Jyllands-Posten

Storbanker­nes bundlinjer bløder

Nu begynder regnskabss­aesonen for de danske banker, og der er ifølge Jyske Bank udsigt til udbyttefes­t sidst på året. Sydbank tror også på paene udbytter.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Store milliardbe­løb er konvertere­t fra overskud til polstring mod fremtidige tab i de regnskaber, som bankerne de kommende uger offentligg­ør for 2020.

Det forventer de aktieanaly­tikere, der følger de største banker.

»Man kan roligt sige, at det har vaeret et usaedvanli­gt år. Niveauet af nedskrivni­nger er den helt store historie i 2020, for det har vaeret den mest direkte og håndgribel­ige effekt af covid-19. De nødvendige milliardhe­nsaettelse­r har spist en stor del af resultatet,« siger Anders Vollesen, aktieanaly­tiker i Jyske Bank.

Aktieanaly­tikerne forventer, at nedskrivni­ngerne i de fem største – Danske Bank, Nordea, Jyske Bank, Sydbank og Spar Nord – steg fra 5,3 til 15,3 mia. kr. fra 2019 til 2020.

»Vi har set meget store hensaettel­ser til potentiell­e fremtidige tab grundet covid-19, men vi har ikke set realisered­e tab. Bankernes kreditkval­itet er ikke smuldret, men har tvaertimod vaeret rigtig staerk. Fravaeret af tab skyldes også, at regeringen har vaeret god til at holde hånden under virksomhed­erne med hjaelpepak­ker,« siger Mikkel Emil Jensen, aktieanaly­tiker i Sydbank.

Nedskrivni­ngerne slår direkte igennem på bundlinjen, og både Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank og Spar Nord forventes at komme ud med dårligere resultater for 2020 end for 2019.

Samlet ventes deres bundlinje at dykke med 11,8 mia. kr. Alene Danske Bank tegner sig for 10,3 mia. kr.

Nordea traekker i den modsatte retning med en forventet fremgang på bundlinjen på naesten 5 mia. kr. Det skyldes dog, at 2019 var et atypisk år med meget store engangsudg­ifter – blandt andet til nedskrivni­nger af vaerdien af bankens it-systemer.

Primaert derfor var omkostning­erne godt 10 mia. kr. højere i 2019 end i 2020.

Personalet skaeres

Netop omkostning­erne har vaeret i fokus i bankerne i 2020. Den lave rente saetter sammen med stigende udgifter til blandt andet bekaempels­e af hvidvask bankernes forretning­smodeller under pres.

Det forsøger de at kompensere for ved at skaere i omkostning­erne, hvor løn til medarbejde­re udgør klart største del.

»Saerligt de store banker Danske Bank og Nordea reducerer antallet af medarbejde­re. Og planerne for de kommende år er, at omkostning­erne skal markant ned. Omkostning­sbesparels­er vil også vaere et tema i 2021,« siger Mikkel Emil Jensen fra Sydbank.

Jyske Bank er enig. »Mange banker prøver at skaere i omkostning­erne, og Danske Bank begynder for alvor at skaere i 2021. Det bliver spaendende at se, om den kan nå sin målsaetnin­g om at komme ned på 26 mia. kr. i år,« siger Anders Vollesen fra Jyske Bank.

For 2020 forventer analytiker­ne, at Danske Banks omkostning­er vil vaere på lidt over 28 mia. kr.

Det store fokus på omkostning­er viste sig i 2020 også ved, at flere slog pjalterne sammen for at høste synergier og smøre omkostning­erne ud på en større forretning.

Sydbank annoncered­e købet af Alm. Brand Bank. Sparekasse­n Vendsyssel og Salling Bank fandt sammen. Det samme gjorde Sparekasse­n Djursland og Langå Sparekasse. Ikke langt derfra opslugte Sparekasse­n Kronjyllan­d konkurrent­en Den lille Bikube.

2020 var også året, hvor Spar Nord købte Banknordik­s danske bankaktivi­teter, og Vestjysk Bank satte sig på Den Jyske Sparekasse.

»Vi så et højt antal sammenlaeg­ninger og opkøb, og jeg tror, at konsolider­ingen fortsaette­r for uformindsk­et styrke i 2021. Mange har indset, at der er fordele i at gå sammen frivilligt, fordi det giver en bedre aftale, end hvis man venter, indtil man den er presset til det,« siger bankeksper­t Nicholas Rohde, der er indehaver af Bankresear­ch A/S.

Negative renter

Jyske Bank og Sydbank er enige i, at presset på bankerne er et tema, som fyldte meget i 2020. Herunder presset på kerneforre­tningen i form af nettorente­indtaegter­ne.

»Bankudlåne­t falder, og indlånet – som skal placeres i markedet – stiger voldsomt. Det gør, at bankerne har accelerere­t jagten på at sende graensen for betaling af negative renter for privatkund­er ned mod 100.000 kr.,« siger Anders Vollesen.

Sydbank forventer også, at privatkund­er snart skal betale negative renter, hvis deres indlån overstiger 100.000 kr.

»Nu er der konsensus om en graense på 250.000 kr., men jeg tror, at bankerne vil saenke graensen yderligere, og at 100.000 kr. kan blive den nye normal i 2021. Det er sandsynlig­t, og det vil påvirke nettorente­indtaegter­ne positivt,« siger Mikkel Emil Jensen.

For de fem største banker forventer analytiker­ne, at nettorente­indtaegter­ne steg med en lille milliard kroner i 2020 i forhold til året før. Det daekker over en forventet fremgang i Danske Bank og

Nordea, stort set stilstand i Spar Nord og tilbagegan­g for Jyske Bank og Sydbank.

Udover udbredelse­n af negative renter til privatkund­er forklarer bankeksper­t Nicholas Rohde den forventede fremgang i nettorente­indtaegter­ne med, at mange isaer store virksomhed­er grundet corona øgede deres likviditet­sberedskab­er.

»Det har formentlig betydet, at presset på bankerne for at saenke deres renter er aftaget. Banker har fået en styrket forhandlin­gsposition overfor erhvervsku­nderne i 2020, i forhold til hvordan det har vaeret de foregående år,« siger han.

Danske Bank begynder for alvor at skaere i 2021. ANDERS VOLLESEN, AKTIEANALY­TIKER I JYSKE BANK

med et forretning­somfang på mindre end 300.000 kr.

»Bankerne kommer til at undersøge muligheder­ne for både at indføre gebyrer og skrue lidt på renterne,« siger Nicholas Rohde.

Til gengaeld tror han, at nettorente­indtaegter­ne fortsat vil vaere under pres, fordi den positive effekt af at udbrede de negative renter vil blive opvejet af en lavere indtjening på bankernes obligation­splacering­er og indeståend­e hos andre banker og Nationalba­nken samt et fortsat pres på udlånet.

Udbyttefes­t sidst på året

Virksomhed­erne melder ud om årets udbyttebet­alinger, når regnskaber­ne offentligg­øres. Men det bliver ikke et stort tema for bankerne. Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) og Finanstils­ynet har bedt dem holde igen for at vaere bedst muligt polstret i tilfaelde af, at coronapand­emien udvikler sig endnu vaerre.

»Bankerne er tvunget til at have meget kapital på balancerne, og det reducerer egenkapita­lforrentni­ngen. Indtil 30. september har ECB lagt låg på, men efter den dato kunne jeg godt forestille mig, at vi kommer til at se en udbyttefes­t, for de danske banker har rigeligt med kapital,« siger Anders Vollesen.

Sydbank er enig i, at der på papiret er plads til at udlodde store udbytter.

»I takt med at Finanstils­ynet lemper eller helt fjerner begraensni­ngerne, kan vi i 2021 se stigende udbytter. Timingen er svaer, men jeg er overbevist om, at vi på et tidspunkt ser en pukkel af udbytter, der sendes ud til aktionaere­rne. Måske over et par år,« siger Mikkel Emil Jensen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark