Jyllands-Posten

ANDERS SAMUELSEN

-

Valgt til Folketinge­t i 2001 for Radikale Venstre.

Medlem af Europa-Parlamente­t for Radikale Venstre fra 2004 til 2007.

Stiftede den 7. maj 2007 Ny Alliance sammen med Naser Khader og Gitte Seeberg. Politisk leder af Liberal Alliance fra 5. januar 2009.

Forlader posten som LAformand efter folketings­valget i 2019, hvor partiet mister 9 af 13 mandater, og han ikke opnår genvalg.

Danmarks udenrigsmi­nister fra 2016 til 2019. og gaeld til en medarbejde­r.

I en e-mail oplyser Peter Johansen, at han »endte med at betale enhver sit«.

Tilsvarend­e blev lysfirmaet SGM begaeret konkurs med en gaeld på over 100 mio. kr.

»Der var tab i millionkla­ssen til kreditorer­ne,« siger kurator Christian Jul Madsen fra Kromann Reumert, mens Peter Johansen i en e-mail haefter sig ved, at »stort set samtlige kreditorer var meget tilfredse med den måde, vi havde behandlet dem på, og de havde forståelse for, hvad der var årsag til konkursen«.

I 2016 idømte Vestre Landsret Peter Johansen en økonomisk øretaeve for i forbindels­e med en af sine konkurser at have forsøgt at unddrage sig moms.

»Skat er efterfølge­nde blevet betalt,« skriver Peter Johansen.

Uden fare

Med UV Medico er forretning­sidéen ifølge cvr-registeret »at drive virksomhed med produktion og salg af lyssysteme­r og udstyr til steriliser­ing og desinfekti­on i sundhedsse­ktoren«.

Konkret vil virksomhed­en udvikle, producere og saelge UV-lys, der kan bruges til at draebe bakterier og virus uden at skade det omkringvae­rende vaev. Herunder er det målet, at UV-lyset skal bruges mod covid-19-virussen.

Lige siden den danske laege Niels Ryberg Finsen i 1903 modtog Nobelprise­n i medicin og fysiologi for sin forskning i lysets sygdomsfor­ebyggelse, har det vaeret kendt, at ultraviole­t lys kan virke desinficer­ende.

Udfordring­en har vaeret, at UV-lys ikke kun kan skade bakterier og virus, men også levende vaev, og derfor kan det vaere skadeligt at bruge på mennesker. Hos UV Medico mener man dog stort set at have knaekket koden:

»UV Medico er taet på at have et produkt, der kan bruges uden fare for mennesker. Nu skal jeg hjaelpe med at rejse penge og få produktet ud globalt, hvor der allerede er stor interesse,« sagde Anders Samuelsen i sidste uge til Jyllands-Posten.

Som investor ville jeg ikke røre det her. PER NIKOLAJ BUKH, PROFESSOR I ØKONOMISTY­RING VED AALBORG UNIVERSITE­T

Guld og grønne skove

Paul Michael Petersen er professor og sektionsle­der på DTU Fotonik og har i årevis beskaeftig­et sig med UV-lys. Han forklarer, at der i dag er en lang raekke virksomhed­er, der saelger UV-lys, som kan bruges til at desinficer­e for eksempel dørhåndtag, hospitalss­tuer mv. Sådan har det vaeret i årevis.

Desvaerre har lyset den bivirkning, at det kan give hudkraeft og øjenskader, og derfor er det kun i få tilfaelde taget i brug på mennesker.

De seneste år har forskere på Columbia University dog i laboratori­eforsøg demonstrer­et, at en bestemt type UV-lys – far-UV – kan slå bakterier ihjel uden at skade den hud, det sidder på.

Men Paul Michael Petersen har til gode at se detaljeret dokumentat­ion for, at huden ikke bliver beskadiget, og at

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark