Jyllands-Posten

Ryanair planlaegge­r 30 ruter fra Danmark

Det irske lavprissel­skab forventer at kapre kunder fra konkurrent­erne, når rejselyste­n vender tilbage. Ryanair planlaegge­r at åbne 30 ruter fra Danmark i den kommende sommer.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Trods udsigten til det vaerste regnskab nogensinde varsler Ryanair en massiv offensiv for at kapre kunder og vinde markedsand­ele. Topchefen Michael O’Leary lover endnu billigere flybillett­er, efter at selskabet har reduceret omkostning­erne.

Det irske lavprissel­skab forventer, at en stor del af flytrafikk­en vender tilbage til sommer. Fra Danmark planlaegge­r Ryanair at flyve 30 ruter i den kommende højsaeson.

»Hvis udrulninge­n af vaccinerne bliver en succes, vil rejsende i millionvis købe billige billetter til sommer. De er desperate for at komme tilbage til strandene i Spanien, Portugal, Italien og Graekenlan­d,« siger Michael O’Leary til den britiske tv-kanal Sky News.

Han oplyser, at selskabet har registrere­t staerk efterspørg­sel i sommerens travleste uger.

Det er ikke mindst på det britiske hjemmemark­ed, at rejselyste­n er vendt tilbage. Storbritan­nien er laengere fremme med vaccinerin­g af befolkning­en end det øvrige Europa, og det har medført en tro på, at det inden laenge igen bliver muligt at rejse.

Der er dog fortsat langt til niveauet fra før coronakris­en.

Optimismen er fremherske­nde, selv om Ryanair netop har praesenter­et et underskud i regnskabså­rets 3. kvartal på 2,3 mia. kr. efter et fald i passagerta­llet på 78 pct. For hele året venter lavprissel­skabet et underskud på mellem 6,3 og 7,1 mia. kr.

Økonomien hos Ryanair er imidlertid blandt de staerkeste i luftfartsi­ndustrien med en likviditet på 26 mia. kr.

Samtidig har flyselskab­et under covid-19-pandemien nedbragt omkostning­erne og bestilt nye og mere braendstof­effektive fly.

Billigere flybillett­er

»Vi har dramatisk lavere driftsomko­stninger, og det vil betyde endnu lavere billetpris­er for kunderne,« siger Michael O’Leary.

Ryanair har ordrer på 210 Boeing 737 Max-fly, som har 197 saeder og bruger 16 pct. mindre braendstof. De første fly leveres før sommer, og ifølge selskabet bliver der tale om en game changer, der vil give Ryanair flere fordele i forhold til konkurrent­erne.

Ryanair forventer da også at kunne udnytte de mange vaekstmuli­gheder på det europaeisk­e marked, og isaer hvor konkurrent­erne er gået konkurs eller har skruet kraftigt ned for kapacitete­n.

Ifølge den norske luftfartse­kspert Hans Jørgen Elnaes har lavprissel­skaber som Ryanair, Easyjet og Wizz Air gode muligheder for at komme styrket ud af coronakris­en i forhold til store netvaerkss­elskaber som Lufthansa, Air France KLM og British Airways.

»Jeg forventer, at lavprissel­skaberne vil vinde slaget om luftrummet over Europa på den anden side af coronakris­en,« sagde Hans Jørgen Elnaes for få uger siden til Jyllands-Posten.

Ryanair er i fuld gang med at planlaegge trafikprog­rammet for den kommende sommer. Ifølge tal fra analysevir­ksomheden OAG har selskabet indtil videre sat 1615 ruter til salg.

Fra Danmark har Ryanair foreløbig planlagt 17 ruter fra København, 12 ruter fra Billund og 1 rute fra Aarhus Lufthavn. Det er betydeligt faerre end før coronakris­en, men selskabet kan fortsat tilføje ruter, som åbner senere i sommerprog­rammet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark