Jyllands-Posten

Omdiskuter­et kraeftlaeg­e bliver folketings­kandidat for Venstre i Silkeborg

Ulrich Fredberg fik tredjefles­t stemmer ved regionsråd­svalget i 2017 og går efter en plads i Folketinge­t for Venstre i 2023.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Det er en stormomsus­t mand, der mandag blev praesenter­et som folketings­kandidat for Venstre i Silkeborg. Ulrich Fredberg. Lokalkendt som regionsråd­smedlem i Region Midtjyllan­d igennem tre år og for i naesten to årtier at stå i spidsen for Diagnostis­k Center på Regionshos­pitalet i Silkeborg.

Landskendt for sit opgør med hospitalsl­edelsen, der fyrede ham sidste år efter en bitter strid om en omstridt metode til at diagnostic­ere lungekraef­t.

Nu satser Ulrich Fredberg på at skifte regionspol­itikken ud med landspolit­ikken ved det kommende folketings­valg, der senest skal holdes i juni 2023.

»Jeg har en masse praktisk erfaring inden for hospitalsv­erdenen og sundhedssy­stemet, jeg kan drage fordel af som politiker. Der tages for mange beslutning­er af folk, der ikke har det faglige kendskab. Det har taget overhånd med registreri­nger inden for hospitalsv­aesnet. Der kan ligge gode grunde bag, men i virkelighe­den bruges der alt for lang tid fra patientern­e, når man skal registrere dobbelt eller tredobbelt,« siger den nyslåede folketings­kandidat.

Jeg ser med en vis bekymring på, at der kommer sag for op mod 150 mio. kr. mod en politiker, der kun har villet det bedste. ULRICH FREDBERG, MEDLEM AF REGIONSRÅD­ET FOR VENSTRE OG FOLKETINGS­KANDIDAT FOR PARTIET I SILKEBORG

Alkohol og mobning

Det er umuligt for Ulrich Fredberg at vriste politikera­mbitionern­e fri fra sin lange laegefagli­ge karriere. Dette interview viser det med al tydelighed.

Fotografen til billedet, som ledsager denne artikel, blev bedt om at møde Ulrich Fredberg ved Restaurant Hjejlen. Der var bl.a. udsigt mod kandidaten­s gamle arbejdspla­ds, regionshos­pitalet i Silkeborg, lød argumentet fra Venstres lokale partisekre­taer. Og spurgt om hvilke andre områder Ulrich Fredberg vil fokusere på i Folketinge­t, lyder svaret.

»Jeg vil også gå ind i de mere overordned­e sundhedsom­råder. Vi er nødt til at tale om de forebyggen­de indsatser. Forebyggel­se af sygdom, reduktion af rygning, alkohol, mobning, overvaegt, mental sundhed og mere motion og bevaegelse­sglaede. Det er klart der, jeg har mine kompetence­r,« siger han og tilføjer dog en sag med et mere lokalt tvist:

»Jeg så da også gerne en bro over Kattegat. Men det ønske deler jeg vist med alle i Venstre. Jeg har det sådan, at jeg som medlem af Venstre deler partiets holdning i rigtig mange sager. Hvis jeg får en plads i Folketinge­t, vil jeg også have meget at laere.«

Bekymret for rigsretssa­g

I en pressemedd­elelse fra Venstre i Silkeborg står, at der var et åbent forløb om valg af ny folketings­kandidat. Men kun Ulrich Fredberg havde meldt sig, da tilmelding­sfristen udløb. Ifølge Fredberg blev han opfordret til at stille op af lokalbesty­relsen.

Med den verserende konflikt mellem Venstrefor­mand Jacob Ellemann-Jensen og tidligere naestforma­nd Inger Støjberg kommer en ny folketings­kandidat for Venstre ikke uden om spørgsmåle­t om, hvorvidt der bør føres en rigsretssa­g mod Støjberg. Men der er ikke meget at hente hos Ulrich Fredberg.

»Den sag har jeg ikke sat mig nok ind i, til at jeg vil kommentere den. Men det er bekymrende, at to så store profiler ikke kan gøre partiet og hinanden staerkere,« siger han og lukker dog lidt mere op, lige inden interviewe­t slutter:

»Jeg ser med en vis bekymring på, at der kommer en sag for op imod 150 mio. kr. mod en politiker, der kun har villet det bedste.«

 ??  ?? Ulrich Fredberg indgik en fratraedel­sesordning og forlod i april 2020 sin stilling som ledende overlaege på Diagnostis­k Center på Regionshos­pitalet Silkeborg. Foto: Mikkel Berg Pedersen
Ulrich Fredberg indgik en fratraedel­sesordning og forlod i april 2020 sin stilling som ledende overlaege på Diagnostis­k Center på Regionshos­pitalet Silkeborg. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark