Jyllands-Posten

AUH lukker covid-senge, men udskyder fortsat operatione­r

Udsigten til en ny bølge coronapati­enter får Aarhus Universite­tshospital (AUH) til holde antallet af behandling­er og operatione­r på 80 pct.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

For fire uger siden var der 42 indlagte patienter med covid-19 på Aarhus Universite­tshospital (AUH).

Mandag var tallet faldet til 23, og derfor har hospitalsl­edelsen besluttet at skaere ned på antallet af covid-sengeplads­er på hospitalet.

»Vi har lukket 16 covidplads­er i vores ortopaedki­rurgiske afsnit. Trykket på vores pladser er faldet, og derfor vurderer vi, at det lige nu er nok med i alt 35 covid-pladser på Akutafdeli­ngen og Afdeling for Infektions­sygdomme,« siger hospitalsd­irektør Poul Blaabjerg, AUH.

På intensivaf­delingen vil der fortsat vaere det eksisteren­de antal covid-senge.

»Andelen af covid-patienter, som bliver meget syge, er stadig lidt højere, og derfor kører vi med et fortsat forhøjet niveau på vores intensivaf­snit,« siger Poul Blaabjerg, der understreg­er, at hospitalet kan køre antallet af covidsenge­pladser højt op igen i løbet af tre dage, hvis den tredje covid-bølge, som myndighede­rne frygter saetter ind i midten af februar, rammer.

Fortsat bremse

Opgaven med at behandle og pleje covid-patienter har vaeret så omfattende, at det faste personale i afdelinger med covid-19 patienter har fået assistance fra kolleger i beredskab i andre afdelinger, når presset har vaeret stort. Nu kan en del af beredskabs­sygeplejer­skerne komme tilbage til deres stamafdeli­ng, hvor der ifølge Poul Blaabjerg er behov for de klassiske medicinske senge. AUH har siden december sidste år igen sat en bremse i hospitalsp­roduktione­n i forhold til antallet af undersøgel­ser, operatione­r og behandling­er. Den bremse vil fortsat vaere i brug.

»De sidste par måneder har trukket hårdt på mange medarbejde­re, og der er brug for restitueri­ng, så vi afvikler nu ferie og afspadseri­ng i det omfang, hvor det kan lade sig gøre. Vi skal fortsat også vaere klar til øget covid-behandling, så derfor fastholder vi aktivitets­niveauet på de nuvaerende 80 pct. i gennemsnit i de planlagte aktivitete­r på hospitalet,« siger Poul Blaabjerg.

Hospitaler­ne har i denne omgang droslet ned på antallet af behandling­er og operatione­r siden midten af december 2020. Alle akutte behandling­er, herunder kraeftbeha­ndling, gennemføre­s

Medarbejde­rne har brug for et pusterum. FAELLESTIL­LIDSREPRAE­SENTANT FOR SYGEPLEJER­SKERNE PÅ AUH, MARIANNE ØSTERLUND MADSEN

fortsat.

Faellestil­lidsreprae­sentanten for sygeplejer­skerne på AUH, Marianne Østerlund Madsen, finder det positivt, at hospitalsl­edelsen afventer situatione­n og ikke saetter aktivitete­rne yderligere i vejret.

»Medarbejde­rne har brug for et pusterum. Det kan desvaerre betyde, at nogle patienter må vente laengere på en behandling, men med tanke på, at vi kigger ind i en stigning i den britiske variant, og dermed formentlig flere patienter i marts, så giver det god mening,« siger Marianne Østerlund Madsen.

 ??  ?? Antallet af indlagte med covid-19 på hospitaler­ne i hele Region Midtjyllan­d var mandag faldet til i alt 65. Arkivfoto: Ernst van Norde
Antallet af indlagte med covid-19 på hospitaler­ne i hele Region Midtjyllan­d var mandag faldet til i alt 65. Arkivfoto: Ernst van Norde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark