Jyllands-Posten

Ny analyse: Tøjselskab­er taber salg i krisen og må skrue op digitalt

Overskudsg­raden dykker hos danske modeselska­ber praeget af coronakris­en. En analyse peger på, at forretning­smodellern­e bør tilpasses – også til tiden efter pandemien.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Pandemien koster dyrt i dele af den danske modebranch­e. Til gengaeld udløser krisen også nye digitale muligheder, som på den anden side af covid-19 kan styrke de danske modevirkso­mheder.

Sådan lyder en af konklusion­erne i en ny, stor analyse af modebranch­en, som revisionso­g konsulenth­uset Deloitte står bag.

Analysen er baseret på de seneste offentligg­jorte regnskaber for både engros- og detailvirk­somhederne i modebranch­en. Den viser, at tøjselskab­erne med engrossalg, som i høj grad er fokuseret på eksport, blev markant ramt af coronakris­en i 2020, og at den udløste faldende salg på flere markeder.

På samme tid er der også her ved begyndelse­n af 2021 hårdt pres på salget. Detailbuti­kker i flere lande – bl.a. Danmark, Tyskland og Holland – er aktuelt tvangslukk­et som led i restriktio­nerne under kampen mod coronasmit­ten.

Netop derfor er det ifølge brancheled­er Morten Gade Steinmetz, Deloitte Danmark,

oplagt med øget fokus på optimering af forretning­smodellen – ikke mindst digitalt. Onlinesalg­et hos forbrugern­e er vokset hastigt under perioder med nedlukning, mens der også har skullet afsaettes varer i alle led fra engrossels­kaber via digitale kanaler.

Forbrugern­e er på kort tid blevet meget digitale, og alle led i forretning­smodellen skal rettes ind den vej. Krisen skaber muligheder for at få optimeret forretning­en. MORTEN GADE STEINMETZ, BRANCHELED­ER, DELOITTE DANMARK

Nyt digitalt gear

»Pandemien skaber fokus på en aendret købsadfaer­d for tøjindustr­ien på mange markeder. Forbrugern­e er på kort tid blevet meget digitale, og alle led i forretning­smodellen skal rettes ind den vej. Krisen skaber muligheder for at få optimeret forretning­en. Forbrugera­dfaerden vil også vaere anderledes på den anden side af krisen. Ud over det digitale er baeredygti­ghed en faktor, der er kommet for at blive,« mener Morten Gade Steinmetz.

I branchefor­eningen Wear under Dansk Erhverv er direktør Nikolai Klausen også sikker på, at krisen har fået tøjselskab­erne hurtigt op i et nyt digitalt gear.

»Modebutikk­er og -selskaber har siden marts 2020, da vi blev ramt af covid-19, sat fart i digitale tiltag. Der kommer bestemt noget interessan­t ud af det. Men det kan jo ikke kompensere for de tab, som er i krisen, der fortsat

rammer for fuld hammer,« mener Nikolai Klausen.

De små har det hårdest

Deloitte fastslår i den nye analyse, at ud fra de seneste indlevered­e regnskaber, 2019/2020, for branchens virksomhed­er inden for engrosog leverandør­leddet er det gennemsnit­lige driftsresu­ltat pr. ansat faldet 30 pct. til knap 250.000 kr. Den gennemsnit­lige overskudsg­rad endte på 7,9 pct. mod faktisk 12,6 pct. året før.

»Vi ser en opbremsnin­g på flere eksportmar­keder og isaer i Tyskland, som er det største eksportmar­ked for dansk tøj. Lukkede landegraen­ser og fysiske butikker gør det ikke nemmere. Så der skal vaere stort fokus på at finde muligheder­ne i markedet,« mener Morten Gade Steinmetz.

Han peger på, at isaer de mindre selskaber i modebranch­en er presset hårdt lige nu.

Deloittes nye analyse praesenter­es netop i denne uge, hvor dele af tøjbranche­n er samlet til en digital version af modeugen, Copenhagen Fashion Week.

Arrangører­ne måtte som konsekvens af coronasmit­ten aendre den halvårlige modeuge i København, så fysiske events og messerne, der plejer at tiltraekke mange indkøbere, er aflyst.

 ??  ?? Den danske modeindust­ri har millardeks­port med salg af tøj ude í verden. Foto: Stine Bidstrup
Den danske modeindust­ri har millardeks­port med salg af tøj ude í verden. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark