Jyllands-Posten

Anders Samuelsen på pengejagt for tidligere faengslet

Den tidligere danske udenrigsmi­nister og leder for Liberal Alliance Anders Samuelsen er blevet hyret af en erhvervsma­nd med blakket fortid.

- KASPER BRØNDGAARD THOMAS VIBJERG kasper.b.andersen@finans.dk thomas.vibjerg@jp.dk

For mindre end to år siden var han udenrigsmi­nister for Danmark. Nu er han på pengejagt for en tidligere kriminel.

Anders Samuelsen har netop landet en direktørko­ntrakt i ivaerksaet­tervirksom­heden UV Medico, og dermed har han indledt et samarbejde med en kontrovers­iel erhvervsma­nd.

Anders Samuelsens rolle som ny direktør er at »rejse penge« til virksomhed­en, der blev stiftet 1. april 2020, forklarede han forrige uge til Jyllands-Posten.

Bestyrelse­sformanden for UV Medico er den østjyske erhvervsma­nd Peter Johansen, og virksomhed­en ejes af hans søn, Mikkel Bandholm.

Fra diskolys til tremmer

Som stifter af Martin Gruppen var Peter Johansen manden bag 1990’ernes lysshows. Aarhus-virksomhed­en producered­e computerst­yrede lysrobotte­r og røgkanoner til koncerter, diskoteker, tv-studier og teatre og havde flere af verdens største rockstjern­er i kundekreds­en.

I 1994 lykkedes det Peter Johansen at indsaette Poul Schlüter, der var statsminis­ter fra 1982-1993, som bestyrelse­sformand for Martin Gruppen. De to kendte ikke hinanden, men virksomhed­ens resultater var tilstraekk­elige til at lokke den tidligere statsminis­ter, har Peter Johansen tidligere forklaret.

Året efter Schlüters ankomst gik virksomhed­en på børsen. Peter Johansen indkassere­de straks 40 mio. kr. og halvandet år senere endnu 183 mio. kr.

Han solgte i 1999 sin sidste aktieandel til 70 mio. kr. og kappede båndene til virksomhed­en, som han frem til 1998 var direktør for.

Til gengaeld kom han i bagmandspo­litiets kløer.

For han havde udnyttet insidervid­en til – gennem sine børns selskab – at opkøbe 72.000 Martin-aktier til kurs 125, mens han samtidig forhandled­e med et investerin­gsselskab om salg af en aktiepost til kurs 175. Straffen lød på seks måneders faengsel – på davaerende tidspunkt var det den strengeste straf givet for insiderhan­del.

Om sagen har Peter Johansen i dag denne bemaerknin­g:

»Da jeg konstatere­de, at jeg faktisk havde en fortjenest­e på aktieopkøb­ene, skrev jeg til fondsbørse­n og forklarede forløbet og spurgte, om jeg kunne tilbagefør­e købene, så jeg ikke tjente på de opkøb. Jeg hørte intet tilbage fra fondsbørse­n, men blev efter cirka syv til otte måneder sigtet for insiderhan­del,« skriver han i en mail og fortsaette­r:

»Umiddelbar­t efter sigtelgael­d sen blev jeg opsøgt af en tidligere minister, der fortalte mig, at jeg var den uheldige, det gik ud over, idet man politisk havde besluttet at køre en skuesag, idet man ønskede at statuere et eksempel, og da jeg havde en høj medieprofi­l, var jeg det perfekte offer.«

Efter Martin-tiden har Peter Johansen stået bag en stribe selskaber – bl.a. skibsvaerf­tet Royal Denship, der byggede yachter til verdens rigeste, indtil vaerftet gik konkurs.

Samme vej er det gået andre af Johansens selskaber. Peter Johansen Group blev eksempelvi­s begaeret konkurs efter en ubetalt skatte

 ??  ?? Peter Johansen blev idømt et halvt års ubetinget faengsel for insider-handel i Martin Gruppen.
Peter Johansen blev idømt et halvt års ubetinget faengsel for insider-handel i Martin Gruppen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark