Jyllands-Posten

Staten er blevet hurtigere til at betale sine regninger

Fungerende finansmini­ster Morten Bødskov glaeder sig over, at staten er blevet hurtigere til at betale sine regninger, men vil ikke love lovindgreb over for virksomhed­er, der traekker betalingen.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Staten er blevet hurtigere til at betale sine fakturaer, og det har sendt 5,3 mia. kr. ud i ekstra likviditet, viser en opgørelse fra Finansmini­steriet.

Folketinge­t besluttede sidste år som et led i raekken af coronatilt­ag at hjaelpe erhvervsli­vet med at skrue op for tempoet, når staten betaler sine regninger. På den konto er statens betalingsf­rist nu faldet fra i gennemsnit 26 dage til 18 dage i gennemsnit.

»Det er rigtig flot arbejde, at det er lykkedes i staten at få pengene hurtigere ud, og det er et bevis på, hvad vi kan udrette, når vi står sammen i Folketinge­t. Det er 5,3 mia. kr. i ekstra likviditet til virksomhed­erne, som jo kommer oven i raekken af krisetilta­g,« siger Morten Bødskov.

Folketinge­ts Finansudva­lg gav i fredags tilslutnin­g til at forlaenge initiative­t indtil 30. juni i år med mulighed for yderligere forlaengel­se.

Morten Bødskov peger på, at regeringen i fredags spillede ud med et rentefrit lån på 170 mia. kr. for at forhindre virksomhed­er i at blive klemt i momsfriste­n 1. marts, og at Folketinge­t nu behandler et lovforslag om et rentefrit lån til betaling af a-skat og arbejdsmar­kedsbidrag.

Private en anden sag

At det er lykkedes staten som stor spiller at nedbringe sin betalingsf­rist, er dog ikke det samme, som at Morten Bødskov er parat til at kraeve det samme af virksomhed­erne selv, når de handler med hinanden.

»Det her handler om krisehåndt­ering og et tiltag fra statens side, som vi er lykkedes godt med, men jeg synes da, at det er naturligt at se på statens erfaringer, når vi engang skal til det,« siger Morten Bødskov.

I foråret fremsatte SF beslutning­sforslag i Folketinge­t om et lovindgreb, der skulle saette loft over betalingsf­risten, så virksomhed­erne er tvunget til at betale inden for 30 dage.

Sådan er hovedregle­n, men virksomhed­erne har aftalefrih­ed og kan aftale laengere betalingsf­rister. Det lider en raekke små og mellemstor­e virksomhed­er under, ifølge organisati­onen SMVdanmark, fordi de ikke har andet valg end at acceptere laengere betalingsf­rister, hvis en stor virksomhed ønsker det.

Også SMVdanmark har derfor kraevet et lovbestemt loft over betalingsf­risten.

Forslaget fra SF blev dog ikke vedtaget.

Til gengaeld er der kortere betalingsf­rister på vej, når det kommer til handel med landbrugs- og fødevarer.

Regeringen har sendt et lovforslag i høring, der skal implemente­re et EU-direktiv om kortere frister her.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark