Jyllands-Posten

Europa kigger mod Gellerups bypark: Ghetto med i opløbet om prestigepr­is

Det grønne område i Gelleruppa­rken og Toveshøj er nomineret til Mies van der Rohe Award. Fantastisk, lyder det fra partnerne.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Gelleruppa­rken og Toveshøjs grønne hjerte, Gellerup Bypark, banker nu på til Europas fornemmest­e arkitektur­pris.

Byparken er blevet nomineret til Mies van der Rohe Award, der bliver uddelt hvert andet år til et europaeisk arkitektur­vaerk.

»Det er virkelig fantastisk. Vores projekt er lidt uden for kategori, da det tit er et nyt teater, museum eller andre prestigeby­ggerier, som bliver nomineret. Det her er et tegn på, at man prøver at kigge i en ny retning, og at Gellerup Bypark har vaeret og er et ambitiøst projekt,« siger Karsten Thorlund, arkitekt og leder af Aarhus-afdelingen hos arkitektfi­rmaet SLA, der har stået for at tegne og realisere byparken.

Ifølge Arkitektfo­reningens er Mies van der Rohe Award »Europas vigtigste arkitektur­pris«.

Byparken er et grønt område fra City Vest i syd til Hasle Bakker i nord og en del af helhedspla­nen, der skal forvandle Gelleruppa­rken og Toveshøj fra ghettoer til attraktive boligområd­er. På de 13 hektar – svarende til 26 fodboldban­er – er bl.a. legepladse­r, udendørs fitness- og sportsfaci­liteter, opholdsste­der og grillplads­er samt vandløb, søer og tusinder af nyplantede traeer.

Kun for de bedste

Karsten Thorlund kan endnu ikke fortaelle om begrundels­en for nominering­en, da denne først er officiel tirsdag. Men han saetter gerne ord på betydninge­n.

»Det er en anerkendel­se af, at det faerdige resultat er ret godt. For det er kun de bedste projekter, der bliver nomineret,« siger han og fortsaette­r:

»Det er også en anerkendel­se af, at det almindelig­e hverdagsli­v og adgang til naturen er lige så vigtigt som prestigeby­ggerier.«

Karsten Thorlund er mest stolt af, at beboerne lader til at vaere glade for byparken, som stod klar i 2019.

»Det er skønt at se, hvordan kunstgraes­banen summer af liv, hvordan beboerne faerdes på kryds og tvaers ad nye stiforbind­elser, og at folk sanker krydderurt­er, baer og nødder,« konstatere­r han.

Keld Laursen, direktør for Brabrand Boligforen­ing, der er bygherre for byparken, kalder ligeledes nominering­en for en »fantastisk nyhed«. Han har store forhåbning­er til konsekvens­erne heraf:

»At en park i et ghettoområ­de bliver nomineret, er interessan­t. Jeg håber, at det vil bidrage til, at omverdenen får øjnene op for, at der i Gellerup foregår en omdannelse, som er noget helt saerligt.«

Og helt saerlig er byparken blevet, mener direktøren, der som sin største stolthed ved byparken fremhaever, at det er lykkedes at skabe et parklandsk­ab og en planterigd­om midt i Gellerup.

»Som hele tiden overrasker – både dem, som er fyldt med forestilli­nger om Gellerup, og alle os andre, der dagligt er der og spontant får lyst til at gå en tur i parken,« siger Keld Laursen og oplyser, at byparken har kostet ca. 120 mio., som Landsbygge­fonden har finansiere­t.

Skal vaere stolte

Aarhus Kommune er partner i helhedspla­nen. Herfra er den nye stadsarkit­ekt, Anne Mette Boye, også begejstret for nominering­en til, hvad hun kalder »en meget vigtig pris«:

»Det er fantastisk, og den skal vi vaere stolte af som by.«

Stadsarkit­ekten mener, at nominering­en saetter lys på betydninge­n af at arbejde med landskaber i de store omdannelse­r.

»Det er en anerkendel­se af, at det kan vaere med til at skabe en ny fortaellin­g, der bidrager med nye landskabel­ige og rekreative kvaliteter i Gellerup – også imens området er under omdannelse,« siger Anne Mette Boye.

Hun roser holdet bag byparken for et flot arkitekton­isk arbejde, der giver plads til det grønne og vandet, forskellig­e anvendelse­r som leg og sport samt ophold og stillezone­r.

Også Maltfabrik­ken i Ebeltoft er blevet nomineret til Mies van der Rohe Award, der uddeles i april 2022.

I 2013 gik prisen for første gang til en dansk arkitekt, da Henning Larsen Architects i samarbejde med Batteriið Arkitekter og Studio Olafur Eliasson vandt for deres koncerthus Harpa i Reykjavik.

 ??  ?? Gellerup Bypark er blevet nomineret til en europaeisk arkitektur­pris. Foto: Kasper Heden Andersen
Gellerup Bypark er blevet nomineret til en europaeisk arkitektur­pris. Foto: Kasper Heden Andersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark