Jyllands-Posten

Grim regning lurer for ejerlejlig­hedskøbere

De store prisstigni­nger på ejerlejlig­heder kan give købere en grim overraskel­se, når den nye boligskatt­ereform er trådt i kraft.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Ejere af lejlighede­r er i mange år sluppet ekstraordi­naert billigt, når de skulle betale grundskyld. De slipper også relativt billigt i år, men efter 2024 rammer skattehamm­eren.

Alle, der køber ejerlejlig­hed derefter, bliver beskattet efter nye vurderinge­r og regler. Det vil betyde, at grundskyld­en stiger så meget, at det vil saette sig i priserne.

Kommende købere bliver altså ramt dobbelt af, at ejerlejlig­hedspriser­ne er eksplodere­t. Alene i 2020 steg priserne i København omkring 10 pct.

I Nordea forventer man, at de nye vurderinge­r isoleret set vil presse prisen på ejerlejlig­heder i København ned med 6-8 pct. og med 2-8 pct. i både Aarhus og Aalborg, afhaengig af hvor dyr lejlighede­n er.

De dyreste lejlighede­r rammes hårdest.

»Vi forventer, at de nye vurderinge­r vil vaere vaesentlig­t højere for ejerlejlig­heder, ikke mindst hvad grundvurde­ringen angår. Det betyder højere boligskatt­er,« siger boligøkono­m i Nordea Lise Nytoft Bergmann.

Købere af ejerlejlig­heder inden 2024 vil ikke blive ramt umiddelbar­t. De er stadig omfattet af en såkaldt skatteraba­t, der tager udgangspun­kt i vurderinge­rne fra 2011.

Politikern­e besluttede i 2017 at indefryse alle fremtidige stigninger i grundskyld­en. Det betyder, at de stigninger, som boligejern­e har oplevet i deres grundskyld i perioden 2018 og frem til i dag, er blevet indefrosse­t.

Det betyder, at alle boligejere har oparbejdet en gaeld hos skattemynd­ighederne. Gaelden skal betales senest den dag, boligen saelges.

To gange om året modtager boligejern­e en regning for grundskyld. Normalt falder den i midten af februar og i midten af august, og årets første regning er dermed på vej ud nu.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark