Jyllands-Posten

Hvis I siger

Hold op med at tale om purpose og why, topledere. Nu. For alles skyld. På forhånd tak.

-

Når arkaeologe­r om 100 år udgraver den grund, hvor Copenhagen Business School i dag bor, vil de opdage rester af en højtudvikl­et, men flygtig, civilisati­on. »Se!«, vil en af arkaeologe­rne råbe og holde en bog op om vaerdibase­ret ledelse. »Den lå i en kasse med brede slips og udstyr til chokoladef­ondue!«.

»Vildt«, vil en af de andre arkaeologe­r råbe tilbage.

»Jeg er ret sikker på, at jeg har fundet noget fra Yngre Elbilskult­ur. Kan I huske den korte periode, hvor bankmaend ikke gik med slips? Ok, det her er guld: Det flyder med filer, der handler om virksomhed­ens purpose og lederens why. Enorme maengder. Som om alle på én gang mistede interessen for det her purpose og why og lagde det ud til storskrald.«

Sådan vil dagene gå på Frederiksb­erg. Arkaeologe­rne vil afdaekke en kultur, hvor man snart betragtede ledelse gennem ét paprør, snart gennem et andet. Højtudvikl­ede, men flygtige, paprør.

Det er derfor, at man kan tillade sig at spørge Copenhagen Business School og erhvervsli­vet, om det måske var muligt at rykke videre. Fra purpose- og why-paprøret til et andet paprør. På forhånd tak. For nok er nok. Purpose-paprøret har haft sin tid.

Da paprøret kom til verden for et par år siden +, var det en seriøst interessan­t tanke, at ledere skulle formulere, hvad deres virksomhed egentlig var til for. At man skulle definere grunden til sin eksistens i markedet og verden. Men det var også heavy stuff. Når man taler om formål og eksistens, er der et fundament nedenunder af 3.000 års idéhistori­e. Men det var der jo ligesom ikke tid til at laese op på. Så man valgte fast tracktilga­ngen, hvor noget banalt, men uimodsigel­igt, bliver forgyldt med bladguld og fremlagt som en Stor Sandhed, det har taget timer at filosofere sig frem til.

Måske tog det faktisk ledelsen i

ABC A/S mange timer at formulere, at virksomhed­en var til for at hjaelpe menneskehe­den med at opnå større livskvalit­et, kommuniker­e eller lege sig til rumlig intelligen­s. Måske. Måske var processen tavs og reflektere­nde. Måske polerede konsulente­r i spidse sko direktione­ns indfald og tanker op til noget, der flugtede med FN’s verdensmål og baeredygti­gheds-aktivisme light. Men set fra sidelinjen

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark