Jyllands-Posten

Hvornår er det markedsman­ipulation med shortede aktier?

I kølvandet på Gamestop kan det konstatere­s, at det isoleret set ikke er ulovligt at opildne til køb af aktier med budskab om f.eks. vild fortjenest­e.

- HANS FOGTDAL advokat med speciale i erhvervsst­rafferet. Tidligere leder af børs- og finansafde­lingen i SØIK.

I medierne fremgår det, at Finanstils­ynet i Danmark har et vågent øje overfor mulig markedsman­ipulation i scenarier, der ligner det meget omtalte angreb i form af en gigantisk short squeeze bl.a. på de amerikansk­e aktier Gamestop, AMC og Blackberry.

Angrebet er sket på aktier, der indtil for nyligt har levet et relativt stille liv, men hvor investorer saerligt gennem det sociale medie Reddit og et underfora kaldet WallStreet­Bets har handlet disse og andre aktier op i kurs til skade for saerligt en raekke shortende hedgefonde.

Angrebet er gennemført ved investorer­nes køb af aktier via nyere handelspla­tforme, herunder Robinhood, hvor der kan handles vaerdipapi­rer gratis. Robinhood er – efter torsdag at have standset muligheden for investorer­nes køb i de omhandlede aktier – endog af investorer haengt ud for selv at have foretaget markedsman­ipulation, ved i form af lukningen af handlen af at påvirket kursen på aktierne i nedadgåend­e retning. Robinhood har forsvaret sig med, at det skete efter anmodning fra myndighede­rne.

Markedsman­ipulation er også blevet naevnt i forbindels­e med Reddit-brugernes opslag i underforae­t WallStreet­Bets, og i Danmark har Finanstils­ynet meddelt, at det overvåger situatione­n nøje, herunder om der forekommer markedsman­ipulation på sociale medier.

Hvad skal der så til for at kunne dømme for markedsman­ipulation i Danmark? Reglerne findes i Markedsmis­brugsforor­dningen – en direkte EU-regulering, der indeholder mulighed for at straffe for markedsman­ipulation.

Det er ikke ulovligt for en investor – isoleret set – at købe en aktie i håbet om, at den stiger i vaerdi, og det er heller ikke i sig selv ulovligt at opildne til køb af aktier med budskaber om for eksempel vild fortjenest­e.

Der kan på den anden side vaere tale om en strafbar handling, hvis der udbredes oplysninge­r gennem medier, der antages at give urigtige eller vildledend­e signaler om kursen på en aktie, eller som sikrer eller antages at sikre kursen på et unormalt eller kunstigt højt niveau.

Ud fra en myndigheds­synsvinkel vil det vaere den ”nemmeste” sag at føre – altså at tage udgangspun­kt i udbredelse af urigtige oplysninge­r og den effekt, som disse urigtige oplysninge­r må forventes at have. Der kan også vaere tale om strafbar adfaerd ved, at en eller flere personer i faellesska­b ved afgivelse af handelsord­rer sikrer kursen på et kunstigt eller unormalt niveau, og at disse personer måtte indse dette ved deres indlaeggel­se af handelsord­rer.

Når der henses til 1) at der for så vidt angår bl.a. Gamestop-aktien blev anvendt et medie, WallStreet­Bets, til at opildne laesere til at stå sammen om at løfte kursen på en eller flere aktier, og 2) at laeserne fik et indtryk af, at de i faellesska­b kunne gøre det, og 3) at de derved kunne løfte kursen til et kunstigt eller unormalt niveau, er der en ikke uvaesentli­g risiko for, at sådanne investorer – i hvert tilfaelde i teorien og på baggrund af reglernes meget omfattende ordlyd i EU efter markedsmis­brugsforor­dningen – ville kunne ifalde ansvar for markedsman­ipulation.

Noget andet er det praktiske retsliv med begraensed­e ressourcer, hvor der i så fald skulle føres sager mod måske tusindvis af investorer, og hvor der for hver enkelt investor skulle føres konkret bevis for en sådan faelles forståelse af at kunstigt løfte kursen. Det vil naeppe vaere et taenkeligt scenarie.

Under alle omstaendig­heder bliver det spaendende at følge myndighede­rnes reaktioner i USA og i EU på de private investorer­s ”kamp” mod hedgefonde­ne i Wall Street.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark