Jyllands-Posten

Flere vaelger nu afdragsfri­hed

Rekordlave renter og stor frivaerdi har skubbet mere afdragsfri­hed foran sig.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Boligejern­es flugt over i lån med fast rente vaekker jubel både i banker og realkredit­institutte­r. Men ikke alle vaelger den sikkerhed, der ligger i at afdrage. For første gang i otte år stiger andelen af afdragsfri­e lån, viser den nye udlånsstat­istik fra Nationalba­nken.

Godt nok er andelen kun steget med 0,3 pct.-point, men man skal tilbage til 2011 for at finde et år, hvor afdragsfri­e lån har klaret sig bedre.

Lån med fast rente udgør nu 52,6 pct. af alle udlån til private. I 2020 steg andelen med hele 4,4 pct.-point i forhold til året før.

Det er den største stigning i nyere tid.

Andelen af afdragsfri­e lån toppede i 2012 med 56,4 pct.

Der er ingen tvivl om, at det er den rekordlave rente på 0,5 eller 1 pct. samt store frivaerdie­r, der har sat skub i udviklinge­n.

»Vi vurderer, at udbredelse­n i afdragsfri­heden i første omgang har nået en form for bund og derfor ikke vil falde yderligere tilbage i 2021,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

Begivenhed­er som finansiel regulering, bidragssat­ser, rentenivea­uer og frivaerdie­r kan aendre den udvikling. Netop forhøjelse­n af bidragssat­serne har vaeret en af hovedårsag­erne til, at der blev sat en prop i de afdragsfri­e lån.

»Det har tydeliggjo­rt, at afdragsfri­hed har en omkostning. Det har medført, at flere mere aktivt har taget stilling til, om de reelt havde et behov for et afdragsfri­t lån,« mener Christian Hilligsøe Heinig.

Det er stadig unge og boligejere i alderen 60+, der er mest til afdragsfri­hed. Det er helt efter bogen.

Unge kan ofte med fordel bruge afdragsfri­hed til at betale den dyrere bankgaeld hurtigere ned, mens boligejere oppe i årene ikke nødvendigv­is behøver at spare yderligere op i mursten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark