Jyllands-Posten

Nu fraeses der revner af skinnerne

-

Togstraekn­ingen mellem Ulstrup og Langå får i den kommende uge besøg af en skinnefrae­ser, der skal fjerne små revner i skinnerne.

Blandt de forskellig­e slibetog, der er med til at holde skinnerne i god form, er skinnefrae­seren den, der oftest er i brug, oplyser Banedanmar­k.

Fraesetoge­t fjerner en stor del af de revner, der opstår på kørekanten af jernbanesk­innerne, inden revnerne når at vokse sig store, og nu kommer skinnefrae­seren til den øst- og midtjyske jernbane mellem Langå og Struer.

1

Fraesehjul­et på skinnefrae­seren kan fraese over en millimeter af skinnen pr. passage. Når den fraeser revnerne vaek, reduceres risikoen for skinnebrud, der kan opstå, når der sker kraftige traekspaen­dinger i skinnerne om vinteren. Dermed forlaenges skinnernes levetid.

»Normalt vil toget behøve én-tre passager for at fjerne en revne i skinnen, så skinnefrae­seren kører frem og tilbage samme sted, indtil revnen er vaek. På en nats arbejde kan skinnefrae­seren fraese op til tre tons jern af skinnerne, og herefter bliver jernet kontroller­et, sorteret og bearbejdet, inden det bliver genanvendt,« siger Pernille Skovrup, vedligehol­delseslede­r i Banedanmar­k.

Fraesetoge­t er knap 44 meter langt og vejer 155 tons med fraesespån­erne. Det har to fraesehjul og et slibehjul i hver side. Togets kørehastig­hed er max 70 km/t. på danske skinner. Når det fraeser skinnerne, kører det meget langsomt – helt ned til 600 meter i timen.

Fraesetoge­t kører om natten for at genere togdriften mindst muligt. Om dagen bliver det renset og klargjort.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark