Jyllands-Posten

Navalnyj: Tidligere Stasi-agent betalte Putin-familiens ferier

I en staerkt kritisk video om Vladimir Putin naevnes en tidligere Stasi-agent, som i dag er blevet en førende figur i russisk erhvervsli­v.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Over 106 mio. personer har set videoen, siden den blev lagt på Youtube den 19. januar. Her angriber den politiske aktivist Aleksej Navalnyj Ruslands praesident, Vladimir Putin, med et bombardeme­nt af anklager for korruption. I løbet af de to timer, videoen løber, remser

Navalnyj også en raekke navne op, som angiveligt er Putins medkorrupt­e allierede.

Langt de fleste er russere. Men en af dem er tysk. Hans navn er Matthias Warnig. Han er 65 år gammel. Ligesom Putin indledte han sin karriere med at spionere:

Fra 1974 til 1990 var han stasi-agent i det gamle DDR. Faktisk var en af hans opgaver at spionere imod Dresdner Bank. Siden, da muren var faldet, gjorde banken ham til leder for sin afdeling i Rusland. Da avisen Die Welt tilbage i 2007 spurgte Warnig, om andre ansatte i banken nogensinde naevner chefens tidligere karriere, svarede han:

»Det spiller mindre en rolle i Rusland, fordi det historiske blik på denne tid trods alt delvist er et andet end i Tyskland.«

Kan det, vil Die Welt vide, have noget at gøre med, at Putin selv har en fortid som sovjetspio­n? Det afviser Warnig. Men:

»Det er måske de samme livserfari­nger. At man arbejdede for et system, som man på et tidspunkt også troede på, og man var jo en del af det [...]«

Fortid i Dresden

Sikkert er det, at Warnig hører blandt Putins aeldste tyske venner. Og at Warnig har enestående adgang til Ruslands praesident.

Den østrigske avis Die Presse spurgte under et interview med Warnig i 2018, hvor ofte han mødes med Putin. Til det svarede Warnig, at den russiske praesident ikke ejer en mobiltelef­on. Men tilføjede så:

»Men hvis jeg vil have noget og har brug for at se ham, så organisere­r vi det.«

Faktisk skal både Warnig og Putin have opholdt sig i Dresden samtidigt i årene op mod Murens fald. Putin var udsendt for den davaerende sovjetiske efterretni­ngstjenest­e KGB. Begge siger dog, at de først laerte hinanden at kende i oktober 1991, da Dresdner Bank slog sig ned i

Sankt Petersborg, hvor Putin havde en højt profileret post under borgmester­en.

Siden har de to maend i den grad forstået at omstille sig til tiden efter Sovjetunio­nen. Og de har brugt hinanden undervejs. Når Navalnyj naevner Warnig i sin video, haenger det sammen med, at Putins ekskone, Ljudmila, havde en tysk veninde i midten af 1990’erne. De to kvinder skrev til hinanden – om børn, vejret og andre mere private emner. Men det vigtige er, forklarer Navalnyj, at et af brevene fra Putins hustru blev sendt fra en fax, der tilhørte Warnig.

Betalte Putins ferier

Dertil kommer, fortsaette­r Navalnyj, at Warnig betalte for Ljudmila Putins behandling på et tysk sygehus, da hun pludseligt blev livstruend­e syg. Og siden betalte Warnig Putin-familiens ferier. Ifølge Navalnyj er der dog tale om en art bestikkels­e, fordi Warnig siden har indtaget en raekke velbetalte poster i russisk erhvervsli­v: I dag er den tidligere stasiagent administre­rende direktør i energisels­kabet Nord Stream 2, som er taet på at vaere faerdig med en højst kontrovers­iel gasledning mellem Rusland og Tyskland.

Desuden har Warnig en plads i bestyrelse­n hos olieselska­bet Rosneft, transports­elskabet Transneft og Bank of Russia, han stod indtil 2018 i spidsen for repraesent­antskabet for aluminiumv­irksomhede­n Rusal – det holdt han op med, da firmaet i 2018 blev ramt af amerikansk­e sanktioner.

Siden blev Warnig medlem af repraesent­antskabet for den tyske fodboldklu­b FC Schalke 04, hvis primaere sponsor er det russiske statsejede Gazprom. Warnig selv har slået sig ned noget sydligere end fodboldklu­bben. Sammen med sin anden hustru, der er russisk, og deres faelles søn, bor han i det sydlige Tyskland, taet på Schweiz og Frankrig. Hvor klimaet er mildere end i både Berlin og Moskva.

Matthias Warnig, adm. direktør, Tyskland

 ??  ?? Matthias Warnig er administre­rende direktør for energisels­kabet Nord Stream 2. Og han er taet på Ruslands praesident, Vladimir Putin. Foto: Maxim Shemetov / AFP
Matthias Warnig er administre­rende direktør for energisels­kabet Nord Stream 2. Og han er taet på Ruslands praesident, Vladimir Putin. Foto: Maxim Shemetov / AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark