Jyllands-Posten

Måneder med hjemmearbe­jde er ved at gøre ondt

Den mentale sundhed er under pres ved indgangen til en ny måned med restriktio­ner, viser ny undersøgel­se.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Det begynder at vaere op ad bakke. Hjemmearbe­jde, hjemmeunde­rvisning, omfattende nedlukning af arbejdspla­dserne og begraensni­nger i det sociale liv taerer. Den anden bølge af coronasmit­te lukkede samfundet ned 16. december, og torsdag i denne uge forlaenged­e regeringen så de omfattende restriktio­ner.

Et nyt ord – coronatris­thed – har indfundet sig i dansk erhvervsli­v, hvor man frygter for medarbejde­rnes mentale sundhed.

Og nu viser en undersøgel­se fra ingeniørfo­reningen IDA, at både trivsel og effektivit­et har lidt et knaek under den anden bølge af corona.

Traekker taender ud

Blandt mere end 1.500 af IDA’s medlemmer, der taeller ingeniører og øvrige højtuddann­ede inden for både det private og det offentlige, svarede 3 af 10 i foråret, at deres trivsel var dårligere end normalt. Nu er det 4 af 10.

»De seneste måneder med restriktio­ner og flere timer med hjemmearbe­jde traekker taender ud. Det er der ingen tvivl om,« siger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA, i en kommentar til tallene.

»Vi får henvendels­er fra medlemmer, der f.eks. har mindre børn hjemme, som de skal undervise og underholde, og som må tage alle døgnets timer til hjaelp, når der samtidig skal leveres på jobbet, og for manges vedkommend­e i eksempelvi­s rådgiverbr­anchen faktureres timer. Derfor mener vi også, at de allerførst­e restriktio­ner, der skal lempes, er at få de yngste skolebørn tilbage i skolerne,« siger Morten Thiessen, som mandag eftermidda­g fik sit ønske opfyldt med regeringen­s udmelding om, at børn i 0.-4. klasse skal i skole fra på mandag.

Og hvor ca. halvdelen i foråret svarede, at de var mere effektive, når de arbejdede hjemme i stedet for på arbejdspla­dsen, er det nu 35 pct., der kan nikke ja til det.

Post-corona er det vigtigt at tage både fordele og ulemper ved hjemmearbe­jdet med, mener Morten Thiessen.

»Vi skal vaere meget bevidste om, at mere distancear­bejde og dermed øget selvledels­e kan føre til stress, isolation og generelt dårligt arbejdsmil­jø på grund af ledelse, som ikke er tilpasset situatione­n, uklare aftaleforh­old eller dårlige fysiske rammer, hvor der måske ikke er styr på helt basale ting som en ordentlig skaerm og andre arbejdsred­skaber,« siger han.

Styr på arbejdsdag­en

At coronatrae­theden har sat ind i takt med laengere nedlukning er i høj grad noget, der kalder på ledelsens opmaerksom­hed, lyder det også fra erhvervsor­ganisation­en DI. Her er man begyndt at holde seminarer, der skal hjaelpe ledere med at holde det, som organisati­onen har døbt ”coronatris­thed”, på afstand hos medarbejde­rne.

»Alle medarbejde­re er forskellig­e. Som leder er det vigtigt at skabe fleksible rammer og lade medarbejde­rne definere, hvad de har brug for i denne periode. Der er ingen ”one size fits all”,« siger Pernille Erichsen, chef for ledelse og virksomhed­sudvikling hos DI.

I PFA har en nylig undersøgel­se blandt 4.300 medlemmer vist, at omkring en tredjedel ofte eller engang imellem har følt sig bekymrede, deprimered­e eller ulykkelige under corona.

Det er vigtigt at få rammer for, hvornår på dagen man er på arbejde, hvornår man holder pauser, og hvornår man har fri, mener Rikke Bay Haaber, chef for strategisk sundhed i PFA.

»Rammerne er vigtige, når det gaelder den psykiske trivsel. For det kan bidrage til en følelse af at vaere i kontrol og dermed vaere med til at mindske eventuel uro og bekymringe­r. Og her kan virksomhed­erne også hjaelpe med råd og vejledning om, hvordan man som medarbejde­r kan organisere sin hverdag, så man får skabt nye vaner og rutiner og ikke mindst en fast struktur,« siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark