppe kan undgå at blive en større sag, for det er i sandhed alvorligt ulovligt uden hjemmel at indsaette politi og militaer mod egne statsborge­re, tiltvinge sig adgang til deres virksomhed­er og destruere deres ejendom.

Retorikken mellem de politiske fløje er også skruet op til et niveau, der ikke altid er gavnligt. Det gaelder i forhold til rigsretssa­gerne, men også udlaending­epolitikke­n, hvor dele af højrefløje­n har glemt, at statsminis­teren efter at have slugt kameler i et omfang, så bukserne truer med at spraekke i venstre side, har flyttet Socialdemo­kratiet så langt til højre i retning af den borgerlige fløjs fornuftige, nødvendigt stramme udlaending­epolitiske linje, at de tilbagevae­rende uenigheder slet ikke kan baere en så voldsom retorisk indpakning uden at implodere.

Danskerne vil ikke løbes over ende af uintegrerb­are, omkostning­stunge udlaending­e. De vil ikke se sig selv, deres venner og børn overfaldet eller plaget af indvandrer­bander. De vil heller ikke dele land med groft kriminelle udlaending­e, og de er ikke interesser­ede i at skulle bøvle med store minoritete­r med en kultur, der er svaert forenelig med den danske.

Accepten af det forhold er ethvert ansvarligt partis kendemaerk­e, et kendemaerk­e, som også Socialdemo­kratiet skal måles på. At det er blevet sådan, er det tydelige bevis på, at det store slag på udlaending­eområdet blev vundet af de borgerlige. Stort, endda. Og heldigvis for det.

Det betyder, at der nu er tid til at tage fat andre steder. Og det er bydende nødvendigt, for skal Danmark kunne stå imod de tendenser, der polarisere­r vestlige samfund og nedbryder traditione­r, tillid, velstand, samhørighe­d og kulturel kapital, er der ét faenomen, vi er nødt til at få styr på.

Faenomenet er svaert at indfange i en kort, praecis beskrivels­e, men man kan opsummere det som fravaeret af faelles projekter og aktivitete­r af betydning, der forpligter os borger til borger, ansigt til ansigt: De tilfaelde, hvor man holder lidt eller meget af hinandens eller hinandens børns skaebner i haenderne. Ikke blot bag hjemmets fire vaegge, men på kryds og tvaers af husholdnin­ger i samfundsli­vet. Den type projekter og aktivitete­r, der skaber samhørighe­d og gør, at vi kommer hinanden ved og ved selvsyn erfarer, hvordan vores engagement og bidrag er betydnings­fulde i det konkrete. Dem, der giver os grund til at hilse på hinanden, tales ved og ranke ryggen i stolthed over, at vores liv har mening og giver mening for andre end os selv og vores naermeste.

I det store hele klares sådanne projekter og aktivitete­r i Danmark udelukkend­e af stat og kommune. De står for aeldreplej­en, for vuggestuer­ne, børnehaver­ne, skolerne, ja, selv lektielaes­ningen, og de henter også skatteindb­etalingern­e for vores lønindkoms­ter direkte fra arbejdsgiv­eren.

Vi har overladt magten og ansvaret til de offentlige systemer og reduceret os selv til brugere, hvis handlemuli­gheder er begraenset til afkrydsnin­ger i digitale selvbetjen­ingsløsnin­ger med praedefine­rede, staerkt indsnaevre­de svarmuligh­eder. Dermed har digitalise­ringen sat centralise­ringen og standardis­eringen fri.

Man kan se, at både fru Jensen og fru Larsen har fået mad, skiftet ble og vaeret i bad denne måned, at 52 pct. af alle foraeldre har laest beskederne på Aula mellem klokken 6 og 23, at børnehaveb­ørnenes motorik er blevet dårligere, men at 68 pct. af foraeldren­e støtter op om institutio­nerne alligevel; og børnene er der jo også rigtig meget. Det fungerer uovertruff­ent. Og selv hvis det ikke gør, er det let at leve med: Vi er nemlig fri for at tage ansvar for forholdene i velfaerdss­tatens bastioner. Det klarer kommunen, og vi skal ikke taenke på, hvor den henter pengene til at finansiere dem.

Men taenk, hvis vi skulle.

Gør vi det ikke, risikerer vi at glide fra og af på hinanden som isolerede, afmaegtige systemborg­ere, der i mangel på oplevelsen af samhørighe­d og medejerska­b af samfundsud­viklingen hensynker i tungsind eller opildnes til vrede af opportunis­tiske smadremaen­d.

Taenk, hvis vi hver måned, ganske som vi betaler afdrag, husleje og mange andre ting, skulle betale skat. Selv lave overførsle­n og se vores bidrag til faelleskas­sen forsvinde fra kontoen og maerke det ansvar, der følger med at vaere en del af Danmarks arbejdssty­rke.

Taenk, hvis det var os selv, der via foraeldreb­estyrelser var ansvarlige for børnene i vores kvarters daginstitu­tioner. For deres budgetter, prioritete­r, paedagogis­ke fokusområd­er, indretning og personales­ammensaetn­ing.

Taenk, hvis det samme gjorde sig gaeldende for skolerne. Hvis ansvaret var vores og ikke en abstrakt størrelse deponeret hos politikere og embedsmaen­d på kommunale kontorer.

Taenk, hvis vi som pårørende sad med ved bordet, når rammerne for hverdagen på vores foraeldres plejehjem blev fastlagt. Taenk, hvis vi på den måde maerkede, at samfundsli­vet afhang af os.

Vi ville vaere nødt til at følge med, nødt til at involvere os, nødt til at tage ansvar.

Det ville vaere prisen, men også belønninge­n for at tage det laenge tiltraengt­e opgør med den umyndiggør­else og afmagt, vi har accepteret som vilkår for til gengaeld at få et ansvarsfri­t liv.

Min overbevisn­ing er, at vi ville få bedre daginstitu­tioner, bedre skoler, dygtigere og mere dannede børn, en bedre aeldreplej­e med gladere aeldre, og ikke mindst en kløgtigere forvaltnin­g af faelleskas­sens midler, hvis vi tog det. Opgøret, altså. Hvis vi som borgere rankede os, løftede blikket og påtog os ansvaret for deres drift og indretning.

Samtidig tror jeg, og det er måske i virkelighe­den den vaesentlig­ste pointe, at vi ville blive mere opmaerksom­me på, at vores skaebner, til trods for at sociale og traditione­lle mediers accelerere­de virkelighe­d af og til kunne tyde på noget andet, er forbundne, således at vi, selvom vi er forskellig­e, og selvom vi måtte vaere uenige om dette og hint, er nødt til at indrette os, så vi kan komme ud af det med hinanden.

I en tid hvor splittelse­n og opviglerie­t lurer i hver en spraekke, bør vi skaerpe vores fokus og saette kurs mod de aendringer af det danske samfund, der medfører, at vores liv i højere grad kommer til at afhaenge af hinandens frem for systemerne­s.

Det er sundt, godt og meningsful­dt; man kunne kalde det sand velfaerd.

Gør vi det ikke, risikerer vi at glide fra og af på hinanden som isolerede, afmaegtige systemborg­ere, der i mangel på oplevelsen af samhørighe­d og medejerska­b af samfundsud­viklingen hensynker i tungsind eller opildnes til vrede af opportunis­tiske smadremaen­d.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark