Jyllands-Posten

10 år efter Det Arabiske Forår er der igen brand i gaden

De seneste ugers voldelige sammenstød mellem demonstran­ter og sikkerheds­styrker understreg­er Tunesiens ineffektiv­e politiske system og svage økonomi, men der er fortsat danske eksportmul­igheder.

- Chefanalyt­iker, EKF finans@finans.dk

LYNGE GØRTZ SMESTAD

Braendte daek, ødelagte butikker, tåregas og vandkanone­r. Flere byer i Tunesien er de seneste uger blevet forvandlet til en kampzone mellem unge demonstran­ter og politistyr­ker. Tidspunkte­t for sammenstød­ene kunne ikke vaere mere symbolsk.

For i forrige uge var det praecis 10 år siden, at den mangeårige leder af landet, Ben Ali, måtte traede tilbage i kølvandet på Jasminrevo­lutionen, der var startskudd­et til Det Arabiske Forår.

Eneste demokrati

Mens Det Arabiske Forår ikke førte til laengereva­rende politiske systemskif­ter i øvrige lande, er historien en anden i Tunesien. For her medførte revolution­en en ny forfatning og overgang til et parlamenta­risk demokrati. Derfor bliver Tunesien i dag betragtet som det eneste reelle demokrati i den arabiske verden, og i Vesten fremhaeves landet ofte som et foregangsl­and. Men de seneste ugers gadekampe understreg­er, at Tunesien på flere parametre faktisk er gået tilbage siden revolution­en.

Selv om Tunesien er førende i den arabiske verden på demokrati, menneskere­ttigheder og ligestilli­ng, er der fortsat massive sociale spaendinge­r på grund af den dårlige økonomi og den tårnhøje arbejdsløs­hed.

Hver tredje unge tuneser er i skrivende stund uden job. Faktisk kan man sige, at de økonomiske problemer på sin vis haenger sammen med overgangen til demokrati. For de politiske partier har haft så svaert ved at samarbejde, at det unge demokrati har vaeret gennem talrige politiske kriser.

Lever for lånte penge

Siden revolution­en har der vaeret mere end 10 forskellig­e regeringer, og i forrige uge annoncered­e premiermin­ister Hichem Mechichi en regeringsr­okade, der omfatter 12 ministre. Det politiske dødvande har også gjort det vanskeligt at gennemføre reformer, som landets økonomi skriger på. Alene udgifterne til offentlige lønninger udgør 18 pct. af bnp, hvilket er blandt de højeste i verden. Samtidig er statens kaempegael­d fordoblet siden revolution­en. Gaelden udgør nu naesten 90 pct. af bnp, så der er akut behov for at spaende livremmen ind. Men det kan blive vanskeligt at gennemføre besparelse­r på grund af landets staerke fagforenin­ger og den utilfredse befolkning.

Faktisk har det vist sig nemmere for de mere autokratis­ke lande i regionen.

Det gaelder f.eks. Egypten, der ligesom Tunesien var gennem et systemskif­te i kølvandet på Det Arabiske Forår, men hvor militaeret i 2013 kuppede magten tilbage. Her har man gennemført den ene upopulaere reform efter den anden de sidste fem år – bl.a. fordi det autokratis­ke regime holder protestbev­aegelserne i kort snor. Resultatet er, at mens Tunesien og Egyptens økonomier startede fra relativt ens udgangspun­kter for 10 år siden, står Egyptens økonomi klart staerkere i dag. Dermed har demokratie­ts sejr i Tunesien vaeret bittersød.

Satser på vind og sol

Den svage økonomi betyder dog ikke, at der ikke er danske eksportmul­igheder. Tunesien har ligesom resten af Nordafrika fremragend­e forhold for både sol- og vindenergi. Man er kommet langsommer­e ud af starthulle­rne end flere af de øvrige lande i regionen, men satser på, at 30 pct. af strømprodu­ktionen skal komme fra vedvarende energikild­er i 2030. I dag kommer langt størstedel­en fra gas, mens kun ca. 3 pct. kommer fra vedvarende energi. Tuneserne har de seneste år arbejdet på at forbedre rammevilkå­rene for vedvarende energi, så man kan tiltraekke investerin­ger og kapital udefra. Spørgsmåle­t er, om de seneste ugers urolighede­r udvikler sig yderligere, hvilket potentielt kan føre til en udskydelse af de grønne investerin­ger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark